Clickmed
programare rapida la medic

Abcesul perianal in pediatrie

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2011

Generalitati

Sus
Abcesul perianal in pediatrie

Abcesul perianal, infectie manifestata prin colectarea de puroi in tesuturile profunde perianale, este mult mai des intalnit la copii decat la adulti, iar nou-nascutii sunt grupa de varsta cea mai afectata.

Pentru vindecarea copiilor ce sufera de un abces perianal, drenarea pe cale chirurgicala a puroiului este solutia pentru cazurile avansate, insa unele abcese sunt drenate si in mod natural, lucru ce duce la ameliorarea rapida a simptomelor.

In ambele cazuri, procesul de vindecare poate include si formarea de fistule perianale, insa doar unele dintre ele necesita tratament chirurgical suplimentar.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Abcesul perianal la nou-nascuti
  3. Abcesul perianal la copii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Abcesul perianal la nou-nascuti

Sus

In randul nou-nascutilor, cea mai des intalnita cauza pentru abcesul perianal sunt deformatiile usoare ale valvuvelor lui Morgagni, situate in canalul anal. Fistulele sunt prezente la nastere, insa abcesul perianal se poate dezvolta dupa saptamani sau luni de zile.

Aceasta infectie afecteaza aproape exclusiv baietii in primele luni de viata. Numarul cazurilor de fete cu abces perianal in primii doi ani de viata este foarte redus.

Dupa drenaj, se poate aplica tifon local, insa abcesul este lasat deschis. Baile calde pot grabi golirea acestuia si pot ameliora simptomele pentru bebelusi.

In cele cateva zile pana la vindecarea abcesului, se recomanda parintilor schimbarea scutecelor copilului dupa fiecare udare si spalarea locala a zonei cu apa.

Abcesul perianal la copii

Sus

Afectiunea este intalnita mai des si la copiii mai mari fata de adulti, unde abcesul perianal se numara printre problemele cauzate de formarea hemoroizilor.

La copiii mai mari, abcesele perianale sunt asociate inflamatiilor intestinului si altor boli care au ca simptom slabirea sistemului imunitar. Tratamentul corect, realizat de un medic specialist, reduce riscul dezvoltarii unor complicatii sau al revenirii abcesului.

Studiile de specialitate au demonstrat ca antibioticele nu sunt o necesitate pentru cazurile fara complicatii, dar administrarea lor este recomandata pacientilor cu imunodepresie, care nu pot lupta in mod natural cu infectia.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate