Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Probleme de respiratie

Actualizat la data de: 27 Martie 2013

Generalitati

Sus
Probleme de respiratie

Daca aveti alergii, astm sau alte probleme respiratorii, calitatea vietii v-ar putea fi afectata in mod semnificativ. O intelegere mai buna a acestor probleme respiratorii, impreuna cu un diagnostic medical corect si un tratament eficient, va pot ajuta sa recapatati controlul asupra vietii dumneavoastra.

Nu conteaza ce tip de problema de respiratie aveti. Mentinerea acesteia sub control, zi cu zi, este vitala pentru a avea o viata activa si productiva.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze si simptome
  3. Investigatii pentru diagnosticarea problemelor de respiratie
  4. Tratament
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cauze si simptome

Sus

Exista mai multe cauze ale problemelor respiratorii. Unii oameni au dificultati de respiratie atunci cand sunt expusi la temperaturi scazute. Altii au probleme de respiratie din cauza crizelor ocazionale de sinuzita.

Multe probleme de respiratie sunt cronice sau de lunga durata. Aceste probleme respiratorii comune includ sinuzite cronice, alergii si astm. Aceste conditii provoaca o serie de simptome, cum ar fi congestie nazala, secretii nazale abundente, mancarimi sau lacrimarea ochilor, congestie toracica, tuse, respiratie suieratoare si respiratie superficiala.

Mai multe milioane de oameni au probleme de respiratie din cauza bolii pulmonare obstructive cronice, care include emfizemul si bronsita cronica. Problemele de respiratie pot rezulta, de asemenea, ca o consecinta a altor tulburari mai grave, cum ar fi cancerul pulmonar, tuberculoza, pneumonia sau bolile pulmonare asociate cu HIV/SIDA.

Investigatii pentru diagnosticarea problemelor de respiratie

Sus

Medicii pot diagnostica problemele de respiratie in urma efectuarii unui examen fizic si prin revizuirea istoricului medical al pacientului. De asemenea, daca va considera necesar, medicul va efectua o serie de investigatii, inclusiv teste ale functiei pulmonare, care sunt frecvent utilizate pentru a evalua functia pulmonara la persoanele care sufera de astm. Aceste teste includ spirometria si testul de provocare bronsica cu metacolina.

In anumite cazuri, medicul poate recomanda realizarea unei radiografii pentru a putea vizualiza structurile din interiorul toracelui, inclusiv inima, plamanii si oasele. Radiografia este un test eficient in scopul diagnosticarii pneumoniei. Pentru unele persoane, tomografia computerizata este un alt test care ar putea fi necesar pentru depistarea eventualelor probleme la plamani.

Testele de alergie pot, de asemenea, ajuta medicul sa identifice cauza problemelor respiratorii. Exista multe tipuri de teste de alergie care pot fi facute pentru a se determina aceste cauze.

Odata ce problema respiratorie a fost diagnosticata, medicul poate fi in masura sa prescrie tratamentul adecvat pentru remedierea conditiei.

Tratament

Sus

Medicamentele sunt o parte esentiala in tratarea problemelor respiratorii. Medicamentele pentru tratarea alergiilor, cum ar fi antihistaminicele si decongestionantele, pot ameliora afectiunile respiratorii. Aceste medicamente pot fi administrate pe cale orala sau prin intermediul inhalatoarelor.

In plus, steroizi administrati prin inhalatie pot ameliora unele simptome de alergii si sinuzite cronice. Acest tip de medicamente pot reduce inflamatia cailor respiratorii. Injectiile antialergice sunt un alt mod de a reduce sensibilitatea la alergeni si pot ameliora unele probleme de respiratie.

Astmul este tratat cu medicamente inhalatorii sau administrate pe cale orala, care ajuta la largirea cailor respiratorii. Medicamentele pentru astm sunt utile si pentru ameliorarea sau chiar decongestionarea cailor respiratorii si reduc productia de mucus.


Medici specialisti ORL

Sectiune sustinuta de:

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate