Clickmed
programare rapida la medic

Cum sa cresti nivelul de implicare, sprijin si afectiune din partea partenerului

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2021
Consultant medical:

Iulia Florea
Psiholog

Generalitati si alte informatii

Sus
Cum sa cresti nivelul de implicare, sprijin si afectiune din partea partenerului

Nu este o surpriza faptul ca femeile determina deseori schimbarea intr-o relatie.

Dupa modul in care lucrurile evolueaza in societatea contemporana, femeile isi doresc ca partenerii lor sa se implice mai mult, fie in viata sociala sau in activitatile casnice sau familiale; acestea sunt moduri de manifestare a sprijinului si afectiunii pe care femeile le cauta in general.

Dar de multe ori dorintele lor de schimbare sunt percepute de catre parteneri asemenea unor plangeri, care sfarsesc prin a-i infuria.

Acest fapt duce la o situatie fara iesire in cadrul unei relatii si la un refuz de a participa la viata intima care ii seaca de energie pe parteneri.

De ce au nevoie femeile pentru a obtine ceea ce doresc de la partenerii lor?

Am revenit la opiniile terapeutului Michelle Weiner Davis, autoare a cartii The Sex-Starved Marriage = Casnicia care tanjeste dupa sex.

Fiecare are propriul mod de a fi iubit. Pentru unii oamenii, acesta este exprimat prin cuvinte, prin lucrurile pe care partenerul le spune si care te fac sa uiti de griji.

Pentru altii, gesturile frumoase, precum cafea facuta de partener dimineata sau lanturile de zapada puse de acesta reprezinta semne de iubire.

Pentru altii exprimarea dragostei se realizeaza prin atingeri si sex, prin pozitia imbratisata pe canapea sau prin masaj.

Greseala facuta de cupluri intr-o relatie consta in faptul ca se exprima prin propriul limbaj al dragostei si nu prin cel al partenerului.

Daca sotul tau reactioneaza la manifestarea dragostei prin atingere, poti sa stai in cap si sa cumperi toate felicitarile Hallmark si sa aduci toate canile de cafea pana la pastele cailor afirma Weiner Davis, insa mesajul tau nu va fi inteles.

Aceasta considera ca problema nu consta in faptul ca numai femeile depun eforturi in acest sens; ea considera ca trebuie sa actionezi inteligent, nu intens. Ceea ce inseamna ca trebuie sa te adaptezi nevoilor partenerului tau.

Femeile imi spun ca au incerca totul si ca s-au saturat, marturiseste Weiner-Davis. Dar ceea ce imi spun de fapt este ca au spus totul.

Ea considera ca este nedrept faptul ca aproape toate eforturile depuse in vederea imbunatatirea comunicarii in relatia de cuplu vizeaza abilitatile verbale, cand de fapt comunicarea se realizeaza in mare parte prin limbaj nonverbal.

Pe cat de important este pentru barbati sa-si imbunatateasca discursul, pe atat de important este pentru femei sa actioneze mai mult, intrucat barbatii sunt mai inclinati catre fapte.

De indata ce oamenii se simt in siguranta, iubiti, doriti prin atingeri, isi permit sa fie deschisi si vulnerabili din multe puncte de vedere. Isi permit sa investeasca emotional, ceea ce nu sunt dispusi sa faca daca nu se concentreza pe atingeri.

Sa-i acorzi partenerului ceea ce isi doreste nu este un act de altruism ci dimpotriva, o manifestare a interesului pentru sine. Esti rasplatit in multe feluri. Este, evident, beneficiu al direct de ordin sexual.

Relatia beneficiaza deoarece intimitatea este imbunatatita; partenerul tau este mult mai dispus sa se manifeste verbal odata ce legatura fizica este realizata.

Se creeza energie, si astfel te simti mai plin de viata. Iar avantaje se regasesc si la nivelul perceptiei despre sine, intrucat te consideri o fiinta umana energica din punct de vedere sexual.

Cand stii ca e momentul sa te opresti din vorbit si sa actionezi? Cand realizezi ca ai discutat despre sentimentele tale, ai explicat lucrurile de nenumarate ori, ai amenintat, invinovatit si totusi vorbele tale nu au dus la nici un rezultat, e timpul sa te opresti din vorbit si sa pretinzi ca partenerul tau nu poate auzi un cuvant din ceea ce spui spune Wiener-Davis.

Experimenteaza ceva

Cand le sfatuiesc pe femei sa fie mai active sexual, nu ma refer numai la innitierea actului in sine, desi acesta este o prioritate, afirma ea. Inseamna si sa faci pe cineva sa se simta dorit. Sa flirtezi, sa ii faci complimente, sa fii pasionala in vestimentatii si atitudine. Include aluzii sexuale in biletele pe care sa le lasi in locuri inaccesibile copiilor. Acestea sunt eficiente in mentinerea pasiunii unei relatii.

Multe femei stiu aceste lucruri insa nu le pun in practica pana ce partenerii nu isi schimba comportamentul. Si invers. Este o caracteristica intrinseca conditiei umane sa fii tandru cu partenerul tau daca simti ca acesta depune eforturi sa fie iubitor cu tine. Exista intotdeauna temerea ca daca oferi primul risti sa nu fii rasplatit.

Dar este o metoda ineficienta sa astepti ca partenerul sa faca prima miscare? Devini mai putin probabil ca partenerul sa-si manifeste afectiunea fata de tine. Cand esti reticenta, ii transmiti sotului tau ca el e cel care trebuie sa aiba grija de sine, si nu tu. Dezvolta o atitudine defensiva, ceea ce la barbati semnifica furie sau retragere.

Mai este un alt motiv pentru care nu trebuie sa astepti ca schimbarea sa vina din partea partenerului. Actionand in acest fel, ii conferi partenerului puterea in relatie. De fapt, ai alternative; poti actiona in ceea ce priveste sentimente fata de tine si fata de relatia ta pentru ca partenerul sa se poarte diferit cu tine.

Cuprins articol

  1. Generalitati si alte informatii
  2. Relatiile
  3. Intalnirile
  4. Sexul
  5. Reguli de respectat intr-o relatie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Relatiile

Sus

De PT Staff

Cuprins: Prezinta noutati in privinta aspectelor psihologice ale unei relatii. Starile depresive ale adolescentilor provocate de esecurile sentimentale; Studiu despre teama de sex a persoanlor anxioase; Avantajele barbatilor inalti in raport cu cei scunzi in ceea ce priveste intalnirile.

Despartirile: Doar o mica pasiune?

Unii oamenii nu uita niciodata prima iubire. De fapt, studiile au aratat ca primul esec sentimental, chiar daca dateaza din adolescenta, poate declansa stari depresive intinse de-a lungul vietii.

Cei care sufera de perioade depresie sau cei cu stari depresive majore pot identifica debutul acestor stari intr-un eveniment stresant ce a avut loc cu scurt timp inainte de primul episode depresiv. Scott Monroe, un profesor doctor in psihologie la Universitatea Oregon, a descoperit ca pentru oamenii a caror depresie a debutat in adolescenta, sfarsitul unei relatii de dragoste tinde sa fie un eveniment traumanizant.

Manroe a identificat simptome ale depresiei la aproximativ 1.500 de adolescenti, apoi i-a intervievat in legatura cu evenimente majore din viata lor ce au avut loc in ultimii ani, inclusiv despartirea de un prieten-prientena.

Dintre adolescentii diagnosticati cu depresie sau care suferisera de aceasta in trecut, 46% au afirmat ca despartirea de partener a intervenit cu un an inainte de debutul bolii.

Desigur, descoperirile lui ar putea sa nu fie atat de dramatice precum par. Despartirile si mangaierile sunt evenimente normale in viata unui adolescent, subliniaza Monroe in “The Journal of Abnormal Pshochology”, si nu declanseaza depresia tuturor.

El considera ca unii au o sensibilitate predeterminata la momentele bune si rele din punct de vedere sentimental si la stari de tristete in asemenea perioade.Totusi, a fi indragostit ofera mult prea multe impliniri cuiva pentru a evita relatiile sentimentale doar pentru a nu suferi.

Intalnirile

Sus

Barbatii inalti chiar cuceresc fetele

Convingerea conform careia barbatii scunzi sunt dezavantajati in privinta intalnirilor nu este o simpla poveste. Cercetatorii au analizat recent fisele medicale a 3,200 de polonezi, cu varste cuprinse intre 28 si 60 de ani si au descoperit ca burlacii sunt in medii cu 1 cm mai scunzi decat cei casatoriti.

Aceeasi diferenta de inaltime se regasea la barbatii fara copii in raport cu cei care aveau cel putin unul.

Barbatii scunzi pot da vina pe evolutie pentru aceasta nedreptate, afirma Robin Dunbar, profesor doctor in psihologia evolutiva la Universitatea din Liverpool.”

Femeile nu selecteaza barbatii in functie de inaltimea lor”, sustine el.” Inaltimea reprezinta aspectele asupra carora femeile se concentreaza, precum gene, situatie financiara si statut social.

Intr-adevar, studiile arata ca barbatii inalti au mai mult succes din punct de vedere academic, social si financiar, asa incat femeile care cred ca barbatii inalti sunt genul lor au tendinta de a tanji dupa celelalte calitati.

Exista insa speranta pentru cei scunzi: imbunatatiri recente ale dietei fac pe oricine mai inalt, afirma Dunbar, iar trupurile prea inalte pot deveni inestetice, determinandu-le pe femei sa caute barbate mai scunzi, cu o structura mai armonioasa.

Totusi, evolutia este un proces lent— pe barbatii scunzi care cauta dreptatea ii asteapta o asteptare lunga.

Sexul

Sus

Suntem sabatici in pat

Daca planuiesti sa-ti seduci partenerul la sfarsitul unei intalniri, nu te expune unor evenimente violente mai intai. Asta sustine Jamie Goldenburg, profesor doctor in psihologie la Universitatea Colorado, care a descoperit ca moartea provoaca celor anxiosi o teama de sex.

Ea a testat 73 de subiecti pentru anxietate.” o evaluare a instabilitatii emotionale sau o slaba incredere in sine”, explica ea, si apoi i-a rugat sa raspunda unor intrebari legate de credintele lor eferitoare la moarte. Apoi, au afirmat cat de atragatoare li se par anumite aspecte fizice si romantice ale actului sexual.

Subiectii considerati cei mai anxiosi au afirmat ca aspectele fizice ale actului sexual sunt cele mai putin atragatoare. Sexul, afirma Goldenberg, ne ameninta securitatea in subconstient deoarece ne aminteste de natura noastra animalica.

Majoritatea oamenilor depasesc aceasta problema asociind sexul cu intimitatea si dragostea, sentimente si emotii intrinsece conditiei umane care confera sens existentei noastre.

Dar cei nesiguri intampina dificultati in a sustine o asmenea viziune profunda asupra vietii lor si se simt tematori dupa ce au reflectat asupra perspectivei sfarsitului, in special in timpul unor acte primare precum cele sexuale.

Exista sperante pentu asemenea oameni: Cand citesc mai intai afirmatii despre dragoste, subiectii considera sexul mai atragator. Asa ca daca te intalnesti cu o persoana anxioasa, incearca sa o cuceresti cu flori si nu cu filmul Scream 3.

Reguli de respectat intr-o relatie

Sus

De Hara Estroff Marano

Majoritatea oamenilor n-au nici cea mai mica idee despre ceea ce inseamna o relatie reusita. Iata ingredientele esentiale pentru o relatie intima sanatoasa.

Oamenii tanjesc dupa intimidate, nevoia de iubire si de a fi iubiti. Totusi, oamenii intampina dificultati in a actiona in consecinta.

Numeroasele scrisori pe care le primesc imi dovedesc ca majoritatea oamenilor habar n-au ce inseamna o relatie fericita. Astfel incat profit de ocazie pentru a incerca sa rezolv aceasta problema.

Consultand numeroase surse si experti, am selectat cateva reguli de baza intr-o relatie. Aceasta nu este o lista completa. Dar este un inceput. Printeaza-le si lipeste-le de usa frigiderului.

1. Alege-ti partenerul inteligent. Suntem atrasi de oamenii din numeroase motive: ne amintesc de cineva din trecutul nostru, ne rasfata cu cadouri si ne fac sa ne simtim importanti. Evalueaza un potential partener ca si cum ai evalua un prieten; analizeaza-i caracterul, personalitatea, valorile, inteligenta, raportul dintre fapte si vorbe, relatia lor cu cei din jur.

2. Cunoaste opiniile partenerului tau fata de relatii. Oamenii diferiti au pareri variate si opuse in legatura cu acest subiect. Nu vrei sa te indragostesti de cineva care se asteapta la lipsa de onestitate intr-o relatie; o vor crea acolo unde nu exista.

3. Nu confunda sexul cu dragostea. Mai ales la inceputul unei relatii, atractia si placerea sexuala sunt confundate cu iubirea.

4. Cunoasteti nevoile si sustine-le cu fermitate. O relatie nu implica un joc al ghicitului. Multi oameni, barbati si femei, se tem sa-si exprime nevoile la inceput si astfel le ascund. Ca urmare sunt dezamagiti ca nu li se ofera ce isi doresc si maniosi ca nu le-au fost indeplinite dorintele nerostite. Intimitatea nu poate aparea fara onestitate. Partenerul tau nu poate citi gandurile.

5. Considerati-va o echipa, ceea ce inseamna ca sunteti 2 indivizi unici, cu perspective si atuuri diferite. In diferente, consta valoarea unei relatii, conform parerii expertului in relatii Diane Sollee, director la Smart Marriages, ce reprezinta materializarea unui efort international de a invata cuplurile anumite abilitati necesare intr-o relatie.

6. Invata sa respecti si sa lucrezi cu aceste diferente; aceasta este cheia unei relatii. Neintelegerile nu distrug o relatie. Invinuirile fac acest lucru. Invata sa controlezi sentimentele negative inevitabile ca urmare a diferentele dintre 2 oameni. Evitarea conflictelor sau negarea acestora nu inseamna rezolvarea lor.

7. Daca nu intelegi sau nu agreezi o actiune a partenerului tau, intreaba de ce se poarta asa. Discuta si exploreaza, nu presupune.

8. Rezolva problemele pe masura ce acestea apar. Nu lasa ca resentimentele sa se dezvolte in interior. Majoritatea lucrurilor care merg rau intr-o relatie au drept cauze sentimente ranite, fapt ce-i determina pe parteneri sa construiasca atitudini defensive unul impotriva celuilalt si sa se instraieze sau sa devina dusmani.

9. Invata sa negociezi. Relatile moderne nu se mai bazeaza pe rolurile traditionale. Cuplurile isi creeaza propriile roluri, astfel incat fiecare actiune necesita negociere. Functioneaza cand binele invinge. Deoarece nevoile oamenilor se schimba de-a lungul timpului, la fel ca si exigentele vietii, relatiile reusite sunt supuse constant negocierii si renegocierii.

10. Asculta cu adevarat si in mod deschis grijile si nemultumirile partenerului tau. In majoritatea timpului simplul fapt ca cineva te asculta este de ajuns si ii face pe oameni mai dispusi sa se confeseze. Empatia este cruciala. Analizeaza lucrurile atat din perspective ta cat si din cea a partenerului .

11. Depune eforturi pentru a mentine o relatie apropiata. Aceasta nu apare de la sine, iar in absenta sa oamenii se indeparteaza si pot sa aiba aventuri. O relatie reusita nu este un scop final, ci un proces permanent, mentinut printr-o atentie constanta.

12. Priveste departe in viitor. O casnicie este un acord de a petrece viata impreuna. Comparati-va planurile regulat pentru a va asigura ca aveti idealuri comune. Reevaluati-va scopurile regulate.

13. Niciodata nu subestimati puterea unei infatisari ingrijite.

14. Sexul este bun. Conversatia in pat este buna. Sexul este usor, insa dezvoltarea intimitatii este dificila. Pentru aceasta este nevoie de onestitate, deschidere fata de partener si fata de confesiuni, marturisirea grijilor, a temerilor, a tristetilor precum si a sperantelor si viselor.

15. Niciodata nu va duceti la culcare furiosi. Incercati sa fiti tandri.

16. Cereti-va scuze mereu. Orice poate gresi. Incercarile de a diminua consecintele unei greseli sunt cruciale pentru fericirea maritala. Pot fi stangace sau amuzante, chiar si sarcastice, insa dorinta de a va impaca dupa o cearta este esentiala pentru o casnicie fericita.

17. Un nivel scazut de dependenta fata de partener este bun, insa o totala dependenta fata de acesta pentru rezolvarea tuturor nevoilor reprezinta o cale sigura spre o relatie nefericita pentru ambii parteneri. Toti suntem dependenti intr-o anumita masura de prieteni, mentori, soti - si barbatii sunt la fel de dependenti ca si femeile.

18. Mentineti respectul si increderea in sine. Este mai usor pentru cineva sa te placa si sa fie in preajma ta cand tu ai o parere buna despre tine. Cercetatirle au demonstrat ca multitudinea de rolurile pe care oamenii le indeplinesc favorizeaza cresterea increderii in sine. O activitate ce ofera satisfactie, fie ea voluntara sau platita, reprezinta de mult timp o modalitate de a-ti dezvolta si exersa increderea in fortele proprii.

19. Imbogatesti relatia cu subiecte de interes din exterior. Cu cat vei avea mai multe hobby-uri impartasite , cu atat mai plina de semnificatii va fi relatia ta. Este o viziune nerealista aceea conform careia o singura persoana iti poate satisface toate nevoile in viata.

20. Coopereaza. Imparte responsabilitatile. Relatiile functioneaza numai atunci cand sunt percepute asemenea unei comunicari bidirectionate, in care partenerii ofera si sunt rasplatiti.

21. Manisfesta o atitudine deschisa fata de evenimentele spontane.

22. Mentine-ti energia. Ramai sanatos.

23. Admite faptul ca toate relatiile au atat momente placute cat si dificile, si nu pot ramane tot timpul la un nivel inalt. Nici o relatie nu este perfecta mereu. Cooperarea in momentele dificile va intari relatia.

24. Constientizeaza o relatie nereusita analizandu-o asemenea unei reflectari a opiniilor tale despre tine. Nu fugii de o relatie nefericita; nu vei face decat sa repeti aceleasi greseli cu urmatorul partener. Foloseste-o asemenea unei oglinzi a propriei personalitati, pentru a intelege ce parte a acesteia este responsabila pentru o relatie nefericita. Schimba-te pe tine inainte de a schimba relatia.

25. Intelege ca dragostea nu este un bun de care sa profiti la intervale regulate. Sollee afirma ca aceasta cunoaste perioade de intensitate maxima dar si momente dificile in functie de comportamentul partenerilor. Daca descoperi noi mijloace de interactionare, sentimentele te vor coplesi din nou mai puternic ca in fazele de inceput.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter