Clickmed
programare rapida la medic

Ce poate cauza tiuitul in ureche?

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2017

Generalitati

Sus
Ce poate cauza tiuitul in ureche?

Tiuitul in ureche sau tinitusul este, de regula, un simptom al unor tulburari ale urechii si poate fi o problema pe termen scurt sau una care dureaza ani de zile si care poate anunta anumite probleme de sanatate.

De asemenea, tinitusul este una dintre cele mai importante manifestari otoneurologice, alaturi de hipoacuzia de perceptie si vertij. Apare cu o frecventa de aproximativ 70% la persoanele de peste 45 de ani.

Bolnavul are senzatia ca zgomotul provine din interiorul sau din afara urechii. Sunetul sau zgomotul poate fi de intensitate joasa sau inalta, uneori chiar foarte intens si poate fi perceput permanent sau cu perioade de liniste, intr-o ureche sau in ambele urechi.

Daca apare bilateral, tinitusul se asociaza cu surditatea, care este de cele mai multe ori una de tip senzorial.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Tipuri de tinitus
  4. Principalele cauze
  5. Tratamente
  6. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Tinitusul poate provoca simptome neplacute, precum dezvoltarea unei intolerante la sunete puternice, putand cauza instalarea unor tulburari emotionale.

Este important de precizat ca tiuitul in urechi nu reprezinta o boala de sine statatoare, ci un simptom care poate sa fie prezent in anumite afectiuni otorinolaringologice sau neurologice, uneori la baza existand si cauze de natura psihica precum depresia sau insomnia.

Tipuri de tinitus

Sus

• tinitus obiectiv, atunci cand poate fi auzit si de persoanele din jur;

tinitus subiectiv, atunci cand este auzit doar de persoana afectata;

• tinitus asociat unor stari emotionale.

Principalele cauze

Sus

Expunerea la zgomote puternice poate sa aduca anumite daune urechii. Persoanele care lucreaza in zone cu poluare sonica sau asculta muzica tare in casti prezinta de cele mai multe ori tinitus.

Imbatranirea. Zgomotele in urechi pot fi asociate si cu pierderea auzului, care apare odata cu imbatranirea. Acest simptom este prezent la multi pacienti cu varsta de peste 60 de ani.

Ceara in urechi. Inclusiv cerumenul poate provoca tiuit daca nu este indepartat.

Probleme cardiovasculare. Hipertensiunea arteriala, dar si tensiunea arteriala scazuta afecteaza vasele de sange si pot duce la aparitia zgomotelor in urechi.

Otita medie sau anumite alergii pot duce la aparitia zgomotului din urechi, dar numai pentru o anumita perioada de timp, pana cand este vindecata afectiunea.

Anumite afectiuni ale glandei, dar si diabetul zaharat pot avea ca si simptom tiuitul in urechi.

Diureticele si anumite antibiotice pot avea ca efect advers aparitia tiuitului in urechi.

Tratamente

Sus

Primul pas pentru un tratament corect este diagnosticarea, care se face de catre un medic ORL-ist, apoi tratarea cauzei principale.

Astfel, de exemplu daca sunetul din urechi este cauzat de o otita medie, este necesar ca pacientul sa urmeze un tratament prescris de catre specialist, daca insa este cauzat de zgomote puternice din mediu inconjurator, atunci este recomandata evitarea surselor de zgomot.

De asemenea, de ajutor in astfel de situatii pot fi si antihistaminicele sau antidepresivele, dar numai la recomandarea medicului. Zincul si magneziul pot fi utile, deoarece stimuleaza sistemul circulator, putand contribui la ameliorarea tinitusului.

Totodata, este indicat ca pacientii sa evite alcoolul, fumatul si stresul, sa-si controleze periodic tensiunea arteriala si sa reduca aportul de sare din organism.


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate