Furunculul - aspecte generale
Definitie
SusFurunculele reprezinta, de fapt, o colectie de lichid sero-purulent acumulata sub piele. Este dureros, tumefiat si hiperemiat si se datoreaza infectarii complexului pilo-sebaceu.
Bacteriile responsabile de intregul proces infectios sunt cele care participa si la formarea ulterioara a abcesului (pungii cu puroi). Furunculul isi poate mari dimensiunile si poate deveni foarte dureros.
Localizarile predilecte ale furunculelor sunt zonele piloase supuse unui stres mecanic (prin frecare) ridicat: fata, gat, axilar, piept, zona inghinala, zona fesiera.
Tratament
SusTratament la domiciliu
Tratamentul la domiciliu are rezultate favorabile daca urmareste anumite principii terapeutice si daca se desfasoara conform indicatiilor specialistilor. Astfel, pacientii sunt sfatuit:
- sa nu scarpine, sa nu intepe furunculul: astfel de agresiuni nu fac decat sa impinga puroiul adanc in piele;
- sa curete frecvent zona, de preferabil de 2 ori/zi cu apa si sapun antibacterian, dupa care sa usuce locul respectiv;
- sa aplice comprese calde pe furuncul: se recomanda mentinerea lor timp de 20-30 de minute cu repetarea aplicarii de 3-4 ori/zi. O astfel de masura trebuie aplicata de indata ce furunculul incepe sa se dezvolte. Caldura si umezeala locala pot favoriza fistulizarea si drenarea puroiului, dar vindecarea in sine va dura 5-7 zile;
- sa continue sa aplice astfel de comprese chiar si dupa ce furunculul fistulizeaza (perioada recomandata este de 3 zile). Rana se poate acoperi cu un bandaj, astfel incat lichidul de drenaj sa nu se extinda asupra tegumentelor inconjuratoare. Bandajul trebuie schimbat zilnic, altfel va infecta aditional plaga.
Daca furuncul a fistulizat spontan, trebuie lasat sa se dreneze toata colectia de lichid. Pacientul poate in aceasta situatie sa ajute procesul natural de vindecare prin mentinerea curata a zonei - prin curatare de 2 ori/zi cu apa calda si sapun (sau orice alta solutie dezinfectanta).
Tratament de specialitate
Tratamentul de specialitate este un tratament chirurgical. Medicul va realiza, sub anestezie locala, o incizie - de preferat folosind un bisturiu electric pentru un control optim al hemostazei, prin care va drena colectia purulenta. De asemenea, se vor decola si tesuturile din jur pana se ajunge la tesut sanatos, apoi se aplica un pansament cu solutii antiseptice.
In cazul in care medicul prescrie pacientului un antibiotic, acesta este sfatuit sa il ia conform recomandarilor, in dozele si la intervalele orare precizate. Antibioticele trebuie luate minimum 7 zile, indiferent daca starea de sanatate se amelioreaza pe parcurs si simptomele se remit.
Consult de specialitate
SusPacientii sunt sfatuiti sa apeleze la medic in urmatoarele situatii:
- daca furunculul este localizat pe fata, pe traseul coloanei vertebrale sau perianal;
- daca furunculul isi mareste rapid dimensiunile (si mai ales daca ajunge cat o minge de ping-pong);
- daca exista si alte colectii sau noduli durerosi langa furuncul;
- daca durerea este atroce;
- daca apare febra sau frison;
- daca zona tegumentara din jurul furunculului este excesiv de eritematoasa sau dezvolta striuri rosiatice;
- daca exista o patologie de fond de tipul diabetului zaharat;
- daca simptomele nu se amelioreaza in 5- 7 zile de tratament la domiciliu corect realizat;
- daca apar furuncule recurente.
Profilaxie
SusIn cazul in care pacientul se confrunta cu furuncule ce tind sa apara in aproximativ aceeasi zona a tegumentului, specialistii recomanda ca locul respectiv sa fie curatat foarte bine cu apa si sapun antibacterian in fiecare zi. Zona trebuie uscata bine. Purtarea unor haine stramte pe zona respectiva este contraindicata.
In cazul in care exista multiple furuncule, medicul poate prescrie pacientilor o crema sau un alt tip de unguent ce se aplica intranazal (in vederea eliminarii unor bacterii ce se dezvolta pe mucoasa nazala si care, de aici pot coloniza tegumentul, declansand infectii locale). De asemenea, pacientul poate fi sfatuit sa urmeze tratamentul antibiotic mai mult timp decat ar fi normal, pentru a preveni recurenta infectiilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Tromboza de sinus cavernos
- Interventii chirurgicale efectuate in cadrul Spitalului
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Foliculita bacteriana la copil
- Boala Chagas - tripanosomiaza americana
- Furunculul
- Abcesul dentar
- Complicatii la nivelul pielii cauzate de diabetul zaharat
- Cele mai mari pericole ale verii pentru sanatatea pielii