Clickmed
programare rapida la medic

Otoragia sau hemoragia auriculara: cauze si tratament

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2018

Generalitati

Sus
Otoragia sau hemoragia auriculara: cauze si tratament

Sangerarea urechii poate fi foarte alarmanta pentru o persoana. Multe conditii pot determina aparitia hemoragiei auriculare, din acestea facand parte si unele situatii de urgenta.

Daca o persoana experimenteaza sangerari la nivelul urechii, aceasta trebuie sa consulte de urgenta un medic pentru a determina cauza si pentru a putea primi un tratament eficient.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Anatomia urechii
  3. Cauze
  4. Diagnostic si tratament
  5. Complicatii
  6. Perspectiva
  7. Citeste pe aceeasi tema

Anatomia urechii

Sus

Urechea este organul responsabil pentru auz si pentru mentinerea echilibrului. Anatomia urechii este impartita in:

• Urechea externa;

• Urechea medie;

• Urechea interna.

Urechea externa este alcatuita din pavilion auricular, acesta reprezentand partea vizibila a urechii, canal auditiv si membrana timpanica. Canalul auditiv leaga urechea externa de cea medie.

Urechea medie contine trei oase conectate (scarita, ciocan si nicovala) si un canal (trompa lui Eustachio) prin care se realizeaza legatura cu cavitatea nazala.

Oasele urechii medii transmit undele sonore catre urechea interna, iar trompa lui Eustachio regleaza presiunea din ureche, astfel incat sunetul sa poate fi transmis in mod corespunzator.

Urechea interna contine vestibulul si canalele semicirculare, cu rol in mentinerea echilibrului, dar si cohleea, care contine terminatii nervoase implicate in auz.

Cauze

Sus

Oricare dintre urmatoarele cauze poate provoca sangerare la nivelul urechii:

- Leziuni superficiale ale pielii;

- Traumatisme la nivelul capului;

- Infectii ale urechii;

- Perforatii ale timpanului;

- Barotraumatisme;

- Cancer la nivelul capului sau gatului;

- Prezenta unui corp strain in ureche.

Sangerarea urechii externe apare, de obicei, din cauza unor plagi superficiale ale pielii (taieturi, zgarieturi). Sangerarea din zonele interne ale urechii pot fi cauzate de alte conditii.

Leziuni superficiale ale pielii

Traumatismele minore ale pielii, precum taieturile sau ranile, pot provoca sangerari ale urechii externe. In acest caz, probabil ca nu vor exista alte simptome, altele decat sangerarea si durerile minore la locul vatamarii.

Leziunile de acest tip pot sa apara, de asemenea, daca o persoana utilizeaza betisoare de urechi si incearca sa curete intr-un mod agresiv cerumenul. Gaurile din urechi pentru punerea cerceilor se pot irita sau infecta si pot provoca, de asemenea, sangerare.

Prezenta corpilor straini in ureche

Un obiect strain in ureche este un lucru frecvent, mai ales in randul copiilor. Nu este neobisnuit ca acestia sa isi blocheze in ureche bomboane, jucarii, margele sau diferite alte obiecte de mici dimensiuni.

Prezenta oricaror obiecte in ureche, inclusiv insecte mici, poate provoca sangerari, infectii sau disconfort. De obicei, durerea dispare atunci cand obiectul este extras din ureche.

Traumatisme la nivelul capului

Accidentele grave sau traumatismele la nivelul capului pot provoca hemoragii la nivelul urechilor. Aceste tipuri de vatamari sunt cauzate de accidente rutiere, altercatii, caderi de la inaltime sau accidentari sportive.

In cazurile in care sangerarea auriculara insoteste un traumatism cranian, persoana in cauza poate avea o comotie cerebrala. Simptomatologia poate cuprinde:

- Dureri de cap;

- Tinitus;

- Ameteala;

- Greturi si varsaturi;

- Confuzie;

- Pierdere temporara a starii de constienta;

- Amnezie;

- Fatigabilitate;

- Iritabilitate;

- Insomnie.

Sangerarea auriculara dupa o ranire a capului poate fi rezultatul unei sangerari a creierului sau al altor vatamari grave. Din aceste motive, o persoana cu otoragie are nevoie de asistenta medicala imediata.

Infectii ale urechii

Infectiile urechii sunt mai frecvente la copii decat la adulti, dar pot afecta persoanele de orice varsta. Aceste infectii pot sa apara in orice parte a urechii.

Infectiile urechii medii si ale urechii externe pot provoca sangerari, dar si alte simptome precum:

• Febra;

Durere de cap;

• Roseata;

• Secretie auriculara;

Edem;

• Inflamatie;

• Durere auriculara;

Pierderea auzului;

• Dureri la nivelul gatului.

Perforarea timpanului

Perforatiile sau fisurarile timpanului pot avea loc accidental, iar infectiile si traumatismele sunt cele mai frecvente cauze. Simptomele includ:

- Sangerare;

- Dureri auriculare;

- Secretii auriculare;

- Senzatie de sunet ascutit la nivelul urechii;

- Senzatie de presiune;

- Vertij;

- Pierderea totala sau partiala a auzului.

Barotraumatisme

Senzatia de presiune la nivelul urechilor este normala, pe masura ce se schimba altitudinea. Barotraumatismele reprezinta leziuni accentuate ale urechii ca urmare a schimbarilor bruste de presiune si altitudine.

Aceste schimbari de presiune au loc in timpul zborului cu avionul sau in timpul scufundarilor.

Simptomele barotraumatismelor includ:

• Sangerari auriculare;

• Durere;

• Senzatie de presiune;

• Surditate;

• Senzatie de ameteala;

• Tinitus.

Cancer

Cancerul urechii este rar si poate sa afecteze orice parte a urechii. Majoritatea cazurilor de cancer al urechii sunt rezultatul cancerului de piele. Aproximativ 5% din totalul cancerelor de piele apar la nivelul urechii.

Cu toate acestea, persoanele cu infectii cronice ale urechii au un risc mai mare de aparitie a cancerului la urechea medie sau interna. Simptomele cancerului urechii medii sau interne includ:

• Pierderea auzului;
• Otalgii;
Inflamarea ganglionilor limfatici;
• Tinitus;
• Paralizie faciala partiala;
• Dureri de cap.

Diagnostic si tratament

Sus

Medicul va pune diagnosticul pe baza unui examen vizual si al simptomelor care il insotesc. De asemenea, pot fi solicitate teste de imagistica medicala pentru a confirma o anumita leziune sau anormalitate a urechii.

Tratamentele pentru otoragii depind de cauzele de aparitie si includ:

- Antibiotice pentru infectii ale urechii;

- Protejarea urechilor de apa si curenti de aer;

- Medicamente antiinflamatorii;

- Medicamente antialgice;

- Aplicarea de comprese calde;

- Monitorizare intraspitaliceasca in cazul traumatismelor la nivelul capului;

- Mentinerea unei igiene adecvate a urechii.

Medicul trebuie sa evalueze toate cazurile de sangerare a urechii pentru a asigura tratamentul adecvat. In cazurile in care leziunile sunt grave, pot fi necesare mai multe metode de tratament, inclusiv metode chirurgicale.

Complicatii

Sus

In cazul in care cauza principala a sangerarii este minora si este tratata prompt, este posibil sa nu existe complicatii de durata. Cu toate acestea, unele infectii severe ale urechii sau unele leziuni grave pot avea complicatii pe termen lung. Aceste complicatii pot include:

• Pierdere permanenta a auzului;

• Tulburari de vorbire;

• Sunete permanente in urechi;

• Dureri de cap;

Tulburari de echilibru;

• Persistenta vertijului;

Fisurare permanenta a timpanului.

Perspectiva

Sus

In general, perspectiva in cazul otoragiei este favorabila. Cel mai adesea, sangerarea urechii se rezolva fara complicatii de durata daca persoanele afectate primesc un tratament prompt si adecvat.

In cazurile de infectii sau raniri severe, persoanele afectate pot suferi tulburari de auz si echilibru. Sangerarile cauzate de leziuni superficiale ale urechii externe nu necesita intotdeauna ingrijiri medicale importante.

Cu toate acestea, pentru orice sangerare care provine din interiorul canalului auditiv este recomandata consultarea unui medic pentru stabilirea diagnosticului si oferirea tratamentului optim.


Medici specialisti ORL

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate