Coronavirus Update

Candida parapsilosis

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Candida parapsilosis

Candida parapsilosis este un agent patogen uman a carui dezvoltare si prevalenta au crescut semnificativ de-a lungul ultimelor doua decenii. Candida parapsilosis este acum una dintre cauzele principale ale bolilor candidozice invazive.

Candida Parapsilosis face parte din familia Candida si este de obicei asociata cu infectii ale sangelui si tesuturilor la indivizii cu imunitate redusa, cum ar fi pacientii spitalizati sau sugarii prematuri.

Din punct de vedere clinic, manifestarile infectiei cu candida parapsilosis se caracterizeaza prin febra, soc septic si insuficienta renala si respiratorie. Comparativ cu candida albicans, aceasta afecteaza intr-un procent mai mare persoanele care au urmat anterior tratament antifungic.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Factori de risc
 3. Tratament
 4. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

Persoanele cu cel mai mare risc de infectie severa cu candida parapsilosis sunt nou-nascutii si pacientii din unitatile de terapie intensiva. Infectiile cu acesti fungi apar in special la pacientii la care se utilizeaza dispozitive protetice si catetere, precum si la personalul medical care sufera infectii nozocomiale. Factorii care sunt implicati in patogeneza bolii includ secretia de enzime hidrolitice, protezare (materiale protetice sau proteze) etc.

Candida parapsilosis este de obicei comensuala pe pielea umana, iar patologia sa este limitata de invelisul intact. Aceasta este cunoscuta pentru capacitatea de a forma biofilme pe catetere si alte dispozitive implantate, pentru faptul ca faciliteaza raspandirea infectiilor nozocomiale si pentru rezistenta sa in mediul spitalicesc. Candida parapsilosis apare frecvent (peste un sfert din cazuri) in infectiile intalnite la prematuri.

Persoanele cu imunitatea compromisa, cum ar fi bolnavii de SIDA si pacientii care au suferit interventii chirurgicale, mai ales la nivelul sistemului gastro-intestinal, sunt cele care au probabilitatea cea mai mare de a dezvolta infectii cu candida parapsilosis. Susceptibile sunt si persoanele in cazul carora este necesara utilizarea prelungita a unui cateter venos central. Principalii factori de risc ai aparitiei candidozei parapsilosis sunt:

 • cateterismul vascular
 • interventiile chirurgicale
 • tumorile maligne
 • tratamentul cu imunosupresoare
 • nutritia parenterala
 • tratamentele cu antibiotice
 • transplantul de organe.

Tratament

Sus

- Tratamentul medicamentos - Tratamentul de prima intentie include, de obicei, amfotericina B, administrata intravenos timp de 2-5 zile. Medicamentul va fi administrat apoi pe cale orala timp de 2-4 saptamani pentru eradicarea completa a fungilor. Pot exista reactii adverse la amfotericina B (mai ales in urma tratamentului intravenos), cum ar fi greata, varsaturi, dureri articulare si pierdere in greutate. Pentru combaterea infectiei mai pot fi prescrisi si azoli din aceeasi clasa, cum ar fi fluconazol si voriconazol.

- Administrare intravenoasa de fluide - Se va administra intravenos ser fioziologic, cu ajutorul unui ac sau o canula periferica. Fluidele utilizate in tratament scad tensiunea arteriala asociata cu infectiile cu candida parapsilosis din sange.

- Terapia cu oxigen - Se va aplica o masca sau canule nazale prin care se va inhala o concentratie mai mare de oxigen decat in mediul normal.

- Administrarea de antipiretice - Acestea sunt medicamente care pot reduce febra. Acestea includ acetaminofen, ibuprofen si aspirina administrate oral sau intravenos, in functie de starea de sanatate a pacientului. Aceste medicamente ajuta si la reducerea reactiilor adverse ale amfotericinei B.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate