10 intrebari despre prima saptamana a nou-nascutului
Proaspetii parinti au foarte multe intrebari despre nou-nascuti, iar majoritatea dintre acestea pot fi lamurite de catre medicul de familie. Aducerea acasa a unui copil poate fi o experienta entuziasmanta, dar coplesitoare in acelasi timp. Indiferent cat de pregatiti sunt parintii, acestia vor avea multe intrebari legate de nou-nascut.
Mai jos gasiti 10 dintre cele mai frecvente intrebari pe care parintii le au despre nou-nascut. Se recomanda ca acestea sa fie lamurite impreuna cu medicul neonatolog inainte de a avea loc externarea din maternitate.
1. Cum poate fi protejat bebelusul de sindromul mortii subite?
Potrivit medicilor neonatologi, cea mai buna metoda de a proteja copilul de sindromul mortii subite este pozitionarea acestuia pe spate in timpul somnului. Incidenta mortii subite a sugarului a scazut semnificativ odata cu informarea mamicilor despre riscurile impuse de dormitului in decubit ventral (pe burta).
2. Mamica si sugarul trebuie sa aiba o relatie speciala de la inceput. Ce se poate face daca aceasta nu apare?
Majoritatea parintilor incep sa-si faca griji daca nu simt o iubire coplesitoare din primul moment in care isi vad copilul. Cand este insa vorba de crearea legaturii de atasament cu copilul, atunci este nevoie de rabdare.
Primele zile de viata ale copilului nu sunt usoare nici pentru parinte si nici pentru copil; trebuie sa treaca o perioada de timp pana vor ajunge sa se cunoasca reciproc. Mai multe sfaturi pot fi oferite de catre medicul de familie sau pediatru.
3. Cand se face primul examen medical al nou-nascutului dupa iesirea din maternitate? Ce se va intampla la primul consult?
Majoritatea medicilor programeaza primul consult medical la varsta de 2 saptamani, in special daca este primul copil al familiei. Toti sugarii trebuie sa fie consultati si sa inceapa programul de vaccinari pana la varsta de 2 luni.
4. Cum se ingrijeste bontul ombilical si zona de circumcizie (atunci cand exista)?
Medicul trebuie sa ofere parintilor toate informatiile de care au nevoie pentru ingrijirea bontului ombilical si a circumciziei. De asemenea, acesta poate oferi sfaturi legate de semnele infectiilor pentru ca acestea sa fie recunoscute de parinte.
5. Cat de mult doarme un nou-nascut si cum poate sti parintele daca acesta doarme prea mult?
Nou-nascutii dorm mult in primele zile de viata. Medicul poate instrui parintele in legatura cu ce este normal si daca nou-nascutul trebuie trezit pentru a fi hranit.
6. Cum trebuie sa manance un nou-nascut si cum poate sti parintele daca au aparut probleme alimentare?
Indiferent daca copilul este alaptat sau hranit artificial parintele va avea multe intrebari. Acestea pot fi adresate medicului sau personalului medical, mai ales in cazul femeilor care au probleme cu alaptarea.
Laptele matern este "alimentul perfect" pentru sugari in primele patru luni de viata. Laptele matern ofera multiple beneficii, cum ar fi protectia impotriva infectiilor prin transferul anticorpilor materni, lucru pe care formula adaptata de lapte nu il poate face.
7. Frecventa scaunului la nou-nascut si cum poate sti parintele daca exista probleme de eliminare?
Eliminarea este a treia activitate a nou-nascutului imediat dupa hrana si somn. Medicul poate instrui parintele despre ce probleme pot sa apara.
8. Cand si cat de des trebuie imbaiat copilul ?
Personalul medical va instrui mamica in ce priveste baia bebelusului si igiena acestuia inca din maternitate. Este bine sa nu se exagereze cu igiena deoarece nou-nascutii nu au ocazia de a se murdari, iar o igiena exagerata le poate irita pielea.
9. Ce este icterul nou-nascutului? Care sunt alte probleme de sanatate ale nou-nascutului care ar trebui cunoscute de parinte?
Multi nou-nascuti prezinta o forma usoara de icter deoarece ficatul lor nu este complet dezvoltat. Despre alte probleme de sanatate este indicat sa intrebati medicul.
10. Cand trebuie contactat medicul ?
Medicul poate instrui parintii in legatura cu semnele si simptomele care necesita ingrijire medicala de urgenta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Investigatii medicale recomandate in primul an de viata al bebelusului
- RMN Spectroscopie Cerebrala
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Copilul prematur
- Nasterea prematura
- Malformatiile congenitale
- Depresia perinatala – cum poate fi recunoscuta si ce masuri trebuie luate
- Pericolul ascuns al bolii ce poate provoca moarte subita
- Sindromul mortii subite a sugarului