Coronavirus Update

Fistula perianala

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Fistula perianala

O fistula anala este un canal mic care se dezvolta spre capatul intestinului si pielea de langa anus, cunoscut si sub denumirea de canal anal.

Anusul este deschiderea pe unde sunt eliminate deseurile din corp. Unele tipuri de fistule au un canal, in timp ce altele se ramifica si au mai multe deschideri.

Capetele unei fistule pot aprea ca niste gauri pe suprafata pielii din jurul anusului. Fistula anala este dureroasa si poate provoca sangerari in timpul scaunului. Unele fistule pot fi conectate la muschii sfincterului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Tratarea fistulei anale
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Cauza principala a unei fistule enterocutanata, a fistulei rectovaginale si a altor tipuri de fistule anale este obstructia glandei anale care se va infecta si care se va transofrma intr-un abces care nu se vindeca.

Exista si alte cauze posibile ale acestei conditii, printre care interventiile chirurgicale pentru repararea si eliminarea hemoroizilor, infectii cu orice tip de agenti patogeni, diverse tipuri de cancer si boli maligne, boli inflamatorii si intestinale.

Mostenirea genetica poate juca si ea un rol, intrucat anumite boli inflamatorii intestinale pot avea o componenta genetica, dar in cele mai multe dintre cazuri, stilul de viata si de igiena sunt foarte importante.

Daca aveti o fistula perianala, discutati cu medicul pentru a stabili care este cauza specifica a acesteia dar si tratamentul adecvat. In multe cazuri, tratamentul consta in interventia chirurgicala, dar acesta nu va garanta recurenta fistulei si necesitatea altui tratament chirurgical in viitor.

In fapt, unele operatii pot provoca o fistula perianala, mai ales daca s-au facut mai multe interventii chirurgicale in trecut. Multe persoane incearca sa evite operatia si folsoesc tratamente naturale in speranta ca vor reusi sa elimine permanent, fistula.

In unele cazuri, cauza unei fistule perianale nu este cunoscuta si in altele traumatismele pot fi partial responsabile. Indiferent de ceea ce a cauzat fistula, exista numeroase optiuni disponibile de tratament, chiar daca se prefera metodele naturale sau cele chirurgicale.

Este important sa constientizati simptomele de obstructie intestinala, daca aveti o fistula, intrucat uneori aceasta conditie poate determina complicatii ce vor pune in pericol viata unei persoane. Medicul va va prescrie antibiotice pentru tratarea fistulei perianale si pentru a controla orice infectie. In scopul vindecarii se va face drenaj local dar si bai calde.

Tratarea fistulei anale

Sus

Cele mai multe dintre fistulele anale necesita interventii chirurgicale intrucat se vindeca foarte rar daca nu sunt tratate. Sunt disponibile mai multe metode chirurgicale, in functie de locul si cat de complicata este fistula.

Bolnavul ar putea fi capabil sa mearga acasa chiar in ziua interventiei chirurigcale. Totusi daca fistula este dificil de tratat, ar putea fi necesare cateva zile de spitalizare. Printre complicatiile care pot sa apara dupa o interventia chirurgicala pentru tratarea fistulei anale se numara:
- infectia
- incontinenta fecala
- recurenta fistulei.

In cazul celui mai frevent tip de interventie chirurgicala pentru tratarea fistulei, riscul ca fistula anala sa revina este de aproximativ 21%. Riscurile variaza in functie de tipul procedurii.


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate