Incontinenta urinara si ruptura de perineu
Incontinenta urinara
Sus
Incontinenta urinara reprezinta o afectiune destul de frecventa in randul femeilor, insa ele vorbesc foarte rar despre aceasta din proprie initiativa, considerand-o jenanta, rusinoasa.
Incontinenta urinara afecteaza femeile de 5 ori mai frecvent decat barbatii. Aproximativ 10-25% dintre femeile intre 25-65 de ani sufera de o forma de incontinenta urinara, procentul crescand la 40% la femeile peste 65 de ani.
Incontinenta urinara se defineste ca pierderea involuntara de urina pe cai anatomice normale, datorata unor tulburari vezicale si/sau sfincteriene. Pierderea de urina poate aparea la efort (tuse, stranut) sau poate fi insotita de alte simptome, cum sunt polakiuria (urinatul frecvent), nicturia (urinatul in timpul noptii), imperiozitatea urinara (nevoia stringenta de urinare).
Pierderea de urina este un simptom care se produce in numeroase afectiuni: malformatii congenitale genito-urinare, boli neurologice sau cel mai frecvent (80% din cazuri), datorita insuficientei aparatului muscolo-ligamentar de sustinere - suspensie si de contentie uterovezicala.
Diagnosticarea tipului de incontinenta o face medicul ginecolog, dupa examinarea clinica si dupa efectuarea unor teste specifice urodinamice.
Ruptura de perineu
SusRuptura de perineu este un termen generic, medical, ce defineste relaxarea aparatului muscolo-aponevrotic al perineului si care nu este obligatoriu sa apara doar la femeia care a nascut pe cale vaginala. Ea poate aparea si la femeia care nu a nascut sau la un interval mare de la nastere, la menopauza.
Ruptura de perineu poate sa nu afecteze in nici un fel pacienta, la fel de bine cum poate sa genereze disconfort sexual, uneori mergand pana la frigiditate sau la indiferenta partenerului; incontinenta urinara la eforturi din ce in ce mai mici (uneori la simplul mers pe jos) sau coborarea organelor pelvice (uter, vezica, rect) prin fanta vulvara, in afara, este denumita prolaps.
Tratamentul acestei afectiuni nu poate fi decat chirurgical, operatia fiind efectuata cel mai frecvent pe cale vaginala, rareori fiind necesare si abordarea abdominala. Chirurgia perineala poate fi si estetica: asa cum multe femei isi doresc nasuri, buze sau sani mai frumosi, o parte isi doresc un perineu mai tonic, un lumen vaginal mai stramt, o satisfactie sexuala mai mare, un confort sexual ca la 20 de ani.
Tratament
SusTratament generalitati
Atat ruptura de perineu cat si incontinenta urinara se accentueaza cu varsta, simptomatologia devenind mai zgomotoasa, mai deranjanta. De aceea, este necesar ca cele doua afectiuni sa fie diagnosticate din timp si astfel sa poata fi tratate in mod corespunzator, sanctiunea terapeutica fiind in functie de indicatia medicului ginecolog: medicamentoasa, chirurgicala sau asociata.
Tratamentul chirurgical al acestor afectiuni se practica in mod curent in cele mai moderne centre medicale private din strainatate prin metoda "One Day Surgery" (chirurgia de o zi), pacienta operata putand parasi clinica in cel mult 24 de ore de la operatie.
In Bucuresti, Centrul Medical GYNECOLAND aplica aceleasi metode, oferind calitatea occidentala a actului medical prin specialistii pe care ii are, dotarea ultramoderna si ambientul elegant.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Mihail Alexandrescu -
- Dr. Florentin Bengus - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Bogdan Braticevici - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Cristian Calin - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
Articole recomandate
-
Ce trebuie sa stim despre un produs de incontinenta ?
-
6 moduri in care dieta influenteaza incontinenta urinara
-
9 factori care pot agrava incontinenta urinara
-
Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant
-
Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?
-
13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei
-
Asigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidant
-
Igiena si ingrijirea persoanelor cu incontinenta urinara si/sau fecala
-
Pentru orice tip de incontinenta urinara exista o solutie TENA
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Tuberculoza genito-urinara
Generalitati Aparatul genito-urinar este una din cele mai frecvente localizari ale tuberculozei extrapulmonare (tuberculoza secundara). Tuberculoza cu aceasta localizare poate sa afecteze rinichii, ureterele, vezica uretrala, sau organele genitale. Evolutia bolii...citeste mai mult
-
A trai despartirile, rupturile si...
Generalitati Putem sa traim despartirile, rupturile sau pierderile unei fiinte dragi fara sa ne distrugem sau sa ne culpabilizam, fara sa suferim cu disperare sau sa ne adancim in depresie, pregatindu-ne constant pentru a invata sa facem travaliul de doliu. Acest...citeste mai mult