Exercitiile de echilibru pentru vertij
Generalitati
SusMulti oameni resimt vertijul. Daca suferiti de boala Meniere sau de vertij paroxistic pozitional benign (BPPV) s-ar putea sa fiti nevoiti sa va luptati cu vertijul intreaga viata. Senzatia de invartire pe care o cauzeaza va expune riscului de a cadea si va pot afecta de asemenea calitatea vietii daca interfera cu activitatile dumneavoastra. Exercitiile pe care le faceti acasa va pot ajuta sa va controlati vertijul.
Exercitiile pentru vertij par simple dar, in functie de severitatea vertijului, le puteti considera dificil de efectuat. In general, acestea constau in exercitii care exerseaza:
- pastrarea echilibrului in pozitia in picioare
- pastrarea echilibrului in timp ce va leganati
- pastrarea echilibrului la intoarceri
- pastrarea echilibrului in timpul mersului
- miscari ale capului.
Miscarile capului sunt una din cele mai frecvente cauze declansatoare ale vertijului. Exersarea miscarilor capului va vor ajuta organismul sa invete sa pastreze echilibrul.
Cuprins articol
Beneficii
SusDaca suferiti de pusee de vertij, indiferent de cauza, sunteti mai expusi riscului de a va pierde echilibrul si de a cadea. Beneficiile efectuarii exercitiilor de echilibru pot avea drept rezultat obtinerea unui echilibru mai bun care va va impiedica sa cadeti si sa va raniti pe dumneavoastra sau sa-i loviti pe ceilalti. Episoadele repetate de vertij pot avea ca efect scaderea functiei urechii interne, care va accentua lipsa echilibrului.
Aceste exercitii va vor ajuta sa sa va pastrati functia urechii interne si echilibrul.
Va pot ajuta sa va imbunatatiti stima de sine si increderea in sine. Pe masura ce echilibrul vi se imbunatateste, va veti simti mai increzator ca puteti iesi mai mult din casa si ca puteti face mai multe activitati impreuna cu altii.
In cateva zile sau saptamani de exersare constiincioasa, ar trebui sa simtiti o diminuare a simptomelor de vertij.
Tipuri de exercitii
SusFolositi urmatoarele exercitii pentru a va imbunatatii si de a va pastra echilibrul. Simptomele de vertij ar trebui sa scada sau sa dispara in cateva zile pana la cateva saptamani.
La fiecare exercitiu, incepeti incet. Cu timpul, puteti sa prelungiti exercitiul sau sa faceti mai multe repetari. Cand faceti exercitiul pentru prima oara, e important sa aveti pe cineva langa dumneavoastra in cazul in care simtiti ca veti cadea. Pe masura ce progresati, veti putea fi in stare sa faceti exercitiile singur.
Exercitii care sa va imbunatateasca echilibrul in cazul vertijului:
- nivelul 1 - stati cu picioarele apropiate si cu bratele pe langa corp pastrand capul in aceasta pozitie timp de 30 de secunde
- nivelul 2 - stati cu picioarele apropiate si cu bratele pe langa corp in timp ce va miscati capul in sus si in jos si de la dreapta la stanga.
Daca va monitorizati trecerea de la nivelul 1 la nivelul 2 puteti deveni constient de progresele inregistrate. Faceti o lista care sa contina data, timpul pe care l-ati petrecut exersand, cat de frecvent ati tinut ochii inchisi sau deschisi si cum v-ati simtit in timpul exercitiior.
Exercitiile de mers va pot imbunatati echilibrul si va pot ameliora vertijul. O metoda specifica de start/stop se foloseste in acest scop. O fisa de urmarire a acestor exercitii va pot ajuta sa urmariti ce progrese ati facut. Pregatiti o lista care arata distantele parcurse, cat de des ati mers sau cum v-ati simtit in timpul mersului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Medic Primar Neurolog Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Medic Primar Neurolog Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Medic Primar Neurologie Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Neurologie Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Medic Specialist Neurolog Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- Poate stresul sa cauzeze vertij?
- Dr. Vladislav Brasoveanu si Dr. Dragos Romanesc
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Menopauza
- Neurinomul nervului acustic
- Senzatia de ameteala: cauze
- Scleroza multipla
- Cel mai bun exercitiu pentru hemoroizii cu sangerare
- Despre Yoga
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici
- Dubla excelenta medicala pentru BRAIN Institute in cadrul Spitalului MONZA: Primele Centre de Excelenta in Neurochirurgie si Chirurgia Spinala Robotica din Romania
- Uleiul de ficat de cod - o sursa de OMEGA-3 natural pentru intreaga familie