Clickmed
programare rapida la medic

Coronavirus sau gripa? Cum le deosebim?

Actualizat la data de: 03 Noiembrie 2021

Gripa vs COVID-19

Sus
Coronavirus sau gripa? Cum le deosebim?

Gripa si COVID-19, boala cauzata de noul coronavirus, sunt ambele boli respiratorii infectioase. Desi simptomele COVID-19 si cele ale gripei pot fi similare, cele doua boli sunt distincte si sunt cauzate de virusuri diferite.

Coronavirusurile sunt reprezentate de o familie diversa de virusuri care pot afecta atat oamenii, cat si animalele. Marea majoritate a tipurilor de coronavirus provoaca boli usoare ale cailor respiratorii superioare, dar exista si tipuri, precum SARS-CoV si MERS-CoV, care pot provoca boli respiratorii mai severe.

La sfarsitul anului 2019, un nou coronavirus, numit SARS-CoV-2, a afectat primele persoane in China. De atunci, acest virus s-a raspandit in foarte multe tari din intreaga lume.

COVID-19 poate avea complicatii grave, precum tulburari severe de respiratie si pneumonie. Din aceasta cauza, este foarte important ca populatia sa recunoasca semnele si simptomele COVID-19, dar si modul in care aceasta afectiune se diferentiaza de gripa.

Iata simptomele COVID-19 si modul in care se aseamana cu gripa. De asemenea, sunt prezentate informatii pe baza carora cele doua afectiuni pot fi diferentiate mai usor.

Cuprins articol

  1. Gripa vs COVID-19
  2. Simptomele COVID-19
  3. Cum difera simptomele COVID-19 de cele ale gripei?
  4. COVID-19 si gripa se pot preveni in moduri similare
  5. Alte afectiuni ce pot avea manifestari similare
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele COVID-19

Sus

Conform expertilor din domeniul medical, perioada medie de incubatie pentru SARS-CoV-2 este de 4-5 zile. Cu toate acestea, poate varia oriunde intre 2 si 14 zile. Este important de stiut ca nu toate persoanele infectate cu noul coronavirus se vor simti rau. Asadar, este posibil ca o persoana sa aiba virusul si sa nu prezinte simptome. Atunci cand simptomatologia exista, manifestarile sunt usoare si se dezvolta lent.

Cel mai frecvent sunt experimentate febra, tusea, oboseala si dispneea. Unele persoane cu COVID-19 pot prezenta uneori simptome suplimentare, precum rinoree sau congestie nazala, dureri de gat, dureri de cap, mialgii, artralgii si diaree. Unele observatii sugereaza ca simptomele respiratorii se pot agrava in a doua saptamana de boala, astfel incat monitorizarea atenta este obligatorie.

Conform OMS, aproximativ 1 din 5 persoane cu COVID-19 s-a imbolnavit grav, acest lucru presupunand dezvoltarea pneumoniei severe sau a insuficientei respiratorii.

Cum difera simptomele COVID-19 de cele ale gripei?

Sus

Este posibil ca unele persoane ce sufera de gripa sa se ingrijoreze si sa considere ca s-au infectat cu noul tip de coronavirus. Totusi, exista anumite diferente intre simptomatologia produsa de COVID-19 si cea din cazul gripei. In primul rand, simptomele gripei apar adesea brusc, in timp ce simptomele COVID-19 par sa se dezvolte treptat.

Cel mai frecvent, gripa este insotita de febra, frisoane, tuse, oboseala, rinoree sau congestie nazala, dureri in gat, dureri de cap, dureri musculare si articulare si varsaturi sau diaree.

Asadar, exista unele similaritati in ceea ce priveste simptomatologia celor doua afectiuni, de exemplu tusea, febra si fatigabilitatea. Cu toate acestea, este important de mentionat ca multe simptome comune ale gripei sunt observate mai rar in cazurile de COVID-19.

Pe langa toate aceste lucruri, OMS indica faptul ca exista anumite diferente intre cele doua afectiuni. In primul rand, gripa are o perioada de incubatie mai scurta decat cea a COVID-19.

Transmiterea virusului inainte de aparitia simptomatologiei determina multe infectii gripale, dar nu pare sa joace un rol atat de important in cazul COVID-19.

Pe langa aceste lucruri, procentul de persoane care prezinta simptome sau complicatii grave pare mai mare pentru noul tip de coronavirus decat pentru gripa, iar copiii sunt influentati mai putin de noul coronavirus decat de gripa.

COVID-19 si gripa se pot preveni in moduri similare

Sus

O similaritate intre cele doua afectiuni o reprezinta calea de transmitere. Ambele pot fi raspandite de la o persoana la alta prin picaturi de lichid contaminate si care sunt eliminate atunci cand se stranuta sau tuseste, dar chiar si atunci cand se vorbeste. Tinand cont de aceste lucuri, se considera ca ambele afectiuni pot fi prevenite prin adoptarea unor masuri simple de protectie.

Spalarea mainilor este poate cea mai buna metoda de protectie impotriva imbolnavirii. Mainile trebuie spalate cel putin 20 de secunde cu sapun si apa, dar pot fi utilizate si dezinfectante pe baza de alcool. In plus, fata nu trebuie atinsa fara spalarea in prealabil a mainilor. Atingerea ochilor, a nasului si a gurii cu mainile contaminate ar putea creste riscul de transfer al bacteriilor si de imbolnavire.

Mentinerea unei distante de cel putin 1,5 metri intre persoane ar putea fi de ajutor. Persoanele ce tusesc sau stranuta pot imprastia virusurile, iar acestea pot patrunde in narile si gurile persoanelor din apropiere.

Asadar, persoanele bolnave ar trebui sa isi acopere nasul si gura atunci cand tusesc sau stranuta. Acest lucru poate fi facut cu un servetel de unica folosinta sau chiar cu cotul. Nu se recomanda acoperirea gurii si a nasului cu mana, deoarece agentii infectiosi pot fi transferati la acest nivel, iar apoi pot fi transportati catre alte suprafete.

Este foarte important ca persoanele cu simptome de gripa sa ramana la domiciliu. Intalnirile cu alte persoane si calatoriile ar trebuie sa fie limitate cat mai mult, astfel incat raspandirea bolii sa fie minimizata.

In plus, suprafetele de la domiciliu sau de la locul de munca trebuie curatate si dezinfectate in mod eficient. Specialistii indica faptul ca produsele pe baza de alcool sau clor pot fi eficiente impotriva virusurilor.

Alte afectiuni ce pot avea manifestari similare

Sus

Raceala comuna

Coronavirusurile pot produce numeroase cazuri de raceala comuna. De fapt, se estimeaza ca doar patru tipuri de coronavirus uman produc 10-30% din infectiile de tract respirator superior la adulti. Unele simptome ale racelii comune sunt reprezentate de dureri de gat, congestie nazala sau rinoree, tuse, dureri de cap si dureri de corp.

Monitorizarea simptomelor este foarte importanta si poate ajuta la diferentierea bolilor. De obicei, racelile sunt precedate de dureri de gat si de rinoree, acestea fiind simptome mai putin frecvente ale COVID-19. In plus, febra nu este la fel de frecventa in cazul racelilor, precum este in cazul infectiei cu noul tip de coronavirus.

Rinita alergica

Rinita alergica este o alta afectiune care poate provoca simptome respiratorii. Aceasta apare din cauza expunerii la alergeni din mediul obisnuit, cum ar fi polenul, mucegaiul, praful sau parul animalelor de companie. Simptomele rinitei alergice includ rinoree, tuse, stranut, prurit ocular si nazal, dar si edem periorbital.

Mancarimea reprezinta un simptom caracteristic al rinitei alergice, dar este important de subliniat faptul ca nu apare in cazul COVID-19. De asemenea, rinita alergica nu este asociata cu febra sau imposibilitatea de a respira, manifestari regasite in cazul infectiei cu noul tip de coronavirus.

Concluzii

Sus

Gripa si infectia cu noul tip de coronavirus pot produce simptome similare, lucru ce poate produce ingrijorare. Informarea corecta si intelegerea diferentelor dintre cele doua afectiuni este foarte importanta.

Totusi, ambele infectii respiratorii pot fi prevenite adoptand aceleasi masuri de siguranta. Tinand cont de aceste masuri de siguranta, dar si de toate instructiunile date de autoritati, transmiterea infectiei cu coronavirus poate fi incetinita.

Bibliografie:
Coronavirus Disease 2019 vs. the Flu, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-disease-2019-vs-the-flu
Signs and Symptoms of Coronavirus (COVID-19), https://www.healthline.com/health/coronavirus-symptoms
Coronavirus disease 2019 (COVID-19): Frequently asked questions. (2020). cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html


Medici specialisti Infectioase

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate