Coronavirus Update

Candida glabrata

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Candida glabrata

Candida este cea mai frecvent intalnita infectie fungica. Fungii de candida colonizeaza frecvent pielea si mucoasele. Candida este prezenta, in mod normal, in flora pielii, gurii, vaginului si a scaunului. Candida include in jur de 154 de specii. Sase dintre acestea sunt cel mai des identificate ca fiind cauza infectiilor la oameni.

In timp ce Candida albicans este specia cea mai intalnita, Candida tropicalis, Candida glabrata, Candida parapsilosis, Candida krusei si Candida lusitaniae sunt exemple de tipuri de specii izolate care declanseaza candidoza.

Pana de curand, Candida glabrata a fost considerata un organism relativ nepatogen, prezent pe mucoasa tesuturilor umane. Cu toate acestea, ca urmare a utilizarii sporite a medicamentelor imunosupresoare si a antimicoticelor cu spectru larg, purtarii de proteze dentare si a terapiei cu antibiotice, incidenta infectiilor sistemice si ale mucoaselor cauzate de Candida glabrata a crescut semnificativ, in special in randul celor afectati de HIV.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Tratament
  4. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Candida glabrata a devenit una dintre cele mai comune cauze de candidoza. Manifestarile candidozei pot varia de la tulburari specifice, cum ar fi eruptii cutanate de scutec, la infectii invazive potential fatale pentru persoanele imunocompromise.

Candidoza glabrata se afla pe primele locuri in topurile infectiilor candidozice superficiale (orale, de esofag, vaginale si urinare) sau in cazul celor sistemice.

Atat barbatii, cat si femeile pot fi afectati de cele mai multe forme de candidoze. La femei, infectiile candidozice sunt principalele cauze ale vaginitei, iar atat la barbati, cat si la femei, infectiile cronice provocate de candida sunt simptome precoce ale infectarii cu HIV.

Probabilitatile de a dezvolta candidoza orala cresc odata cu varsta. Varstnicii sunt, de cele mai multe ori, cei mai afectati de candidoza gastro-intestinala. Candidoza glabrata poate fi manifestata atat de bolnavii imunocompromisi, cat si izolat, de catre bolnavii cu septicemie, pielonefrita, infectii pulmonare si endocardita.

In prezent nu s-au descoperit foarte multi factori virulenti declansatori de Candida glabrata si se cunosc prea putine informatii despre mecanismele de aparare ale gazdei care protejeaza impotriva infectiei. Cele mai multe infectii candidozice cu Candida glabrata sunt superficiale si sunt asociate cu o evolutie beninga si recupararea totala.

Tratament

Sus

Candida glabrata este cunoscuta ca fiind rezistenta la azoli, deseori fiind necesara prescrierea de amfotericina B sau flucitozina. In ciuda sensibilitatii scazute la azoli, utilizarea profilactica de fluconazol nu a contribuit la cresterea incidentei infectiilor de sange cauzate de Candida glabrata.

Totusi, aceasta specie se face responsabila de aproximativ 21% din cazurile de deces in randul copiilor si adolescentilor cu infectii ale fluxului sanguin. Din pacate, exista putine investigatii care sa studieze Candida glabrata, comparativ cu alte specii de candida. Totusi, Candida glabrata este, dupa Candida albicans, cea mai des intalnita si mai dificil de tratat dintre speciile de candida si este asociata cu o rata de mortalitate ridicata.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate