Coronavirus Update

Copii nascuti prematur sunt de trei ori mai predispusi la dezvoltarea sindromului hiperkinetic

Publicat la data de: 19 Decembrie 2006

Potrivit unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori danezi, copii nascuti prematur si cei cu greutate mica la nastere au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta sindromul hiperkinetic, cu scaderea atentiei si a capacitatii de concentrare.Cercetatorii afirma ca sindromul hiperkinetic este una dintre cele mai frecvente afectiuni psihice intalnite la copil.Simptomele sindromului hiperkinetic constau in scaderea atentiei, incapacitatea de concentrare si comportament impulsiv.
In studiu au fost comparate datele de la nastere la un lot de 834 de copii cu sindrom hiperkinetic cu cele ale unui lot de 20100 de copii fara tulburari psihice, toti fiind nascuti intre 1980 – 1994.
Copii nascuti la 34 – 36 saptamani au cu aproximativ 70% mai multe sanse sa dezvolte aceasta afectiune decat cei nascuti la termen (37 – 42 saptamani), in timp ce copii nascuti inainte de 34 de saptamani sunt de trei ori mai predispusi sa dezvolte acest sindrom.
Copii nascuti la termen dar care au avut o greutate mica la nastere (normal intre 2500 – 3500 grame) au de asemenea un risc crescut de a dezvolta acest sindrom.
Din cei 834 de copii diagnosticati cu sindromul hiperkinetic, 9 din 10 erau de sex masculin iar varsta la care a fost diagnosticat sindromul a fost cuprinsa intre 2 si 18 ani.Factorii de risc incriminati in aparitia sindromului sunt: parintii foarte tineri, lipsurile sociale si economice, familii dezorganizate dar riscurile se mentin chiar si in situatia in care acesti factori sunt corectati.Sindromul hiperkinetic afecteaza 1 din 50 de copii, iar Marea Britanie are cea mai mare rata de nasteri premature din Europa.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate