Clickmed
programare rapida la medic

Candidoza vaginala – simptome si diagnostic

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Candidoza vaginala – simptome si diagnostic

Candidoza vaginala este o infectie comuna declansata de o crestere excesiva a fungilor de tipul candida albicans. Acesti fungi se gasesc in mod normal in intestinul gros si in cantitati mai mici in vagin. Sunt in mare parte inofensivi, dar simptomele ar putea sa apara pe masura ce numarul fungilor din vagin, creste. Aproximativ 75% dintre femei vor avea candidoza vaginala in timpul vietii lor. Denumirea pentru aceasta infectie este candidoza sau moniliaza.

Simptomele pot include mancarimi vaginale sau arsuri, scurgeri vaginale de culoare alba, de consistenta branzei de vaci, intepaturi sau arsuri in timpul urinarii. Cremele sau ovulele vaginale pot ajuta la diminuarea simptomelor candidozei. Candidoza poate sa se dezvolte si in alte parti ale corpului, cum ar fi la nivelul cavitatii bucale.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Simptome si semne ale infectiei vaginale fungice si vulvitelor
 3. Diagnosticul candidozei vaginale
 4. Investigatii suplimentare
 5. Citeste pe aceeasi tema

Simptome si semne ale infectiei vaginale fungice si vulvitelor

Sus

Infectiile fungice vaginale si vulvitele pot determina simptome nespecifice. Cu exceptia infectilor fungice, pot exista si alte conditii care pot provoca manifestari identice. Cel mai frecvent intalnit simptom al unei infectii vaginale fungice este mancarimea in zona vaginala si/sau vulvara. Alte manifestari ale infectiilor vaginale fungice si vulvitelor sunt:

 • arsuri
 • dureri
 • disconfort si durere in timpul actului sexual si/sau urinarii
 • scurgeri vaginale cu textura asemanatoare cu cea a branzei de vaci.

In plus, fata de simptomele de mai sus, vulvitele pot provoca dureri locale. Durerea din zona vulvara este mentionata ca vulvodinie. La pana la 5% dintre femei, vulvovaginitele fungice pot fi recurente. O infectie fungica recurenta are loc atunci cand o femeie manifesta mai mult de patru astfel de infectii in decursul unui an, care nu sunt legate de utilizarea de antibiotice. Infectiile fungice pot avea legatura cu prezenta unei conditii medicale si pot necesita un tratament mai agresiv.

Diagnosticul candidozei vaginale

Sus

Candidoza vaginala este, de obicei, usor de diagnosticat. Daca vizitati medicul de familie, intrucat presupuneti ca ati avea candidoza vaginala, acesta v-ar putea adresa intrebari legate de:

 • simptome
 • daca ati mai manifestat anterior candidoza
 • daca ati folosti vreun medicament fara prescriptie medicala pentru tratarea candidozei
 • daca sunteti predispusi la candidoza.

Daca este prezenta candidoza vaginala, posibil sa manifestati simptome tipice cum ar fi: mancarimi la nivelul vulvei si scurgeri vaginale cremoase. Totusi, posibil sa fie nevoie sa faceti teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie precis.

Investigatii suplimentare

Sus

Medicul ginecolog v-ar putea recomanda sa faceti unele investigatii suplimentare, daca ati facut deja tratament anticandidoza, dar acesta nu a functionat, in cazul in care candidoza este recurenta sau simptomele acesteia sunt deosebit de grave ori daca este posibil sa aveti o infectie cu transmitere sexuala. Printre investigatii se numara:

 • prelevarea secretiei pe tampon vaginal (similar cu un tampon de bumbac). Se realizeaza pentru recoltarea unei probe de secretie din interiorul vaginului, pentru ca aceasta sa fie analizata in laborator. Rezultatele analizei vor stabili daca aveti o infectie fungica sau daca simptomele sunt cauzate de o boala cu transmitere sexuala, cum ar fi tricomoniaza.
 • analize de sange
 • testarea nivelului pH-ului vaginal. Un pH de 4-4.5 este normal, in timp ce valorile mai mari pot semnala o infectie vaginala comuna numita vaginita bacteriana.

Medici specialisti Ginecologie

 • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
 • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
 • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
 • Dr. Florian Robe -

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate