Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Transplantul de celule stem hematopoietice

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2023

Generalitati

Sus
Transplantul de celule stem hematopoietice

Transplantul de celule stem hematopoietice presupune perfuzia intravenoasa de celule stem autologe (proprii) sau alogene colectate din maduva osoasa, din sangele periferic sau sangele din cordonul ombilical.

Scopul transplantului il reprezinta restabilirea functiei celulelor hematopoietice, la bolnavii care au maduva osoasa afectata de diverse boli sau sistemul imunitar deficitar. Transplantul de celule stem hematopoietice este utilizat in acest articol ca termen general, care include transplantul de celule stem din orice sursa.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Boli tratabile prin transplantul de celule hematopoietice
 3. Cum se face selectia donatorilor pentru transplantul de celule stem hematopoietice
 4. Gemenii identici donatori
 5. Compatibilitatea donatorilor
 6. Masuri de pregatire pentru transplantul de celule stem hematopoietice
 7. Citeste pe aceeasi tema

Boli tratabile prin transplantul de celule hematopoietice

Sus

Se estimeaza ca in fiecare an se efectueaza in intreaga lume, aproximativ 45.000-50.000 de transplanturi de celule hematopoietice pentru tratarea bolnavilor a caror viata este pusa in pericol de boli maligne si non-maligne. Mai jos sunt prezentate unele dintre bolile al caror tratament necesita transplant autolog sau alogen de celule hematopoietice.

1. Boli tratabile

Leucemii si limfoame, inclusiv:

2. Mielom multiplu si alte tulburari ale celulelor plasmatice

Anemia aplastica severa inclusiv:

 • hemoglobinuria paroxistica nocturna
 • aplazia pura de celule rosii
 • trombocitopenia congenitala

Boli severe care afecteaza imunitatea si alte tulburari mostenite ale sistemului imunitar, inclusiv:

 • imunodeficiente combinate severe
 • sindromul Wiskott-Aldrich

Hemoglobinopatii inclusiv:

 • boala cu celule in forma de secera

Sindromul Hurler si alte tulburari metabolice ereditare inclusiv:

 • sindromul Hurler
 • adrenoleucodistrofia
 • leucodistrofia metacromatica

Tulburari mielidisplazice si meiloproliferative inclusiv:

 • anemia refractara
 • leucemia melomonocitara cronica
 • metaplazia mieloida agnogenica

3. Limfohistiocitoza familiala eritrogocitica si alte tulburari historcitare

4. Alte boli maligne.

Cum se face selectia donatorilor pentru transplantul de celule stem hematopoietice

Sus

Donatorii pentru transplant trebuie sa aiba o stare generala buna de sanatate, fara alte conditii de comorbiditate. Donatorul trebuie sa aiba un statut de performanta care sa perimta colectarea de celule stem in conditii de siguranta, sa tolereze anestezia (generala sau locala), iar sistemele cardiovascular, hepatic, pulmonar si renal sa functioneze normal. In cazul copiilor vor fi donatori pentru transplantul de celule stem hematopoietice, doar fratii.

Donatorii care sufera de tumori maligne in curs de dezvoltare sau au un istoric de conditii maligne, altele decat cazuri de cancer minore de piele (carcinom bazocelular, de exemplu) vor fi, in general, exclusi de la examinari mai profunde.

Printre studiile de rutina efectuate asupra donatorilor de celule hematopoietice se numara:

 • istoricul si examenul fizic
 • hemoleucograma completa si numarul de trombocite
 • analiza creatininei serice, electorlitilor si verificarea functiei hepatice
 • analiza serologica pentru cmv, herpes virus, HIV, anticorpi anti-HIV, hepatita B si C, HTLV-I/II si VDRL
 • testarea ABO
 • tipul de HLA
 • radiografie toracica
 • electrocardiografie

Gemenii identici donatori

Sus

Rareori, pacientii care sunt candidati pentru transplantul de celule stem hematopoietice au un frate geaman, care ar putea avea rol de donator. Totusi, acesti pacienti nu au nevoie de terapie imunosupresoare post-transplant si nu dezvolta boala grefa contra gazda, desi la acestia exista un risc mai mare de recidiva a bolii maligne de baza, comparativ cu donatorii similari compatibli, dar care nu sunt frati.

Motivul acestei diferente aparente este incert, dar probabil ca este legat de capacitatea limfocitelor donatoare de a recunoaste celulele tumorale beneficiare. Frecventa crescuta a recidivei leucemiei la cei care au primit transplant de la fratele geaman identic, este contrabalansata de ratele mici de mortalitate legate de tratament.

Compatibilitatea donatorilor

Sus

Donatorii sunt de obicei fratii, intrucat in cazul acestora exista posibilitatea mostenirii acelorasi gene de celule hematopoietice situate pe cromozomul 6. La un frate exista o posibilitate de 25% de compatibilitate in cazul transplantului de celule stem hematopoietice - intre fratii cu grupa de sange A, B si DRB1 (localizat pe antigenul 6, intrucat fiecare complex este mostenit de la fiecare parinte si este exprimat codominant).

Desi hemoliza intarzie acceptarea grefei eritropoietice si aplazia pur RBC poate agrava incompatibilitatea transplantului in functie de ABO, dupa transplantul de celule din maduva osoasa sau cel din sangele periferic, aceste complicatii sunt mai rar intalnite.

Incompatibilitatea ABO nu este un obstacol in calea transplantului nonmieloablativ de succes. Donatorii HLA potriviti pentru un transplant alogen sunt fratii. Daca acest lucru nu este posibil, in foarte putine exceptii se intampla ca parintii sa abia halotipuri frecvente, astfel incat verii vor putea fi urmatorii candidati potriviti ca donatori.

Masuri de pregatire pentru transplantul de celule stem hematopoietice

Sus

Rolul pregatirii este de a oferi suficienta imunosupresie pentru a se preveni respingerea grefei transplantate si eradicarea bolilor pentru care transplantul este efectuat. In acest scop este necesara administrarea de doze maxim tolerate de medicamente chimioterapice cu sau fara radioterapie.

In incercarile de a reduce toxicitatea tratamentelor au fost implicate mai multe abordari. De exemplu, regimul nonmieloablativ de pregatire a fost folosit pentru inducerea unei stari de chimerism mixt (prezenta concomitenta a celulelor hematopoietice donatoare si beneficiare). Acesta poate fi urmat de terapie celulara prin administrarea de perfuzii cu limfocite de la donator. O alta alternativa este adresata tratamentului pentru anticorpii monoclonali marcati radioactiv.

Inainte de transplantul de celule stem hematopoietice, pacientilor li se administreaza, doze destul de mari de chimioterapie pentru eliminarea malignitatii. Infuzia de celule hematopoietice impiedica inconvenientele implicate de mielosupresia prelungita, permitand cresterea dozelor la niveluri considerabil mai mari. Totusi, pentru recuperarea maduvei spinarii sunt necesare saptamani si ingrijiri speciale de sustinere pana cand efectele terapiei se vor diminua.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate