Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pericolele pentru coloana cervicala cauzate de utilizarea telefonului

Actualizat la data de: 28 Mai 2025
Consultant medical:

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Clinica: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi

Ce este sindromul text neck?

Pericolele pentru coloana cervicala cauzate de utilizarea telefonului

Timpul petrecut in fata ecranelor nu este o problema doar pentru ochi, ci si pentru sanatatea coloanei vertebrale.

In momentul in care utilizam smartphone-ul sau alte device-uri adoptam o pozitie vicioasa cu capul inclinat inainte, coloana cervicala aplecata si umerii rotiti in fata.

Cuprins articol

  1. Ce este sindromul text neck?
  2. Cum se manifesta?
  3. Simptome
  4. Cauze
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Preventie
  8. Concluzii
  9. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta?

Conform unui studiu, utilizatorii de smartphone-uri petrec intre 2-4 ore pe zi in aceasta pozitie pe retelele de socializare, diverse site-uri sau trimitand email-uri.

Pe langa timpul petrecut in fata ecranelor din cauza serviciului, in cazul celor care isi desfasoara activitatea in domeniul IT, al telecomunicatiilor, economic, bancar etc., se adauga un timp suplimentar in urma utilizarii in scop personal a telefoanelor si laptopurilor.

Avand in vedere ca s-a confruntat cu o crestere exponentiala a numarului de astfel de afectiuni, chiropracticianul Dean L. Fishman a introdus acest termen in anul 2008.

Termenul se refera la o leziune de stres repetitiv asupra coloanei cervicale determinate de inclinarea gatului pentru a privi ecranul.

Mentinerea capului in aceasta postura afecteaza curbura coloanei cervicale, ligamentele de sustinere si muschii gatului si ai umerilor.

Gradul afectarii variaza direct proportional cu gradul flexiei gatului, astfel daca inclinatia este de 15 grade, greutatea suportata de gat creste la 11 kilograme, daca este de 30 de grade – 18 kilograme, daca este de 45 de grade – 20 kilograme, iar daca ajunge la 60 de grade – 27 de kilograme.

Pentru a va face o idee ce inseamna aceasta greutate, inclinatia anterioara a coloanei de 15 grade corespunde purtarii in jurul gatului a unui copil de 1 an, iar cea de 60 de grade corespunde unui copil de 8 ani.

Simptome

Simtomele determinate de adoptarea indelungata a acestei posturi vicioase sunt reprezentate de:

- Dureri la nivelul gatului, umerilor sau partii superioare a toracelui posterior. Caracterul acesteia poate varia, fiind localizata intr-un anumit loc, de intensitate mare, cu limitarea miscarilor sau poate fi o durere generalizata intr-o regiune mai ampla precum zona de la baza gatului pana la nivelul umerilor.

- Postura permanenta cu capul aplecat spre anterior si umerii rotiti inainte – cauzata de utilizarea prelungita a ecranelor, ceea ce determina slabirea muschilor cervicali, pieptului si ai spatelui superior.

- Pierderea mobilitatii si cresterea rigiditatii la nivelul gatului, umerilor si partii superioare a spatelui.

- Durere de cap (cefalee) – tensiunea indelungata asupra muschilor cervicali poate determina contractii dureroase, care fie raman localizate, fie sunt percepute drept durere de cap.

Cefaleea este accentuata si de perioadele excesive petrecute in fata ecranelor din cauza efectului nociv al ecranelor albastre asupra ochilor si psihicului.

- Durere resimtita in momentul flexiei anterioare a gatului – simptomele se accentueaza in momentul in care gatul este adus in pozitia vicioasa care a cauzat problema.

Caracterul durerii este variabil si in functie de modul in care a fost utilizat telefonul.

De exemplu, o persoana care foloseste smartphone-ul cu ambele maini sau nu isi foloseste mainile deloc, daca dispozitivul este sprijinit de un obiect, va resimti durerea distribuita uniform atat pe partea stanga, cat si pe cea dreapta a gatului, precum si a zonei superioare a spatelui.

Pe de alta parte, daca dispozitivul este utilizat cu o singura mana, persoana e mai susceptibila sa aiba durerea doar pe partea respectiva.

Alte simptome, care sunt depistate cu o frecventa mai redusa, includ:

- Radiculopatia cervicala (durere resimtita asemenea unui soc electric, insotita de slabiciune, furnicaturi, amorteala de la gat spre umar, brat sau chiar mana. Aceasta afectiune este determinata de comprimarea sau iritarea unei radacini nervoase cervicale din cauza bolii degenerative a discului intervertebral sau a osteoartritei.

- Durere mandibulara sau la nivelul articulatiei temporomandibulare, determinata de afectarea alinierii coloanei cervicale si de tensiunea musculara.

- Tulburari in mentinerea echilibrului – cauzate de devierea centrului de greutate al capului in fata corpului, ceea ce determina modificari ale controlului posturii la nivelul gatului si trunchiului.

Cauze

Principala asociere a sindromului text neck este cu telefoanele mobile si alte dispozitive portabile.

Pe langa utilizarea smartphone-ului, au fost identificati si alti factori care contribuie la aparitia sau exacerbarea afectiunii, precum utilizarea indelungata a laptopului/computerului, mai ales in situatia in care monitorul nu este aliniat la nivelul ochilor sau daca scaunul nu este pozitionat corect din punct de vedere ergonomic.

De asemenea, si utilizarea tabletelor si a eBook reader-elor poate determina aparitia simptomatologiei caracteristice daca sunt utilizate in pozitii necorespunzatoare.

Cei care petrec mult timp jucand jocuri video pe computere, dispozitive portabile sau console pot resimti simptomele din cauza mentinerii posturii vicioase in timpul jocurilor.

Diagnostic

In urma examenului fizic, a istoricului medical si a simptomatologiei prezente, durerea cervicala poate fi diagnosticata de medicul de familie, medicul neurolog sau de catre fizioterapeut.

Testele de imagistica medicala care vin in completarea tabloului clinic sunt radiografiile sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).

Tratament

Tratamentul sindromului text neck este bazat pe kinetoterapie pentru tonifierea musculara cu scopul mentinerii posturii, exercitii chiropractice si masaj decontracturant pentru gestionarea durerii.

Cazurile mai severe pot fi ameliorate prin terapie medicamentoasa cu scop analgezic sau interventie chirurgicala.

Pentru mentinerea pe termen lung a sanatatii coloanei vertebrale se recomanda consiliere cu privire la pozitionarea dispozitivelor si practicarea regulata a exercitiilor invatate in cadrul sedintelor de kinetoterapie.

Preventie

Pentru a preveni aparitia simptomatologiei sindromului text neck se recomanda modificarea modului in care se utilizeaza smartphone-urile si alte device-uri, precum si utilizarea acestora in mod constient.

In acest sens se recomanda utilizarea dispozitivelor la nivelul ochilor pentru a evita flexia cervicala, mentinerea capului intr-o pozitie neutra, rotirea inapoi a omoplatilor, setarea unor memento-uri pentru schimbarea pozitiilor si pentru a lua pauze de la utilizarea dispozitivului la fiecare 30 de minute.

De asemenea, sunt importante si accesoriile ergonomice precum suporturi pentru laptop, telefon, scaune ergonomice, birouri cu inaltime reglabila si altele.

In cazul utilizarii acestora de catre copii se recomanda, pe langa limitarea timpului petrecut in faca ecranelor, pozitionarea dispozitivului pe un suport pe masa, in loc sa fie tinut in maini.

Concluzii

Afectiunea este usor de gestionat in cazul in care durerea este depistata precoce si nu asociaza simptome severe, precum cele ale radiculopatiei.

Prognosticul este excelent si aceasta se remite in timp, in cazul in care sunt urmate in mod activ recomandarile cu privire la postura, kinetoterapie si limitarea timpului petrecut in fata ecranelor cat de mult posibil.

Bibliografie
https://www.webmd.com/pain-management/what-to-know-text-neck
https://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/text-neck-symptoms-and-diagnosis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/text-neck-syndrome#outlook


Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate