Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ruptura splinei

Actualizat la data de: 22 Martie 2022
Consultant medical:

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Definitie

Sus
Ruptura splinei

Ruptura splinei este o conditie severa care apare atunci cand splina este supusa unui traumatism. Fara tratament medical de urgenta, ruptura splinei poate determina sangerare masiva, cu risc de deces.

Splina este localizata in partea stanga a abdomenului superior, sub coastele a noua, a zecea si a unsprezecea, un loc predispus la traumatisme. Cu suficienta forta, o lovitura in abdomen in timpul unui accident sportiv, al unei lupte sau a unui accident rutier, spre exemplu poate duce la ruptura splinei.

In trecut, conditia era tratata prin indepartarea chirurgicala de urgenta a splinei. Astazi, totusi, este un lucru comun ca pacinetii cu aceasta conditie sa fie tratati in spital pentru cateva zile pana cand splina se vindeca.

Cuprins articol

  1. Definitie
  2. Simptome
  3. Consultul medical
  4. Cauze
  5. Complicatii
  6. Teste si diagnostic
  7. Tratament
  8. Viata fara splina
  9. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Splina ajuta ca organismul sa lupte impotriva infectiilor si filtreaza materialul nedorit din sange, cum ar fi celulele sanguine batrane sau distruse. De asemeni, splina produce hematii si un anumit tip de globule albe.

Ruptura splinei poate determina revarsarea unei cantitati mari de sange in cavitatea abdominala.
Durerea si sensibilitatea abdominala sunt simptome clasice ale rupturii splinei. Daca sangerarea interna determina scaderea tensiunii arteriale, pacientul poate deveni confuz. Privirea incetosata si lesinul pot fi, de asemni, prezente.

Consultul medical

Sus

Ruptura splinei este o urgenta medicala. Daca pacientul prezinta dureri in partea stanga a abdomenului superior sau semne si simptome ale hipotensiunii arteriale – cum ar fi confuzie, privire incetosata sau lesin – care apar dupa un traumatism, se recomanda sa solicite ajutor medical de urgenta.

Cauze

Sus

In mod tipic ruptura splinei este determinata de o lovitura in partea stanga a abdomenului superior sau in partea stanga a toracelui inferior. Accidentele sportive, luptele si accidentele rutiere sunt cei mai frecventi factori.

O splina lezata se poate rupe la putin timp dupa traumatismul abdominal sau, in unele cazuri, la cateva saptamani sau luni dupa traumatism.

O splina marita de volum – care poate fi determinata de mai multe probleme, de la mononucleoza si alte infectii pana la afectiuni hepatice si cancere ale sangelui – poate fi uneori rupta de un traumatism iabdominal. De fapt, o splina rupta este cea mai semnificativa complicatie a mononucleozei.

Complicatii

Sus

Ruptura splinei poate detemina hemoragie masiva in cavitatea abdominala, cu risc letal.

Teste si diagnostic

Sus

In situatii critice, o examinare fizica poate fi singurul test diagnostic inainte de interventia chirurgicala de urgenta. In alte cazuri, o proba de lichid din cavitatea abdominala poate fi testata pentru depistarea sangelui.

Daca timpul permite, medicul poate folosi ecografia abdominalatomografia computerizata, sau alte teste imagistice pentru a identifica sau a alimina alte cauze posibile ale simptomelor pacientului.

Tratament

Sus

Multe leziuni mici sau medii ale splinei se pot vindeca fara interventie chirurgicala. Pacientul va sta in spital pana la o saptamana,timp in care medicii observa starea generala a pacientului si ofera ingrijiri acestuia, cum ar fi transfuzii de sange, daca acestea sunt necesare.
Daca leziunea este severa, splina poate necesita reparatie chirurgicala sau , in unele cazuri, este extirpata. Operatia de indepartare a splinei poarta numele de splenectomie.

Majoritatea splenectomiilor sunt realizate cu incizii mici si un aparat ce contine un tub subtire cu o camera mica la capat si o sursa de lumina (laparoscop), dar interventia de urgenta poate necesita procedura deschisa. Daca pacinetul a pierdut o cantitate mare de sange, acesta poate necesita transfuzii de sange pentru a-si imbunatatii circulatia.

Viata fara splina

Sus

Pacientii fara splina pot avea o viata activa, dar exista riscul de a contacta infectii severe. Daca splina este indepartata, medicul poate recomanda vaccinarea anti-pneumococ, vaccinare pentru profilaxia infectiei cu meningococ, haemophilus influenzae tip b, precum si vaccinare anuala antigripala.

In unele cazuri, pot fi recomandate preventiv si antibiotice – mai ales daca pacientul prezinta si alte afectiuni care ii cresc riscul de a contacta o infectie grava. Dupa splenectomie, pacientul trebuie sa anunte medicul la primele semne de infectie.

Este bine, de asemenea, ca fiecare membru al familiei sau persoanele care ingrijesc pacientul sa anunte personalul medical despre splenectomia suferita.

Bibliografie:

1. Ruptured spleen -https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ruptured-spleen/symptoms-causes/syc-20352317

2. Ruptured spleen: symptoms, causes, surgery and recovery - https://www.webmd.com/digestive-disorders/ruptured-spleen

3. Ruptured spleen: symptoms, causes, tests and treatment - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17953-ruptured-spleen


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate