Clickmed
programare rapida la medic

5 cauze frecvente ale palpitatiilor cardiace

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere

Sus
5 cauze frecvente ale palpitatiilor cardiace

Cand bataile inimii sunt mai accelerate, ar putea semnala o problema sau pur si simplu sa fie inofensive. Medicii numesc modificarile de scurta durata ale batailor inimii tale palpitatii. Fara alte simptome, cel mai probabil o bataie rapida nu este periculoasa.

Daca simtiti palpitatii impreuna cu alte simptome, cum ar fi un ritm cardiac ridicat (110 batai pe minut sau mai mare), ameteli, dureri in piept sau dificultati de respiratie, discutati cu un furnizor de asistenta medicala sau mergeti la camera de urgenta. In caz contrar, un zgomot ocazional al inimii poate fi complet normal.

Cuprins articol

  1. Introducere
  2. Ce sunt palpitatiile cardiace?
  3. Ce cauzeaza palpitatiile inimii?
  4. Pregatirea pentru intalnirea cu medicul
  5. Concluzie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Ce sunt palpitatiile cardiace?

Sus

Palpitatiile inimii sunt o schimbare de scurta durata a ritmului inimii tale. Inima noastra pompeaza mereu pentru a misca sangele prin corpurile noastre, dar de obicei nu il simtim. Asadar, atunci cand observi brusc ca inima iti bate, poate fi surprinzator.

Daca aveti palpitatii ale inimii, se poate simti ca:
• O bataie in plus.
• Flip-flopping.
• Falfaind.
• Pierde o bataie.
• Lovire.

Bataile ratate in camerele superioare ale inimii sunt numite complexe ventriculare atriale (AVC). Cand provin din camerele inferioare ale inimii tale, se numesc complexe ventriculare premature (PVC). Palpitatiile foarte frecvente, atunci cand aveti senzatii de batai care apar de mai multe ori pe zi, ar trebui verificate de un furnizor de asistenta medicala. Dar daca simti ceva ca o senzatie de fluturare sau de scadere o data sau de doua ori pe zi, cu o frecventa cardiaca normala, ar putea exista ceva in viata ta care sa o declanseze. Gasirea declansatorului inseamna ca il poti evita si iti poti potoli inima care flutura.

Ce cauzeaza palpitatiile inimii?

Sus

OK, deci ai simtit o fluturare, ritmul cardiac este normal si altfel te simti bine.

Deci, ce ar putea cauza palpitatiile inimii tale?

Adesea, palpitatiile cardiace care nu sunt amenintatoare se datoreaza unei cresteri a nivelului de adrenalina din corpul tau. Adrenalina este hormonul care va pune corpul in modul „lupta sau fugi”. Adrenalina iti accelereaza inima pentru a-ti pregatii corpul atunci cand simte o amenintare.

Cauze comune:

1. Emotii puternice- Acel sentiment de indragostire cap peste calcai nu este singura emotie care iti poate face inima sa bata repede. (Si, da, este adevarat ca sentimentele de nervozitate si anticipare care pot aparea odata cu indragostirea pot, de fapt, sa-ti declanseze inima sa sara o bataie.) Alte emotii puternice pot provoca si palpitatii cardiace, inclusiv:
• Furie.
Anxietate.
• Frica.
• Nervozitate.
• Panica.
• Stres.

Adeseori, inimile noastre incep sa ne bata cu viteza atunci cand simtim emotii puternice sau ne simtim inconfortabil intr-o situatie. Acesta este sistemul nostru nervos simpatic (raspunsul de lupta sau de fuga) care ne ajuta sa ne aparam de ceea ce vede ca o amenintare. Aceasta activare poate face ca inima sa sara o bataie sau sa fluture pentru o perioada scurta de timp. Recomandam sa calmati acei nervi uzati si sa va readuceti bataile inimii pe drumul cel bun cu exercitii de respiratie profunda si alte tehnici de relaxare.

2. Excesul de cofeinizare- S-ar putea ca acel dublu espresso venti latte sa nu-ti faca niciun favor inimii. Cercetatorii spun ca in cel putin un studiu, consumul de cofeina a fost asociat cu o crestere cu 54% a palpitatiilor cardiace. Cofeina este un stimulent. Iti trezeste sistemul nervos central, dandu-ti o zguduire si punandu-ti corpul in alerta maxima. Cat de multa cofeina este nevoie pentru a provoca palpitatii depinde de sensibilitatea ta la cofeina si de alti factori. Adultii sanatosi ar trebuii sa se lipeasca de multa cafea preparata pe zi.

3. Fumatul- Ca si cofeina, nicotina este un stimulent care poate creste ritmul cardiac si poate provoca palpitatii. Nicotina, fie din tigari, trabucuri sau tigari electronice, creeaza dependenta si este periculoasa pentru inima, plamanii si multe altele.
Renuntarea la fumat este una dintre cele mai bune modalitati de a reduce riscul de boli de inima, cancer si alte afectiuni mortale.

4. Sarcina- Cand esti insarcinata, volumul tau de sange creste foarte mult pentru a sustine fatul in crestere (vorbim cu aproximativ 50%). Corpul tau trebuie sa munceasca din greu pentru a misca acel sange, ceea ce poate duce la palpitatii ici si colo. Palpitatiile de sarcina sunt foarte frecvente, mai ales in al treilea trimestru. Daca sunteti insarcinata si aveti palpitatii, discutati cu furnizorul de asistenta medicala, mai ales daca aveti o afectiune cardiaca sau o alta afectiune care ar putea fi asociata.

5. Aritmie- Acum exista o diferenta intre o palpitatie (o schimbare trecatoare a batailor inimii) si o aritmie, batai ale inimii care sunt prea rapide sau prea lente pentru o perioada prelungita de timp. Unele aritmii pot duce la accident vascular cerebral si insuficienta cardiaca. Palpitatiile sunt simptomele pe care le puteti simtii - fluturarea, bataia si asa mai departe. Ritmul inimii va spune cat de repede va bate inima. Palpitatiile pot avea o serie de cauze care nu sunt motive de ingrijorare. Dar daca aveti palpitatii prelungite si ritmul cardiac este ridicat sau scazut, ar trebuii sa solicitati asistenta medicala.

Pregatirea pentru intalnirea cu medicul

Sus

Daca aveti palpitatii cardiace cu dificultati severe de respiratie, dureri in piept sau lesin, solicitati asistenta medicala de urgenta. Daca palpitatiile sunt scurte si nu exista alte semne sau simptome ingrijoratoare, faceti o programare pentru a va consulta medicul.

Un furnizor de servicii medicale poate ajuta la determinarea daca palpitatiile sunt inofensive sau un simptom al unei afectiuni cardiace mai grave. Este posibil sa fiti indrumat catre un medic specializat in boli de inima (cardiolog).

Iata cateva informatii care sa va ajute sa va pregatiti pentru programare:

• Ce poti sa faci- Cand faceti programarea, intreaba daca trebuie sa faci ceva in avans, cum ar fi sa-ti restrictionezi dieta.

• Facei o lista cu: Simptomele dvs., inclusiv cele care par sa nu aiba legatura cu palpitatiile inimii si cand au inceput; Informatii personale cheie, inclusiv antecedente familiale de boli de inima, aritmii, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala sau diabet, precum si stres major sau schimbari recente in viata ta; Toate medicamentele, vitaminele si suplimentele pe care le luati, inclusiv dozele.

• Intrebari pe care sa le adresati furnizorului dvs. de servicii medicale.

• Luati impreuna un membru al familiei sau un prieten, daca este posibil, pentru a va ajuta sa va amintiti informatiile care vi s-au oferit.

Concluzie

Sus

Daca simtiti palpitatii, sugeram sa va verificati ritmul cardiac, fie prin simtirea pulsului, fie folosind un dispozitiv precum un ceas inteligent care are un monitor de ritm cardiac. O frecventa cardiac normala in repaus este de obicei intre 60 si 80 de batai pe minut pentru adulti.

Daca aveti palpitatii in mod obisnuit sau acestea dureaza mai mult de cateva minute, este intotdeauna cel mai bine sa discutati cu un furnizor de asistenta medicala.

Palpitatiile pot fi doar un semn ca ar trebui sa reduceti consumul de cofeina sau sa va acordati o pauza atat de necesara. Dar furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala va va putea ajuta sa ajungeti la miezul problemei si sa o tratati.

Bibliografie:
https://health.clevelandclinic.org/causes-of-heart-palpitations/


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate