Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

De ce apar tulburarile de echilibru?

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este vertijul

Sus
De ce apar tulburarile de echilibru?

Vertijul, o senzatie iluzorie de miscare sau rotatie a mediului inconjurator, reprezinta o tulburare comuna a sistemului vestibular. Acest articol investigheaza cauzele variate ale vertijului, metodele de diagnosticare si strategiile terapeutice disponibile pentru gestionarea acestei afectiuni complexe.

Cuprins articol

  1. Ce este vertijul
  2. Tipuri de vertij
  3. Cauzele vertijului
  4. Simptomele vertijului
  5. Diagnosticul vertijului
  6. Tratamentul vertijului
  7. Prevenire
  8. Evolutii in cercetarea vertijului
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de vertij

Sus

Vertijul este caracterizat de senzatia de miscare, rotatie sau inclinare, care poate fi asociata cu tulburari ale echilibrului. Exista doua tipuri principale: vertij periferic, legat de probleme in urechea interna sau sistemul vestibular, si vertij central, asociat cu leziuni ale creierului sau ale cailor nervoase.

Cauzele vertijului

Sus

Cauzele vertijului sunt variate si pot include infectii ale urechii interne (cum ar fi labirintita), afectiuni ale nervilor vestibulari, migrena vestibulara sau alte leziuni cerebrale.

Simptomele vertijului

Sus

Simptomele asociate cu vertijul includ senzatia de rotatie, ameteli, greata, varsaturi,transpiratii reci si tulburari ale echilibrului. Aceste simptome pot varia in intensitate si durata, in functie de cauza subiacenta a vertijului.

Diagnosticul vertijului

Sus

Diagnosticul vertijului implica o evaluare atenta a istoricului medical, examinarea clinica, teste de echilibru si, in anumite cazuri, investigatii imagistice precum CT cranio-cerebral sau RMN cranio-cerebral pentru a exclude cauzele centrale ale vertijului.

Tratamentul vertijului

Sus

Strategiile terapeutice pentru vertij depind de cauza specifica. Pentru vertijul periferic, manevrele de reabilitare vestibulara pot fi benefice. In cazurile de vertij central, tratamentul poate viza cauza subiacenta, iar medicamentele antivertiginoase sau fizioterapia pot fi utile in controlul simptomelor.

Prevenire

Sus

In unele cazuri, evitarea factorilor declansatori, cum ar fi schimbarile bruste ale pozitiei capului, poate contribui la reducerea atacurilor de vertij. In plus, gestionarea eficienta a afectiunilor subiacente, cum ar fi controlul tensiunii arteriale sau tratamentul migrenei, poate ajuta la prevenirea episoadelor de vertij.

Evolutii in cercetarea vertijului

Sus

Cercetarile continua sa exploreze mecanismele neurologice implicate in vertij, identificand noi tinte terapeutice si imbunatatind strategiile de diagnosticare, cum ar fi utilizarea tehnologiilor de imagistica avansate.

Impactul Asupra Calitatii Vietii:
Tulburarile de echilibru pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii, afectand mobilitatea, independenta si starea psihologica a individului. Abordarile terapeutice eficiente joaca un rol crucial in restabilirea unei vieti active si echilibrate.

Abordarea Holistica:
In gestionarea vertijului, o abordare holistica care integreaza tratamentul simptomelor cu identificarea si gestionarea cauzelor subiacente este esentiala pentru obtinerea rezultatelor optime.

Concluzie

Sus

Vertijul reprezinta o problema complexa, iar abordarea eficienta necesita o intelegere detaliata a cauzelor subiacente si a mecanismelor fiziologice implicate. Prin colaborarea intre pacienti, medici si specialisti in domeniul vestibular, se pot dezvolta strategii personalizate pentru gestionarea vertijului si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor afectati.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate