Complicatiile racelii
Generalitati
Sus
Simptomele racelii obisnuite sunt doar suparatoare sau agasante, comlicatiile racelii pot fi insa, serioase. Sinuzitele, bronsitele sau infectiile la nivelul urechii cauzeaza stari neplacute pana la administrarea de antibiotic sau alte medicamente pentru ameliorarea acestor simptome.
Este importanta constientizarea posibilelor complicatii ale unei banale raceli dar si cunoasterea simptomelor ce semnaleaza o posibila complicatie ale acestor raceli.
Cuprins articol
Complicatiile din urma unor raceli
SusIn mod normal, o raceala comuna nu necesita controlul medical. Simpotme precum nas infundat, gat uscat si greata trec in general de la sine. Frisoane severe si o temperatura a corpului de peste 38.5C, indica prezenta unei gripe. Consultul medicului si administrarea de medicamente poate reduce durata simptomelor de gripa.
Uneori insa, raceile duc la complicatii medicale mult mai serioase cum ar fi :
- Infectii ale sinusilor (sinuzita)
- Crize de astm
- Bronsite
- Infectii la nivelul urechii
In plus, la persoanele care sufera de astm, bronsita cronica sau emfizem, simptomele respiratorii pot persista pe parcursul mai multor saptamani dupa perioada de boala propriu-zisa.
Cele mai comune complicatii in urma unei raceli sunt:
Sinuzita
Sinuzita intervine in urma inflamarii mucusului membranei ce captuseste cavitatile sinusului. In urma acestei inflamari, glandele secretoare de mucus cresc volumul de productie a acestuia, iar in urma blocarii canalelor din sinus presiunea creste si astfel apare simptomul de nas infundat. Daca manifestarile racelii persista mai mult de o saptamana si apar dureri la nivelul sinusului, dureri de cap, dureri ale dintilor superiori, nas infundat, tuse, secretii nasale galben-verzi acestea pot semnala prezenta unei infectii sinusale si este recomandat consultul medicului.
Crizele astmatice
Bolnavii de astm se pot suferi de congestie in urma unei raceli, ce apare in urma incercarii de a expectora mucusul din gat sau plamani. Initial s-ar putea manifesta prin tuse uscata si wheezing sau respiratie dificila si presiune la nivelul pieptului. Cand crizele de astm se agraveaza se va urmari medicatia prescrisa pentru aceasta afectiune sau se va contacta imediat medicul.
Bronsita
Bronsita acuta este o inflamare a cailor respiratorii cauzata de bacterii sau infectii virale. Tusea poate fi productiva cu mucus gros si galben si ocazional cu sange. Bronsita trece in general fara tratament medical in multe dintre cazuri. Daca siptomele persista sau apare respiratia scurta si sacadata se va consulta medicul.
Durere in gat si amigdalita
Durerile in gat sunt comune in cazul racelilor si sunt provocate mai ales de virusuri. Amigdalita streptococica este cauzata de bacteria streptococcus. In general, amigdalita poate fi provocata de virusuri sau bacterii.
Infectii ale urechii
Infectia urechiilor este o complicatie frecventa a urechii. Virusurile provoaca pana la 80% din infectiile urechii si antibioticele nu au efect asupra acestora. In cazul infectiilor bacteriene este implicata mai ales bacteria streptococcus, ce declanseaza dureri de urechi, tulburari de somn, secretii nazale galbui, febra redusa si scurgeri din ureche.
Raceala si afectiunile medicale cronice Daca o persoana sufera de o boala cronica cum ar fi astmul, bolile de inima, diabet, emfizem sau HIV/SIDA, o raceala poate agrava aceste probleme, de aceea este important sa se cunoasca masurile de prevenire si tratament in cazul unei raceli.
Cand trebuie consultat medicul
SusDaca o persoana are oricare din urmatoarele simptome, trebuie consultat medicul:
- dureri de ureche
- dureri ale sinusurilor care persista mai mult de o saptamana
- febra mai mare de 38.5C
- tuse productiva mai mult de o saptamana
- dificultati de respiratie
- agravarea simptomelor racelii care dureaza mai mult de doua saptamani.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
-
Cand ar trebui sa consultam medicul pentru o raceala?
-
Interventii chirurgicale efectuate in cadrul Spitalului
-
Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor - recomandari pentru pacienti
-
Războiul amoros dintre Bahmu și Prigoană. De ce i-a luat milionarul copiii: 'La 5.30 sunt în picioare, indiferent că sunt bolnavi'
-
Virusul sincitial respirator
-
Cătălin Botezatu, declarații neașteptate despre Claudia Pătrășcanu: 'Dacă nu a trecut prin patul meu… înseamnă că nu există'
-
6 motive pentru care raceala persista
-
Tipuri de boli de piele
-
Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar