Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Artroplastia totala de genunchi

Actualizat la data de: 23 Mai 2024

Ce este artroplastia totala de genunchi

Sus
Artroplastia totala de genunchi

Artroplastia totala de genunchi sau operatia de inlocuire a genunchiului este o interventie chirurgicala ortopedica complexa ce presupune protezarea structurilor ce alcatuiesc articulatia genunchiului. Protezele sunt facute din materiale sintetice speciale si inlocuiesc structura si functia genunchiului.

Cuprins articol

  1. Ce este artroplastia totala de genunchi
  2. Tipologie
  3. Indicatii
  4. Prevalenta
  5. Inainte de procedura
  6. In timpul procedurii
  7. Dupa procedura
  8. Beneficii
  9. Riscuri si complicatii
  10. Recuperare
  11. Concluzie
  12. Citeste pe aceeasi tema

Tipologie

Sus

In functie de severitatea patologiei articulare artroplastia poate fi de 2 tipuri:

Artroplastia totala de genunchi
: intreg genunchiul este inlocuit, de la portiunea mediala, laterala si pana la portiunea inferioara de sub rotula. Aceasta este cea mai frecventa modalitate de artroplastie.

Artroplastia partiala de genunchi: sunt inlocuite doar anumite structuri, cele care sunt mai lezate. Acest tip de interventie se realizeaza mai frecvent la pacientii tineri care au suferit un traumatism.

Indicatii

Sus

Medicul ortoped va recomanda artroplastia totala de genunchi daca exista semne si simptome persistente ce nu se amelioreaza cu ajutorul tratamentului non-chirurgical :
- Durere articulara
- Rigiditate
- Mobilitate redusa a genunchiului
- Tumefiere
Artrita genunchiului este cea mai frecventa patologie ce duce la necesitatea unei artroplastii totale. Unii pacienti cu artroza sau cu artrita reumatoida pot avea nevoie de interventie de asemenea. In cazuri si mai rare artroplastia poate fi necesara in urma unei fracturi sau traumatism al articulatiei.

Prevalenta

Sus

Artroplastia totala de genunchi este cea mai comuna artroplastie. In SUA, medicii chirurgi ortopezi realizeaza mai mult de 850.000 de astfel de operatii anual.

Inainte de procedura

Sus

Medicul va va oferi cateva recomandari pentru perioada de dinainte de operatie:
- Un examen fizic complet
- Analize de sange complete
- Un consult cardiologic cu electrocardiograma
- Un consult stomatologic pentru a exclude o infectie dentara

Asigurati-va ca ii spuneti medicului ce medicamente luati acasa, inclusiv suplimente sau remedii naturale. Ar putea fi nevoie sa opriti unele dintre acestea inainte de operatie.

De regula, ar trebui sa nu mancati sau sa beti cu 12 ore inainte de operatie.

In timpul procedurii

Sus

In ziua interventiei veti primi anestezie condusa de catre medicul anestezist, pentru a nu simti durerea de la nivelul genunchiului. Anestezia poate fi generala sau regionala in functie de complexitatea interventiei.

Odata ce sunteti pregatit pentru interventie, medicul ortoped va urma cativa pasi:
- Va indeparta cartilajele si oasele lezate
- Va insera articulatia prostetica, artificiala
- Va insera un dispozitiv de spatiere
- Va remodela rotula astfel incat sa se potriveasca cu noua articulatie
Intreaga interventie dureaza pana la 2 ore. Genunchiul artificial va arata foarte similar cu unul normal si pacientul nu va simti o diferenta semnificativa.

Dupa procedura

Sus

Dupa operatie veti fi mutat intr-un salon de reanimare unde veti fi supravegheat pana cand va treziti din anestezie. Va trebui sa ramaneti internat pana a doua zi pentru a evita complicatiile. In acest timp veti primi tratament medicamentos administrat intravenos pentru a ameliora durerea si efectele anesteziei, dar si tratament antibiotic pentru a preveni infectiile. Atunci cand veti pleca acasa veti avea de asemenea un plan de tratament de urmat.

Beneficii

Sus

Artroplastia totala de genunchi este o interventie sigura si eficienta ce amelioreaza semnificativ mobilitatea si durerea cronica pe care o au multi pacienti. Aceasta este o interventie durabila, beneficiile noii proteze de genunchi durand pana la 15 ani fara sa apara modificari.

Riscuri si complicatii

Sus

Unii pacienti cu artroplastie totala de genunchi vor experimenta durere si alte simptome pentru o perioada scurta dupa interventie, pana cand mobilitatea este recuperata complet.

Riscurile si complicatiile sunt aceleasi ca si in cazul oricarei interventii ortopedice:
- Tromboze
- Infectii locale
- Lezari de nerv sau vase sanguine
- Cicatrizarea excesiva la nivelul inciziei
- Probleme ce tin de proteza si materialul ei

Pacientii cu anumite patologii se vor recupera mai greu in urma unei artroplastii totale de genunchi. Discutati cu medicul in detaliu daca aveti hemofilie, diabet zaharat sau boli autoimune.

Recuperare

Sus

Recuperarea incepe imediat dupa interventie, insa modul in care organismul accepta si se adapteaza la proteza variaza considerabil de la pacient la pacient. De regula recuperarea completa este atinsa la un an de la interventie, insa ar trebui sa fiti capabil sa va desfasurati toate activitatile la 6 saptamani dupa operatie.

Factorii ce influenteaza timpul de recuperare includ:
- Nivelul de activitate fizica pe care l-ati avut inainte de interventie
- Greutatea corporeala
- Varsta
- Prezenta altor patologii

Pentru a va favoriza recuperarea medicul va va oferi cateva instructiuni post-operatorii precum:
- Aplicati gheata la nivelul genunchiului timp de 20 de minute de cateva ori pe zi, pentru a reduce inflamatia.
- Tineti-va membrul inferior ridicat: incercati sa mentineti genunchiul intr-un plan superior de cate ori este posibil. Puteti utiliza 2-3 perne pentru acest lucru.
- Pastrati locul inciziei curat si acoperit. In primele zile-saptamani post-operator pansamentul trebuie schimbat si ingrijit cu atentie, conform indicatiilor medicului.
- Exercitii de fizioterapie: medicul ortoped va va recomanda sa lucrati cu un fiziokinetoterapeut atunci cand genunchiul va va permite miscarea.
Aceste exercitii va vor accelerea recuperarea mobilitatii si a puterii musculare, precum si ameliorarea rigiditatii.

- Gestionarea durerii. Dupa interventie veti avea dureri timp de cateva saptamani, acesta fiind modul in care organismul se vindeca. Luati medicamente antialgice precum antiinflamatoarele non-steroidiene conform indicatiilor medicului, insa nu exagerati cu acestea. Durerea este normala intr-o oarecare masura.

Pacientii se vindeca in timpi diferiti si astfel momentul in care va veti putea intoarce la munca sau la scoala variaza si depinde de multi factori. Majoritatea cazurilor necesita cel putin 2-3 saptamani de odihna completa acasa.

Medicul va va spune in cadrul primelor consulturi post-operatorii cand va puteti intoarce la anumite activitati. De asemenea este posibil sa aveti nevoie de o carja sau un cadru de mers imediat dupa interventie, pentru a va usura deplasarea.

Concluzie

Sus

Artroplastia totala de genunchi este o interventie realizata frecvent pentru pacientii cu degenerare a articulatiei genunchiului. Aceasta permite pacientilor sa isi recapete mobilitatea si sa nu mai aiba durere cronica, insa recuperarea variaza in functie de mai multi factori. Discutati cu medicul ortoped despre cum va puteti imbunatati prognosticul si grabi recuperarea post-operatorie.

Bibliografie
https://www.mayo.edu/research/clinical-trials/tests-procedures/knee-replacement
https://www.webmd.com/arthritis/what-is-arthroscopy
https://www.webmd.com/osteoarthritis/ss/slideshow-knee-replacement


Medici specialisti Ortopedie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate