Clickmed
programare rapida la medic

Candidoza orala – cauze si simptome

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Candidoza orala – cauze si simptome

Candidoza orala este o infectie fungica superficiala care poate afecta limba, interiorul obrazului (mucoasa bucala), partea interioara a buzei si, ocazional, gingiile. Desi este cel mai frecvent observata la copiii mici, candidoza se poate manifesta si la copii mai mari sau adulti.

Candidoza orala diagnosticata la un adult ar trebui sa implice investigatii pentru depistarea unei conditii medicale care ar putea sta la baza acesteia (diabet zaharat, utilizarea terapiei imunosupresoare, etc.).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Prevenire
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Candidoza orala si alte infectii cu candida pot sa apara atunci cand sistemul imunitar este slabit de boli sau medicamente, cum ar fi Prednison sau cand este perturbat echilibrul natural al microorganismelor din corpul unei persoane.

In mod normal, sistemul imunitar actioneaza pentru a respinge organismele invadatoare daunatoare, cum ar fi virusurile, bacteriile si fungii, mentinand in acelasi timp un echilibru intre microbii buni si rai, care populeaza in mod normal corpul unei persoane. Uneori aceste mecanisme de protectie esueaza, ceea ce permite aparitia candidozei.

Iata urmatoarele boli care pot creste susceptibilitatea aparitiei candidozei orale:

  • HIV/SIDA - virusul HIV, cel care provoaca SIDA distruge celulele sistemului imunitar si creste probabilitatile aparitiei infectiilor oportuniste la care organismul rezista in mod natural. Episoadele repetate de candidoza orala pot fi primul semn al unei infectii cu HIV.
  • cancer
  • diabet zaharat
  • infectiile vaginale fungice.

Simptome

Sus

Candidoza orala se caracterizeaza prin aparitia unui invelis gros si alb ce acopera limba, interiorul obrajilor (mucoasa bucala), regiunea din jurul buzei inferioare sau gingia. Acest strat se poate diferentia de culoarea normala a limbii, la sugarii care consuma lapte, prin urmatoarele caracteristici:

  • in cazul infectiei cu candida orala aspectul limbii este alb-deschis, in timp ce urmele de lapte sunt de culoare alba.
  • candidoza orala afecteaza interiorul cavitatii bucale, zona buzei inferioare, in timp ce resturile de lapte pot fi localizate doar la nivelul limbii.
  • candidoza orala este mai degraba aderenta la suprafata pielii, in timp ce resturile de lapte pot fi usor sterse cu o carpa umeda.

Nici candidoza orala, nici urmele de lapte nu cauzeaza disconfort sau alte simptome atunci cand sunt limitate la nivelul cavitatii bucale. Candidoza de la nivelul mamelonului/areolei provoaca de obicei inrosirea si sensibilitatea zonei implicate. Eruptiile cutanate asociate cu dermatita de scutec provocata de candida, nu sunt, in general, la fel de neplacute ca si eruptiile cutanate de scutec, frecvent asociate cu iritatiile de la scaunul sau urina excesiva care ia contact cu pielea bebelusului.

Prevenire

Sus

Urmatoarele sfaturi va pot ajuta sa preveniti candida orala:

  • Mentineti o igiena orala adecvata. Periati dintii de cel putin doua ori pe zi si folositi ata dentara, cel putin o data pe zi.
  • Evitati apele de gura sau spray-urile. Aceste produse pot distruge echilibrul normal al microorganismelor din gura.
  • Vizitati medicul stomatolog in mod regulat, in special daca aveti diabet sau purtati proteza dentara.
  • Limitati consumul de alimente care contin zahar si drojdie. Alimente precum paine, bere si vin, pot incuraja dezvoltarea candidei orale.
  • Renuntati la fumat. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru a va informa asupra modalitatilor disponibile care sa va ajute sa renuntati la acest obicei.

Medici specialisti ORL

Sectiune sustinuta de:

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate