Coronavirus Update

Candidoza orala - diagnostic si tratament

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Candidoza orala - diagnostic si tratament

Candidoza este o infectie a cavitatii orale cauzate de ciuperca numita candida. Candidoza nu se limiteaza doar la nivelul cavitatii bucale, poate sa para si in alte parti ale corpului, poate sa provoace eruptii cutanate, de scutec la sugari sau infectii vaginale fungice la femei.

Candidoza poate afecta pe oricine, desi apare cel mai frecvent la sugari si copiii mici, adultii mai in varsta si persoanele cu un sistem imunitar slabit.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cum este diagnosticata candidoza?
 3. Tratament
 4. Care sunt posibilele complicatii
 5. Profilaxie
 6. Citeste pe aceeasi tema

Cum este diagnosticata candidoza?

Sus

- Cand candidoza este limitata la nivelul gurii - poate fi diagnosticata prin simpla examinare a leziunilor de catre medic. Uneori poate fi necesara recoltarea de catre medic a unui mic esantion, care va fi examinat la microscop, pentru a se confirma diagnosticul.

La copiii mai mari sau la adolescentii la care nu exista factori de risc identificati anterior, o conditie medicala de baza ar putea fi cauza candidozei. In cazul unei suspiciuni, medicul va efectua un examen fizic si ar putea recomanda si anumite analize de sange pentru a depista sursa problemei.

- Cand cadidoza este localizata in esofag - situatia poate fi destul de grava. Pentru diagnosticarea acestei afectiuni medicul poate solicita unul dintre urmatoarele teste:

 • cultura de la nivelul gatului - in cadrul acestei proceduri partea din spate a gatului va fi tamponata cu un bumbac steril si mostra de tesut recoltata va fi introdusa intr-un mediu special, pentru a se stabili care dintre bacterii sau ciuperci cauzeaza simptomele
 • examinare endoscopica - in cadrul aceste proceduri, medicul examineaza esofagul, stomacul si partea superioarea a duodenului cu ajutorul unui instrument flexibil, cu o sursa luminoasa si o camera de luat vederi la unul din capete.

Tratament

Sus

Tratamentul candidozei orale incepe cu solicitarea asistentei medicale regulate. Ingrijirea medicala regulata implica inclusiv atentia medicala profesionala, in scopul evaluarii riscurilor care ar putea sta la baza dezvoltarii candidozei, dar si invesigatii prompte pentru candidoza, precum si pentru conditiile medicale care ar putea sa o provoace.

Tratamentul candidozei orale include:

 • antiseptice orale
 • diagnosticarea si tratarea bolilor subdiacente
 • consumarea de iaurt sau suplimente cu acidofilus
 • medicamente antifungice pe cale orala, cum ar fi fluconazolul
 • clatirea gurii cu apa cu sare

In multe dintre cazuri, candidoza orala care apare la sugari dispare in termen de doua saptamani, fara sa fie nevoie de tratament.

Care sunt posibilele complicatii

Sus

Complicatiile candidozei orale pot fi grave pentru persoanele care au un sistem imunitar slabit, cum ar fi cele cu HIV/SIDA sau cele care urmeaza chimioterapie ori fac tratament cu steroizi. In aceste cazuri, candidoza se poate raspandi in intreg corpul, cauzand infectii fungice la nivelul organelor vitale, cum ar fi inima sau creier. Acest lucru poate duce la boli amenintatoare de viata cum ar fi:

Se va solicita asistenta medicala de urgenta daca aveti simptome de candidoza si sunteti diagnosticati cu diabet zaharat, HIV/SIDA sau urmati chimioterapie, luati steroizi.

Profilaxie

Sus

Urmatoarele masuri pot ajuta la reducerea riscurilor de aparitie a infectiilor cu candida:

 • clatiti-va gura dupa ce luati medicamente
 • mancati iaurt simplu care contine lactobacili acidofilus sau bifidobacterium sau, luati capsule cu acidofilus cand folositi antibiotice
 • consultati regulat medicul dentist
 • limitati consumul de zahar.

Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate