Abcesul anal
Generalitati
Sus
Abcesul este rezultatul unei infectii acute, a unei glande minuscule din interiorul anusului, atunci cand bacterii si materii straine patrund prin tesutul glandei.
Anumite conditii, cum ar fi colita sau alte inflamatii ale intestinului, pot uneori creste probabilitatea aparitiei acestei infectii.
Dupa ce abcesul este drenat, poate persista canalul care va face legatura spre glanda anala de la care a aparut abcesul, in piele. Persistenta infectiei si necesitatea continua de a drena abcesul, contribuie la mentinerea acestui pasaj (fistula anala), care predispune la recurenta abceselor anale.
Cuprins articol
Cauzele abcesului anal
SusAbcesele perianale si perirectale se pare ca se dezvolta la glandele din jurul anusului. Ocazional abcesele perianale se pot dezvolta in pielea infectata de langa anus. Glandele se vor astupa, fapt ce va duce la aparitia de infectii bacteriene.
Cand glandele vor fi pline cu puroi, acesta se poate sparge in interior, eliberand continutul infectat in spatiile din jurul anusului si rectului. Acest lucru determina un abces sau o colectie de puroi in spatiile din jurul rectului sau anusului. Abcesul anal se poate mari, cauzand febra, durere si dificultati in eliminarea scaunului.
Anumite persoane sunt mai susceptibile de a dezvolta abcese perirectale si perianale, inclusiv cele care se afla in anumite situatii sau sufera de urmatoarele afectiuni:
- diabet zaharat
- boli cu transmitere sexuala
- infectii cu HIV sau SIDA (ori cele care au un nivel scazut de celule albe in sange)
- boala Crohn
- fisuri anale
- persoanele care urmeaza tratament medicamentos cu supresoare ale sistemului imunitar (steroizi sau chimioterapie)
- femeile insarcinate
- persoanele care si-au introdus corpuri straine in anus
Simptomele abcesului anal
SusIn cazul abceselor anale superficiale pot fi intalnite urmatoarele manifestari:
- durere constanta, trepidanta, care se accentueaza in pozitie sezanda
- iritarea pielii din jurul anusului, inclusiv roseata, sensibilitate
- scurgeri de puroi
- constipatie sau dureri asociate cu miscarile intestinale
Abcesele anale profunde pot provoca mai putina durere, dar sunt adesea asociate cu:
- febra
- frisoane
- indispozitie.
Uneori febra este singurul simptom al abceselor profunde.
Cand se va solicita asistenta medicala
SusDaca o persoana suspecteaza prezenta unui abces perirectal sau perineal trebuie sa consulte medicul. Diagnosticul nu se va stabili intotdeauna usor si medicul ar putea considera necesara realizarea investigatiilor sau ar putea cere parerea altor specialisti.
Mergeti de urgenta la spital daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome:
- febra mare sau frisoane
- durere rectala sau anala accentuata
- incapacitatea de a avea scaun sau scaun dureros
- varsaturi persistente
- orice alte semne sau simptome neobisnuite care ar putea indica o stare de urgenta.
Diagnostic
SusMedicul va incerca sa afle mai multe detalii despre starea de sanatate a bolnavului. A discuta detalii despre abcesul anal ar putea fi destul de jenant, dar aceste informatii sunt importante pentru personalul medical care va pastra confidentialitatea discutiilor. Raspunsurile oneste vor ajuta la stabilirea diagnosticului corect si la recomandarile adecvate de tratament.
Va fi necesar ca medicul sa examineze pacientul. Ii va explica faptul ca anumite etape ale examinarii ar putea fi incomode si va fi atent sa protejeze pacientul.
Medicul va oferi raspunsuri clare la intrebarile pe care pacientul i le adreseaza. Bolnavul trebuie sa inteleaga corect planul de tratament. Uneori diagnosticul este evident si nu sunt necesare si alte investigatii. In unele cazuri, se vor face analize de sange si urina, dar si teste imagistice, CT, RMN, etc.
Chiar daca simptomele abcesului perianal se amelioreaza prin ingrijirea la domiciliu sau cu ajutorul acetaminofenului, bolnavul trebuie examinat de catre medic. Abcesele trebuie sa fie evaluate si tratate de catre medic. Rareori abcesele perianale se trateaza de la sine.
Tratamentul abceselor anale
SusDrenajul chirurgical prompt este important inainte de a erupe abcesul. Abcesele anale superficiale pot fi drenate in cabinetul medicului, cu anestezie locala. Abcesele de dimensiuni mai mari pot necesita spitalizare.
Dupa procedura, celor mai multi dintre bolnavi le sunt prescrise medicamente pentru ameliorarea durerii. In cazul oamenilor sanatosi, antibioticele nu sunt necesare, acestea fiind recomandate doar celor care sufera de diabet sau au imunitatea scazuta.
Uneori interventia chirurgicala pentru eliminarea fistulei anale poate fi efectuata in acelasi timp cu operatia pentru tratarea abcesului. Totusi, dupa ce un abces este drenat, dupa patru-sase saptamani sau chiar mai tarziu se dezvolta o fistula anala. Chirurgia fistulei anale este, de obicei, o procedura separata care poate fi efectuata cu o internare de scurta durata in spital.
Dupa operatia abcesului sau fistulei, disconfortul este minor si poate fi controlat cu medicamente pentru durere. Perioada de recuperare va fi de obicei scurta.
Celor care suporta operatia pentru tratarea abcesului anal, li se va recomanda sa faca bai de sezut, de trei sau patru ori pe zi. De asemenea, li se vor prescrie laxative pentru a li se usura disconfortul provocat de tranzitul intestinal. Unele persoane pot fi sfatuite sa poarte tampoane, pentru a preveni murdarirea hainelor de scurgerile locale.
Complicatiile dupa operatie pot include:
- infectie
- fisura anala
- recurenta abcesului
- cicatrizare.
Dupa ce un abces sau fistula anala se vindeca in mod corespunzator, este putin probabil ca problema sa revina. Pentru a preveni totusi reaparitia acestora este indicat sa urmati sfatul medicului.
Factorii de risc
SusPrintre factorii de risc care determina aparitia abcesului anal se numara:
- taieturi locale cauzate de alimentele eliminate in scaun (coaja de ou, os de peste), obiecte inghitite (inele, monezi, agrafe de birou)
- rani penetrante cauzate de constipatie, clisma, vibratoare, sex anal, sticle
- injectiile din tipul procedurilor chirurgicale de indepartare a hemoroizilor.
- boli: hemoroizi, boala inflamatorie intestinala, boli granulomatoase, sistem imunitar slabit.
Prognoza
SusCele mai multe dintre cazurile de abcese perirectale si perianale vor fi tratate cu succes si acestea se vor vindeca. In cazul aparitiei complicatiilor, se vor face teste suplimentare si tratament adecvat. Netratarea abceselor anale pot duce la complicatii inutile, cum ar fi fistule rectale, debridare chirurgicala extensiva sau fasciita necrozata (rareori deces).
Medici specialisti Chirurgie generala
- Dr. Catalin Copaescu -
- Asist. univ. dr. Bogdan Mastalier Manolescu - Spitalul clinic COLENTINA
- Sef lucrari dr. Iulian Brezean - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Silviu Voinea - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu -
Articole recomandate
-
Prostatita - inflamatia prostatei
-
RMN Spectroscopie Cerebrala
-
Tot ce trebuie sa stii despre chistul pilonidal
-
Cristina Demetrescu, previziuni astrale pentru prima jumătate a lui aprilie. Nativii care încep luna cu dreptul
-
Afectiuni rectale
-
Deea și Dinu Maxer au semnat actele de divorț. Ce se întâmplă cu copiii lor după despărțire: „Ne dorim discreție, liniște și pace”
-
Sangerarea rectala
-
Diverticulita
-
Epiziotomia: cand este si cand nu este necesara