Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Semne timpurii ale cancerului

Actualizat la data de: 10 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati

Sus
Semne timpurii ale cancerului

Anual, in lume apar peste 1,5 milioane de noi cazuri de cancer, multe dintre ele fiind depistate tardiv.

Exista insa semne timpurii, care pot indica prezenta de celule canceroase in organism. Iata despre ce este vorba:

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Semnele cancerului
  3. Citeste pe aceeasi tema

Semnele cancerului

Sus

Modificari ale sanilor

Autoexaminarea sanilor este primul pas care te poate ajuta in depistarea cancerului mamar in faze incipiente.

Cei mai multi dintre nodulii care apar la nivelul sanilor nu sunt cancerosi, insa nu trebuie sa ii neglijezi, ci sa mergi imediat la medic daca ti-au aparut astfel de modificari.

De asemenea, daca apar alte modificari, precum mameloane care sa se afunde spre interiorul sanului, roseata la nivelul mamelonului sau pe piele, poate fi un semnal de alarma. Si prezenta unor bubite pe pielea sanilor poate indica prezenta unui cancer de san.

De asemenea, daca sanii incep sa se umfle, fara ca tu sa fii insarcinata, cat si sa se pigmenteze pe anumite zone, poate fi semn timpuriu al unui cancer. Mai pot aparea, de asemenea, mancarimi la nivelul mamelonului. Daca te regasesti intr-unul sau mai multe dintre aceste simptome, este important sa mergi la un consult de specialitate.

Medicul iti va pune intrebari despre istoricul medical si, daca exista suspiciuni, iti va recomanda teste medicale de specialitate, precum o mamografie sau o biopsie, atunci cand medicul ia o proba din tesut, pentru a o testa.

Balonare

Un alt semn pe care organismul il da in caz de cancer la femei, este balonarea. Acesta este un simptom al cancerului de ovare. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii la balonare, de aceea este bine sa mearga la medic daca acest simptom nu dispare in una-doua saptamani de la instalare.

Daca simptomele nu se amelioreaza odata cu trecerea timpului sau in cazul in care sunt insotite de pierderi in greutate sau de sangerari, in afara menstruatiei, este cazul sa te prezinti la medic.

Vei fi supusa, de regula, unui examen pelvian, precum si la teste de sange si la o ecografie. Descoperit in stadii incipente, cancerul ovarian, caruia i se mai spune si ucigasul tacut, are o rata buna de vindecare.

Printre simptomele care mai pot aparea in fazele incipiente, alaturi de balonare, se numara greata, varsaturile, cat si diareea care alterneaza cu constipatia.

Sangerari intre menstruatie

Daca ai sangerari intre menstruatii, este important sa mergi la un consult de specialitate. Asta pentru ca sangerarile intre menstre nu sunt o parte obisnuita a ciclului lunar si pot avea mai multe cauze medicale.

Doua dintre acestea pot fi cancerul de ovare si cancerul endometrial (cancer al mucoasei uterului). De asemenea, sangerarea dupa menopauza nu este niciodata normala si ar trebui sa fie verificata imediat.

Modificari ale pielii

O schimbare in marimea, forma si culoarea unei alunite poate indica prezenta cancerului de piele. Cel mai bine este sa consulti medicul dermatolog, care iti va face un control amanuntit, cu dermatoscopul. Este bine, daca ai mai mult de 40 de alunite pe piele sa te prezinti o data pe an la medic, la un control de rutina.

Transpiratii nocturne

Transpiratiile nocturne care nu apar din cauza unor raceli sau a gripei, a unor infectii in organism sau la femeile aflate la menopauza pot fi un semn de cancer, atat la femei, cat si la barbati.

Daca apar si alte simptome, precum mici pete vinetii pe piele sau unghii invinetite la picioare, poate fi vorba despre leucemie. Pot semnala, de asemenea, si limfomul Hodgkin, un tip de cancer care se dezvolta in tesutul limfatic.

Sange in urina

Prezenta sangelui in urina, cunoscuta drept hematurie, poate fi un semnal de alarma, atat la persoanele de sex masculin, cat si la cele de sex feminin. Poate ascunde cancer de prostata sau de rinichi, mai ales daca apar si alte simptome, precum urinarile frecvente, febra, durere in timpul mictiunii, cat si pierdere in greutate.

Astfel, daca observi firicele de sange in urina, se impune un control medical. In urma mai multor investigatii recomandate de catre medic, cum sunt sumarul de urina, urocultura, urografia, ecografia, cistoscopia sau biopsia renala se va pune un diagnostic.

Febra

Febra poate indica prezenta unui numar mare de afectiuni, insa poate indica si cancerul. Este un simptom care poate fi specific oricarui tip de cancer. La debut, si cancerul pulmonar se manifesta prin episoade de febra.

Mai frecvent insa, febra care nu trece, atat la femei, cat si la barbati, apare in cazul cancerului de sange. Daca te confrunti cu episoade de febra care nu trece, este important sa mergi la un consult la medicul de familie, care te va indruma catre investigatiile necesare.

Oboseala

Din cauza stilului de viata din ce in ce mai alert, oboseala este un simptom prezent la tot mai multe persoane. Insa in cazul in care nu trece nici dupa ce te odihnesti bine, si daca este acompaniata de alte simptome, precum sange in scaun, febra, dureri de cap sau de oase, poate fi vorba despre prezenta unei anumite forme de cancer.

Medicul va fi cel care va depista afectiunea, in urma unor teste de sange, cat si a altor investigatii medicale. Oboseala este unul dintre primele semnale de alarma in cazul mai multor tipuri de cancer. Acest simptom apare pentru ca organismul este slabit, din cauza ca incepe lupta cu celulele canceroase.

Scaderea in greutate

Daca ai slabit brusc, intr-o perioada scurta de timp, fara sa tii o cura de slabire si te simti si obosit, acest lucru poate indica mai multe boli, printre care si cancer.

De obicei, pierderea brusca in greutate poate semnala cancer de colon, cancer de plamani, cancer de pancreas si cancer de stomac. In urma unor investigatii medicale, precum ecografia, endoscopia digestiva, testele de sange, spirometria, medicul iti va pune un diagnostic.

Dificultati la inghitire

O persoana care se confrunta cu dificultati de inghitire poate sa fie suspecta de cancer oral, dar si de cancer de stomac sau de esofag. Aceste afectiuni sunt asociate si cu stari de greata, episoade de voma, arsuri gastrice, oboseala si pierdere in greutate.

Tuse persistenta

Si tusea care nu trece poate sa fie un semn al cancerului, in special a celui de plamani. Este importat sa mergi la medic daca tusea nu trece intr-o luna si daca nu este cauzata de raceala, gripa sau de o alergie.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate