Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bronsiolita

Actualizat la data de: 13 Martie 2023
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati

Sus
Bronsiolita Vezi galerie foto

Bronsiolita este o infectie a bronhiilor mici, cai de transport ale aerului in plamani. Este destul de frecventa la copii si produce manifestari respiratorii severe la acestia.

Este destul de frecventa aparitia bronsiolitei si a altor afectiuni respiratorii la copii, datorita contactului frecvent al acestora cu diferiti germeni, pentru care nu au imunitate (rezistenta organismului la actiunea unui microb). Bronsiolita are cale de transmitere asemanatoare cu gripa.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Consult de specialitate
  6. Tratament
  7. Profilaxie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Bronsiolita este in mod frecvent cauzata de un virus, in special de virusul respirator sincitial, iar boala apare cu frecventa ridicata din toamna pana in primavara.

Simptome

Sus

Cele mai frecvente simptome sunt tusea, rinoreea (cursul nasului) si febra. In cateva zile de la aparitia simptomelor copilul manifesta respiratii superficiale sau respiratii insotite de wheezing (zgomot suierator).

Infectia severa la copii determina cresterea ritmului respirator. In momentul in care apar tulburarile de respiratie este indicat consultul medicului.
In cazul copiilor cu boli de inima sau copii nascuti prematuri, prezentarea la medic se face la primele simptome.
Majoritatea simptomelor dureaza 3-4 zile. La cei mai multi copii boala trece intr-o saptamana.

Diagnostic

Sus

Diagnosticul se pune pe baza istoricului medical, simptomelor si examenului fizic. Examenele de laborator nu sunt folosite in mod obisnuit pentru diagnosticarea bronsiolitei cauzate de virusul respirator sincitial.

Consult de specialitate

Sus

Se apeleaza la medic:
- in cazul in care copilul vomita
- in cazul aparitiei tahipneei (respiratie rapida)
- in cazul in care apare retractia tegumentelor intre coaste in timpul inspiratiei (acesta este un semn ca respiratia se face cu dificultate).

Tratament

Sus

Terapia simptomatica este de cele mai multe ori singura folosita. Se administreaza lichide pentru a preveni deshidratarea. In cazul aparitiei febrei se administreaza acetaminofen (paracetamol). Nu se administreaza aspirina la copii mai mici de 5 ani.

Profilaxie

Sus

Este destul de frecventa aparitia bronsiolitei si a altor afectiuni respiratorii la copii, datorita contactului frecvent al acestora cu diferiti germeni, pentru care nu au imunitate (rezistenta organismului la actiunea unui microb). Bronsiolita are cale de transmitere asemanatoare cu gripa.

Pentru a preveni bronsiolita sunt necesare urmatoarele masuri:
- evitarea contactului cu alti copii care au bronsiolita sau alte infectii ale tractului respirator superior; in cazul in care unul dintre copii este bolnav, se incearca separarea lui de frati; copilul bonav trebuie sa stea acasa, nu se indica trimiterea lui in colectivitate (scoala sau gradinita) pana cand tusea nu dispare
- igiena este foarte importanta: spalatul pe maini indeparteaza germenii de la acest nivel si previne infectarea copilului in momentul in care punem mana pe el sau atingem obiecte cu care el va veni in contact
- se evita fumatul in preajma copiilor: fumul de tigara irita mucoasele nazale, sinusale si pulmonare si cresc riscul aparitiei de infectii respiratorii.

In cazul in care riscul de a face bronsiolita este mare se indica terapia cu palivizumab. Acest medicament previne bronsiolita sau alte complicatii date de virusul respirator sincitial. Este indicata injectarea o data pe luna in timpul perioadei de virulenta maxima a virusului - din toamna pana la sfarsitul primaverii.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate