Candida tropicalis
Generalitati
Sus
Candida tropicalis a fost identificata ca fiind una dintre speciile cu cea mai mare prevalenta de candida, cu exceptia candidei albicans. Candida albicans a fost specia cel mai des responsabila de aparitia candidozei la bolnavii imunocompromisi si imunocompetenti.
Candida tropicalis este un tip de ciuperca ce prolifereaza in mod normal tractul digestiv si pielea omului, dar si a unora dintre animale. De multe ori, candida tropicalis se inmulteste pana in punctul in care poate provoca septicemie, mai ales la persoanele care sufera de diabet zaharat, limfom si leucemie. In ultima perioada, cazurile de candida tropicalis s-au inmultit dramatic pe scara globala, astfel incat a fost clasata in randul fungilor cu patogeneza in curs de dezvoltare.
Motivele pentru pozitia dominanta a acestui organism si rezistenta sa la fluconazol sunt dificil de elucidat. In plus, mecanismul patogen al candidei tropicalis si raspunsul imun inca n-au fost clarificate.
Cuprins articol
Simptome
Sus- Simptome gastro-intestinate - sistemul gastro-intestinal este zona in care, de cele mai multe ori, apar simptomele. Acestea includ flatulenta, constipatie, diaree, indigestie, dureri abdominale, precum si o varietate de sensibilitati alimentare neobisnuite sau alergii.
- Simptome neurologice - aceste simptome includ pierderea memoriei, modificari severe de dispozitie, depresie, dureri de cap (in unele cazuri, migrene), anxietate, atacuri de panica si iritabilitate inexplicabila.
- Simptome la nivelul sistemului imunitar - multi dintre specialisti sustin ca, atunci cand fluxul sanguin este coplesit de numarul mare de fungi de candida tropicalis, produsele chimice eliberate de acesti fungi pot deveni atat de intense, incat organismul poate deveni suprasolicitat si are dificultati in a functiona corect. Organismul poate reactiona, ca si in cazul unui alergen, prin umflare, eczeme, eruptii cutanate sau urticarie si probleme respiratorii.
Tratament
Sus- Medicamente antifungice - medicamentele antifungice, cum ar fi fluconazolul si nistatina sunt adesea prescrise pentru tratarea candidozei vaginale cu candida tropicalis. O singura doza din aceste medicamente este eficienta in tratarea candidei tropicalis pentru 90% dintre cazuri. Cand candida tropicalis se manifesta si in alte zone ale organismului, mai ales la pacientii spitalizati, tratamentul implica utilizarea de amfotericina B sau caspofungina.
- Tratament local - tratamentul local pentru infectiile fungice vaginale sau infectiile topice ale pielii, implica utilizarea de ovule vaginale, creme, plasturi, solutii care se aplica local. Medicul poate prescrie antifungice topice in functie de severitatea si localizarea infectiei.
- Medicina alternativa - sucul de portocale amare a fost folosit cu succes pentru tratarea candidozei provocata de candida tropicalis. Cercetatorii au demonstrat ca extractul din frunze de portocale amare, native din Australia, Spania, Maroc si Africa de Sud, pot fi eficace in tratamentul tulpinilor de candida tropicalis rezistente la fluconazol.
Medici specialisti Medicina interna
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Asist. univ. dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
Articole recomandate
-
Candida intertrigo
-
Candida parapsilosis
-
Candida krusei
-
Avertismentul Mihaelei Bilic pentru toți românii care consumă pepene vara. Mare atenție!
-
Ileana Lazariuc, poză rară în costum de baie! Cu cine își face vacanțele după divorțul de Țiriac Jr
-
De ce Simona Secrier nu și-a găsit un partener la aproape 3 ani de la moartea lui Mihai Constantinescu
-
Ridicarea feselor
-
Transplantul de par (graftingul) si reducerea scalpului
-
Candidoza orala si aftele