Clickmed
programare rapida la medic

De ce apare halena fecaloida?

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Halena fecaloida poate necesita ingrijiri medicale

Sus
De ce apare halena fecaloida?

Orice persoana experimenteaza la un moment dat in viata o respiratie urat mirositoare. De cele mai multe ori, acest lucru reprezinta efectul secundar al alimentelor mancate sau lipsa igienei dentare corespunzatoare.

Totusi, halena fecaloida sau respiratia cu miros fecaloid reprezinta o situatie ce poate fi provocata de afectiuni grave ce necesita ingrijiri medicale. Iata care sunt cele mai importante si frecvente cauze ce produc halena fecaloida, dar si metodele de tratament aferente.

Cuprins articol

  1. Halena fecaloida poate necesita ingrijiri medicale
  2. Igiena orala deficitara
  3. Infectiile sinusale
  4. Boala de reflux gastroesofagian
  5. Abcesul dentar
  6. Varsaturile indelungate
  7. Obstructia intestinala
  8. Insuficienta hepatica
  9. Vizita la medic
  10. Concluzii
  11. Citeste pe aceeasi tema

Igiena orala deficitara

Sus

Alimentele care au un miros puternic nu reprezinta intotdeauna cauza halenei. Igiena orala deficitara duce la respiratie urat mirositoare, chiar si cu miros fecaloid.

Astfel, factorii ce contribuie la o igiena necorespunzatoare a cavitatii bucale sunt urmatorii:

- igiena orala precara (are drept efect cresterea excesiva a numarului de bacterii de la acest nivel);
- xerostomie (senzatia de uscaciune a gurii) si consum de medicamente ce produc acest efect;
- inflamatiile sau iritatiile diverse la nivelul gurii, nasului si gatului;
- diferite infectii bucale;
- fumatul sau utilizarea de tutun de mestecat.

In general, schimbarea stilului de viata (adoptarea unei igiene corespunzatoare a gurii, tratarea infectiilor si inflamatiilor, renuntarea la fumat, oprirea sau schimbarea unor tratamente etc.) reprezinta metoda prin care mirosul respiratiei se poate imbunatati. Totusi, daca acest lucru nu se intampla, iar halena fecaloida persista, medicul trebuie anuntat cat mai rapid.

Infectiile sinusale

Sus

Sinusurile reprezinta cavitati naturale ale organismului. Cand lichidele si microorganismele raman prinse in aceste cavitati pot sa apara diferite infectii ce au drept consecinta mirosul neplacut al respiratiei. Astfel, prezenta germenilor si a excesului de mucus din sinusuri duce la halena fecaloida.

Pe langa mirosul neplacut, infectiile sinusale pot fi insotite de:

- afectarea simtului olfactiv;
- secretii nazale constante;
- tuse cu mucus;
- senzatie de durere si presiune la nivelul fetei;
- fatigabilitate si iritabilitate;
- febra;
- greata si varsaturi.

In general, infectiile sinusale sunt produse de virusuri. Astfel, tratamentul este doar simptomatic, iar simptomele dispar in cateva zile. Odihna optima si consumul de fluide in cantitati mari reprezinta modalitati de grabire a vindecarii. Totusi, daca medicul suspecteaza ca infectia are la baza bacterii trebuie instituit tratament cu antibiotice.

Boala de reflux gastroesofagian

Sus

Boala de reflux gastroesofagian reprezinta o afectiune caracterizata prin patrunderea acidului gastric din stomac in esofag. Astfel mucoasa esofagiana este iritata si apar numeroase simptome neplacute, precum:

- pirozis (senzatie de arsura la nivelul pieptului sau gatului);
- disfagie (dificultate la inghitire);
- afectare dentara;
- greata si varsaturi;
- diferite probleme de respiratie;
- tuse.

Boala de reflux gastroesofagian produce halena fecaloida atunci cand acidul gastric este amestecat cu alimente si bacterii. Trebuie cunoscut faptul ca aceasta afectiune este cronica si poate produce complicatii serioase daca nu se ofera tratament.

Medicul poate prescrie diferite medicamente, precum antiacide si inhibitori ai pompei de protoni sau chiar interventii chirurgicale (in cazuri severe). De asemenea, alimentatia este foarte importanta, unele alimente agravand manifestarile clinice.

Abcesul dentar

Sus

Notiunea de abces dentar se refera la infectia dentara grava si apare atunci cand pulpa din interiorul dintelui este afectata sever. Acest lucru poate fi corelat cu o infectie bacteriana, urmata de durere, inflamatie si miros fecaloid (din cauza acumularii de puroi).

Trebuie cunoscut faptul ca abcesul dentar poate fi asimptomatic de foarte multe ori, simptomele aparand abia cand infectia este foarte avansata. Din acest motiv, specialistii recomanda consulturi periodice la medicul stomatolog. Pentru tratarea abcesului dentar, medicul poate fi nevoit sa apeleze la terapia canalului radicular, interventii chirurgicale endodontice sau chiar la proceduri de indepartare a dintelui.

Varsaturile indelungate

Sus

Varsaturile prelungite pot duce la miros neplacut al respiratiei, asemanator cu al fecalelor. Mirosul este adesea cauzat de o combinatie de factori, precum:

- uscaciunea gurii;
- continutul gastric restant in cavitatea bucala;
- tipul si cantitatea microorganismelor prezente.

Varsaturile sunt o modalitate de a elimina toxinele din organism, dar exista o limita a acestui lucru. De asemenea, saliva are rolul de a curata gura si de a reduce mirosul, dar in cazuri extreme nu mai este eficienta.

Daca varsaturile persista prea mult timp, persoana in cauza trebuie sa solicite de urgenta cadrele medicale pentru a preveni deshidratarea. Tratamentul varsaturilor depinde de cauza, incluzand medicamente antiemetice si administrare de fluide pe cale intravenoasa.

Obstructia intestinala

Sus

Obstructia intestinala apare atunci cand intestinele sunt blocate, iar fecalele nu se mai pot deplasa spre exteriorul organismului. Acest lucru poate avea drept consecinta halena fecaloida sau chiar varsatura cu aspect fecaloid.

Cauzele obstructiei intestinale sunt diverse, cateva exemple incluzand:

- tumori;
- cicatrizari in urma interventiilor chirurgicale;
- boala Crohn;
- inghitirea unui corp strain.

In plus fata de respiratia urat mirositoare, obstructia intestinala poate fi insotita de alte simptome, precum:

- durere abdominala;
- balonare;
- tahicardie;
- greata si varsaturi;
- constipatie;
- tumefiere abdominala.

Obstructiile intestinale sunt grave si pun viata in pericol. Oricine suspecteaza ca sufera de aceasta afectiune trebuie sa solicite asistenta medicala imediata. In caz de obstructie intestinala severa se impune interventia chirurgicala.

Insuficienta hepatica

Sus

Insuficienta hepatica este o afectiune ce poate fi cronica sau acuta. Ea poate fi asociata cu halena fecaloida din cauza diareei si a deshidratarii. Insuficienta hepatica se poate manifesta prin:

- pierdere in greutate;
- icter;
- diaree;
- oboseala;
- pierderea apetitului alimentar;
- greata;
- prurit;
- sangerari;
- ascita;
- edem al membrelor inferioare.

In functie de gravitatea insuficientei hepatice, medicul poate fi nevoit sa ofere tratament medicamentos sau chiar transplant hepatic. De asemenea, este foarte importanta tratarea cauzei care a dus la aceasta afectiune.

Vizita la medic

Sus

Orice persoana care sufera de varsaturi cu aspect fecaloid ar trebui sa solicite tratament de urgenta. Acelasi lucru este valabil si in cazul persoanelor care suspecteaza obstructia intestinala. De asemenea, sprijinul medical trebuie solicitat imediat daca halena fecaloida se asociaza cu:

- febra mai mare de 38.6 grade Celsius pentru adulti si mai mare de 38 de grade pentru copii;
- pierderea starii de constienta sau alterarea statusului mental;
- durere severa;
- varsaturi ce persista peste 24-48 de ore.

Concluzii

Sus

Halena fecaloida poate reprezenta doar efectul unei igiene dentare deficitare. Cu toate acestea, daca aceasta persista sau nu se imbunatateste dupa curatarea adecvata a cavitatii bucale, medicul trebuie anuntat. Halena fecaloida poate ascunde diferite afectiuni de sanatate, unele chiar foarte grave. Cu cat acestea sunt descoperite mai rapid, cu atat perspectiva este mai favorabila.

Bibliografie:

https://www.aae.org/patients/dental-symptoms/abscessed-teeth/
https://www.saskatoonhealthregion.ca/about/NursingManual/1040.pdf
https://www.cdc.gov/antibiotic-use/community/for-patients/common-illnesses/sinus-infection.html
http://ddc.musc.edu/public/diseases/small-intestine/small-bowel-obstruction.html
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults/symptoms-causes
https://kidshealth.org/en/parents/vomit.html


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate