Care este frecventa cardiaca optima in timpul efortului fizic?
Generalitati
Sus
Frecventa cardiaca sau numarul batailor inimii pe fiecare minut, reflecta destul de bine raspunsul organismului la efort.
Exista cateva metode de calculare a frecventei cardiace optime, cel mai des utilizata fiind cea a "frecventei cardiace de rezerva".
Aceasta metoda necesita folosirea unui ceas cu secundar si, de asemenea, cunoasterea exacta a topografiei pulsului (acesta poate fi detectat la nivelul arterei radiale sau la nivelul arterei carotide; trebuie sa se retina ca pulsul la nivelul carotidei se ia intotdeauna unilateral, deoarece apasarea sincrona a arterelor carotide poate provoca sincopa).
Calcularea frecventei cardiace optime
SusFormula frecventei cardiace de rezerva, presupune urmatorii pasi:
- determinarea frecventei cardiace maxime, pentru fiecare persoana in parte si care se obtine scazand varsta persoanei din numarul 220 (de exemplu, un tanar de 25 de ani poate sa dezvolte o alura ventriculara maxima de pana la 195 de batai pe minut)
- determinarea frecventei cardiace de repaus, determinata de preferinta dimineata dupa trezire (cu valori normale intre 60-80 de batai pe minut)
- se scade apoi valoarea frecventei cardiace de repaus din valoarea frecventei cardiace maxime pentru varsta respectiva, obtinandu-se astfel frecventa cardiaca de rezerva
- se inmulteste apoi valoarea frecventei cardiace de rezerva cu valoarea frecventei cardiace la care se doreste realizarea exercitiul fizic regulat" class="article-autolink" href="//www.sfatulmedicului.ro/Sanatate-prin-sport/intrebari-frecvente-legate-de-exercitiul-fizic-regulat_1575">efortului fizic (de obicei intre 60-85%, pentru stabilirea unei bune conditii fizice generale)
- se adauga in cele din urma la rezultat, valoarea frecventei cardiace de repaus si se obtine astfel valoarea frecventei cardiace tinta (care trebuie atinsa pentru realizarea obiectivului propus)
Exemplu
Calcularea alurii ventriculare optime, in cazul unui tanar de 27 de ani, care are o alura de 70 de batai pe minut in repaus si care doreste sa efectueze un antrenament la o valoare de 70% din potentialul fizic maxim, se calculeaza astfel:
- 220 – 27 = 193
- 193 – 70 = 123
- 123 x 70% = 86
- 86 + 70 = 156.
De retinut!
Totusi trebuie sa se retina ca aceasta determinare nu are o valoare absoluta ci doar estimativa. Atletii si sportivii antrenati pot dezvolta valori ale alurii ventriculare egale cu frecventa cardiaca maxima, pe cand persoanele neantrenate nu reusesc obtinerea unei valori mai mari de 50% din valoarea optima.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
Articole recomandate
-
Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus
-
Aflati de ce va simtiti obositi tot timpul si cum sa combateti acesta stare
-
Ce este atichifobia si cum poate fi gestionata teama de esec?
-
Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant
-
Frica ingrasa, lasitatea slabeste...
-
Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica
-
Legatura dintre afectiunile cardiologice si coronavirus
-
Ischemia arteriala periferica
-
Igiena dentara - Intrebari frecvente referitoare la igiena dentara
Citeste pe aceeasi tema
-
Care este legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar?
-
Stabilirea unei greutati normale (platoul greutatii optime)
-
Intrebari frecvente legate de exercitiul fizic regulat
-
Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii
-
Cum va ajuta activitatea fizica regulata sa traiti mai mult
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Astmul bronsic, cea mai frecventa...
Generalitati Astmul reprezinta cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate. Definitia astmului bronsic este reprezentata de o serie de atacuri repetate de obstructie aeriana si bronhospasm provocate de expunerea la diversi factori...citeste mai mult
-
Anatomia inimii - Conductia si ciclul...
Generalitati Conductia cardiaca reprezinta modul in care inima conduce impulsurile electrice. Celulele muschiului cardic se contracta spontan si sunt coordonate de tesutul nodal, in special de nodulul sinoatrial. Exista si alti factori care influenteaza ritmul...citeste mai mult
-
Cel mai bun exercitiu pentru...
Generalitati Hemoroizii sunt incomozi: inconfortabili din punct de vedere fizic, dar si un subiect delicat de conversatie. Desi ar putea sa vi se para jenant sa abordati problema lor, nu trebuie sa va fie rusine sa vorbiti despre acest lucru cu medicul. Aproximativ...citeste mai mult