Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Extrasistolele atriale - ce sunt si cum le tratam

Actualizat la data de: 13 Iunie 2023

Ce sunt extrasistolele atriale?

Sus
Extrasistolele atriale - ce sunt si cum le tratam

Contractiile atriale premature, numite si extrasistole, reprezinta batai cardiace premature, suplimentare, ce isi au originea in cele doua atrii ale inimii (camerele superioare).
In mod normal, impulsurile electrice care dicteaza intreaga activitate electrica cardiaca pornesc din atriul drept si au frecventa de 60-90 pe minut.

Bataile atriale premature apar inainte de momentul normal si duc si la contractii premature ale miocardului. Dupa o extrasistola poate aparea o pauza compensatorie a sistemului electric, iar pacientii pot simti ca inima sare peste o bataie.

Cuprins articol

 1. Ce sunt extrasistolele atriale?
 2. Factori de risc
 3. Semne si simptome
 4. Cauze
 5. Metode de diagnostic
 6. Optiuni de tratament
 7. Preventie
 8. Prognostic
 9. Cand ar trebui sa mergeti la medic?
 10. Diagnostic diferential
 11. Concluzie
 12. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

Extrasistolele atriale pot afecta orice persoana, insa exista cateva categorii de persoane care au risc crescut.

Astfel, aveti risc mai mare de a face extrasistole atriale daca:
• Sunteti adult in varsta
• Sunteti inalt
• Aveti boli cardiovasculare
• Sunteti sedentar (lipsa efortului fizic)
• Aveti niveluri crescute de colesterol
• Aveti hipertensiune arteriala
• Nu beti suficienta apa
• Consumati cafeina sau alte stimulente in exces
• Nu va odihniti suficient
• Sunteti anxios sau aveti niveluri mari de stres
• Aveti dezechilibre electrolitice

Extrasistolele atriale sunt foarte frecvente in randul adultilor, dar rare la copiii nascuti sanatosi, fara anomalii cardiace.

Semne si simptome

Sus

Semnele si simptomele date de aritmia extrasistolica atriala pot fi absente. Daca ele totusi apar, se pot resimti precum batai cardiace puternice, rapide si neregulate sau ritm care sare peste o bataie.
Senzatia de constientizare si simtire a batailor cardiace este neplacuta si apare deseori atunci cand exista extrasistole. Aceasta senzatie se poate asocia cu anxietate si dispnee (lipsa de aer).

Cauze

Sus

Daca contractiile atriale premature sunt numeroase si depasesc o anumita frecventa, medicul va cauta o cauza a acestora. Totusi, uneori cauza ramane necunoscuta.

Cauzele posibile includ.
• Scaderea intoarcerii venoase (cantitatea de sange ce se intoarce la inima)
• O leziune miocardica directa
• O problema structurala cardiaca (ex: cardiomiopatia hipertrofica)
• Dezechilibrele electrolitice sau deficitele minerale din organism

Exista si cateva cauze reversibile ce pot da extrasistole, fiind situatii pe care le puteti evita:

• Oboseala marcata
• Consumul de cafeina
• Consumul de alcool
• Fumatul si utilizarea produselor cu tutun
• Stres
• Unele medicamente administrate
• Utilizarea de droguri si substante reactive

Metode de diagnostic

Sus

Contractiile atriale premature sunt deseori asimptomatice, astfel ca medicul poate sa nu le observe in timpul unei examinari de rutina.

Daca medicul identifica extrasistolele sau daca acestea sunt simptomatice, acesta va face cateva teste paraclinice de confirmare:

Electrocardiograma. Daca inregistrarea electrica a inimii este normala, s-ar putea sa nu mai aveti nevoie de alte teste
• Holter-EKG. Electrocardiograma Holter reprezinta o inregistrare a activitatii electrice timp de 24 pana la 48 de ore. Astfel se pot identifica extrasistolele si in timpul noptii 
• Ecocardiograma. Examinarea imagistica pentru a vizualiza structura cardiaca.

Optiuni de tratament

Sus

In majoritatea cazurilor, nu veti avea nevoie de tratament pentru extrasistolele atriale.
Daca simptomele exista si sunt deranjante, medicul cardiolog poate prescrie medicatie antiaritmica pentru ameliorarea senzatiilor neplacute si a palpitatilor.
Beta-blocantele reprezinta principala clasa de medicamente utilizata.

Atunci cand medicamentele nu sunt eficiente sau exista focare multiple de extrasistole atriale, medicul poate recomanda ablatia prin cateterism cardiac, aceasta fiind o metoda invaziva de tratament.

Tratamentul antiaritmic poate avea, ca orice alt medicament, efecte adverse.

Discutati cu medicul dumneavoastra in cazul in care efectele adverse sunt importante si persistente. Ablatia prin cateterism cardiac are si ea cateva riscuri, fiind o procedura invaziva, insa este considerata o procedura sigura, cu risc scazut.

In plus fata de tratamentul medicamentos, pacientii cu extrasistole isi pot gestiona si ameliora simptomele prin cateva mici trucuri:

• Faceti efort fizic regulat
• Reduceti consumul de alcool si cafeina
• Evitati fumatul si utilizarea produselor cu tutun
• Evitati deshidratarea si lipsa de somn

Preventie

Sus

Unii factori de risc, precum inaintarea in varsta, sunt factori ce nu pot fi modificati. Totusi, pentru a reduce pe cat posibil riscul de extrasistole atriale, asigurati-va ca aveti un stil de viata activ, cu exercitii fizice regulate.

De asemenea, controlati cat mai bine hipertensiunea arteriala, nivelul de colesterol si alte patologii cardiace. Nu incepeti sa fumati sau opriti fumatul daca sunteti deja fumator. Gestionarea stresului de zi cu zi poate fi un pas important in preventia aritmiei extrasistolice.

Prognostic

Sus

In majoritatea cazurilor de extrasistole, tratamentul nu este necesar iar prognosticul pacientilor este unul bun. Daca totusi contractiile premature sunt frecvente sau cuplate, exista riscul de agravare a aritmiei, cu aparitia flutter-ului atrial si a fibrilatiei atriale.

Prognosticul depinde si de cauza extrasistolelor. Medicul cardiolog va lua in considerare celelalte patologii atunci cand va va spune un prognostic, si va va explica eventualele complicatii posibile. De exemplu, extrasistolele sunt o problema mai serioasa la persoanele care au boli structurale cardiace, precum cardiomiopatiile.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Sus

In plus fata de consultul cardiologic periodic, in special in cazul persoanelor in varsta sau cu alte afectiuni cardio-vasculare, ar trebui sa mergeti la medic daca aveti simptome care apar brusc sau se inrautatesc.

Discutati cu medicul despre cauzele extrasistolelor si cereti recomandari cu privire la metodele de ameliorare a cauzelor reversibile.
De asemenea, stabiliti un program de consulturi cardiologice regulate, anual sau bianual, pentru a evita complicatiile aritmiei.

Diagnostic diferential

Sus

Diagnosticul aritmiei extrasistolice se face cu aritmii atriale de alt tip, precum fibrilatia atriala sau flutter-ul atrial. Acestea sunt aritmii mai grave si necesita diagnostic si tratament de specialitate.

O alta aritmie luata in considerare la un pacient cu palpitatii sunt extrasistolele ventriculare, contractii premature cu originea in ventriculi (cele doua camere inferioare).
Desi foarte comune, extrasistolele ventriculare sunt ceva mai periculoase atunci cand sunt frecvente, deoarece pot da aritmii maligne.

Concluzie

Sus

Contractiile atriale premature nu sunt, de regula, un motiv de ingrijorare pentru sanatatea sistemului cardio-vascular. Acestea pot fi normale, din cauza unor factori de mediu reversibili, sau pot avea o cauza cardiaca de fond. Daca sunt simptomatice, este ideal sa verificati cauza printr-un consult cardiologic, pentru a exclude alte aritmii mai periculoase.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21700-premature-atrial-contractions


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate