Cum functioneaza transplantul de celule stem
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusUn transplant de celule stem implica transferul de celule stem sanatoase in corpul unei persoane care are nevoie de acestea, pentru tratarea anumitor tipuri de boli. Transplantul de celule stem poate fi necesar in cazul in care maduva osoasa nu mai functioneaza si nu mai produce suficiente celule stem sanatoase.
Transplantul de celule stem ajuta organismul sa produca suficiente celule sanatoase albe, rosii sau trombocite ale sangelui. Scopul este diminuarea probabilitatii declansarii infectiilor care ar putea pune in pericol viata unei persoane, a anemiei sau a sangerarilor.
Cuprins articol
Celulele stem
SusCelulele stem sunt celule speciale nediferentiate, care au potentialul de a se multiplica in mai multe tipuri diferite de celule. Acestea se afla la baza fiecarei celule, testut si organ din corpul nostru. Ajuta la echilibrul corpului si sunt intr-o continua crestere si divizare. Celulele stem actioneaza ca un sistem intern de reparare al anumitor organe, cum ar fi tractul nostru digestiv, maduva osoasa, dar pot repara si inlocuii si tesutul uzat. Celulele stem se pot transforma in celule musculare, sanguine, ale creierului si multe alte tipuri.
Celulele stem se pot reinnoi. Exista diferite tipuri de celule stem embrionare, cum ar fi celulele adulte si cele embrionare. Celulele stem embrionare sunt derivate din masa de celule a unui ovul fecundat. Ovulul poate apartine unor animale, dar si unui om. Embrionii congelati umani, care sunt obtinuti prin fertilizare in vitro, pot fi folositi pentru prelevarea de celule stem.
Celulele stem adulte pot fi gasite in cantitati limitate in unele dintre tesuturile corpului. Acestea dau nastere in mod regulat la celule care dispar in mod normal, in urma unor leziuni sau boli. De exemplu, celulele stem care sunt localizate in maduva osoasa pot crea toate tipurile de celue sanguine specializate. O alta sursa de celule stem, dar embrionare, este cordonul ombilical al unui nou-nascut.
Procedura
SusTransplanturile de celule stem din maduva osoasa sunt necesare in cazul bolnavilor la care maduva osoasa nu mai poate produce celule stem sanatoase. Celulele stem sunt foarte importante pentru crearea de celule rosii, trombocite si celule albe ale sangelui.
Celulele albe sau leucocitele sunt cele care lupta impotriva infectiilor, celulele rosii transporta oxigenul si nutrientii si trombocitele ajuta la coagularea sangelui. Toate acestea sunt functii esentiale pentru sustinerea vietii. Transplantul de celule stem poate implica folosirea de celule stem, fie din organismul bolnavului, fie de la donatori.
Celulele stem de la donatori se gasesc in maduva osoasa si in sangele din cordonul ombilical. In timpul procedurii, un cateter este plasat in piept, iar o perfuzie cu celulele stem transplantate va fi introdusa printr-o linie intravenoasa centrala in corp.
Pregatirea pentru transplant
Sus- Investigatii si proceduri pre-transplant: Imediat ce celulele stem donatoare vor fi disponibile, bolnavului i se vor efectua mai multe teste si proceduri prin care i se va evalua starea generala de sanatate pentru a se confirma ca este fizic pregatit pentru transplant. Va fi implantata chirurgical, in zona toracica, in apropiere de gat, o linie intravenoasa, un cateter. Aceasta linie centrala va fi disponibila pentru perfuzii cu celule stem pe durata intregului tratament. Linia centrala va mai fi utilizata si pentru a se recolta probe de sange, pentru chimioterapie, pentru a oferi transfuzii de sange si nutrienti necesari cand este nevoie.
- Procesul de conditionare: Dupa incheierea testelor de pre-transplant, va debuta procesul cunoscut sub denumirea de conditionare. In timpul acestui proces, bolnavului i se va face chimioterapie, radioterapie cu scopul de: a distruge celulele canceroase, a suprima sistemul imunitar, astfel incat organismul sa nu respinga celulele stem transplantate.
Tipul de proces conditionat implicat va depinde de o serie de factori, inclusiv tipul bolii, starea generala de sanatate si tipul de transplant planificat - daca transplantul este alogen sau autogen. In unele cazuri, procesul de conditionare implica doze mari de chimioterapie si iradierea totala a corpului. In alte situatii, acesta poate include doar doze mari de chimioterapie, fara radioterapie. Tipul procesului de conditionare va depinde si de unele circumstante unice.
Efecte secundare
SusEfectele secundare ale procesului de conditionare pot include:
-greata si varsaturi
-diaree
-caderea parului
-ulceratii si afte la nivelul gurii
-sangerare
-infectii cum ar fi pneumonia
-infertilitate sau sterilitate
-anemie
-oboseala
-insuficienta de organ
-cancere secundare.
Bolnavului probabil ca i se vor recomanda medicamente sau alte masuri pentru diminuarea acestor efecte secundare.
- Minitransplantul de celule stem: Acesta este un proces conditionat mai putin intens. Se mai numeste si transplant conditionat de intensitate redusa sau transplant nonmieloablativ. Prin acest minitransplant nu se incearca distrugerea tuturor celulelor canceroase, care ar putea fi prezente in corp, dar se bazeaza pe celulele sistemului imunitar ale donatorului, sa lupte impotriva celulelor canceroase. Un tratament mai putin intens poate parea atractiv, intrucat ar putea implica mai putine complicatii, care sa puna in pericol viata unei persoane, dar acest tip de transplant nu este recomandat pentru toate situatiile. Minitransplanturile de celule stem sunt de obicei utilizate numai pentru persoanele care nu pot rezista la regimul conditionat dur, cum ar fi persoanele cu o sanatate precara, dar si cele in cazul carora boala nu progreseaza rapid.
Care sunt principalele riscuri ale unui transplant de celule stem?
SusExista mai multe riscuri grave legate de un transplant de celule stem. Printre acestea se numara:
infectia - In urma chimioterapiei intense si inainte ca maduva osoasa sa functioneze din nou, imunitatea este scazuta.
probleme cu sangerarea din cauza nivelului scazut de trombocite dupa chimioterapie.
rareori, celulele stem nu functioneaza.
Cat dureaza recuperarea dupa un transplant de celule stem?
Recuperarea dupa un transplant de celule stem poate dura de la cateva saptamani la cateva luni. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa ramaneti in spital sau in apropierea spitalului sau a centrului de transplant in primele 100 de zile dupa procedura.
Care este rata de succes a transplanturilor de celule stem?
Este dificil de calculat o rata generala de succes. Acestea fiind spuse, cele mai recente date arata ca cel mai mare numar de transplanturi de celule stem au implicat persoane cu mielom multiplu sau limfom Hodgkin si non-Hodgkin care au primit transplant de celule stem autologe.
Concluzie
SusDaca te-ai confruntat cu cancer sau cu o boala a sangelui, un transplant de celule stem poate fi o noua oferta de viata. Poate insemna speranta pentru o vindecare sau remisie atunci cand alte tratamente nu au functionat. Dar transplanturile de celule stem vin cu provocari fizice solicitante si riscuri semnificative.
Nu toti cei care au cancer sau boli de sange sunt candidati pentru un transplant de celule stem. Din pacate, nu toti cei care sunt candidati, dar au nevoie de celule stem donatoare, gasesc un donator. Daca aveti in vedere un transplant de celule stem, discutati cu medicul dumneavoastra despre potentiale riscuri si beneficii. Ei va vor evalua situatia, optiunile si rezultatele potentiale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Ce sunt celulele stem si de ce este important rolul lor
- RMN Spectroscopie Cerebrala
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna
- Leucemia limfatica cronica
- Limfomul Hodgkin
- Transplantul de par - aspecte generale
- Transplantul de par (graftingul) si reducerea scalpului
- Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurg ...