Toxiinfectie alimentara

infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor.

Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia.
Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului.

Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia este de cele mai multe ori rapid benigna si boala dispare de la sine.
O toxiinfectie alimentara nu necesita decat o rehidratare, iar in unele cazuri medicamente antispasmodice si intarzietoare ale tranzitului, uneori antiseptice intestinale. Subiectilor imunodeprimati li se pot prescrie antibiotice, ca si copiilor si batranilor.

Prevenire - Aceasta consta in controlul filierei productiei de oua, precum si in respectarea regulilor de igiena, a conditiilor de preparare, conservare si distribuire a alimentelor si in controlul acestora.

Citeste si

Arhiva
  • Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara Toxiinfectia alimentara, o boala...

    Generalitati Intoxicatia alimentara sau toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii. In sezonul estival, din cauza zilelor toride, astfel...citeste mai mult

  • 8 mituri despre toxiinfectia alimentara 8 mituri despre toxiinfectia alimentara

    Generalitati Stiti cum trebuie sa procedati pentru a va proteja pe dvs. si familia dvs. de intoxicatiile alimentare? Potrivit studiilor, 82% din populatia Statelor Unite sustine ca prepara mancarea in conditii de maxima siguranta, si cu toate acestea aproximativ...citeste mai mult

  • Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua Cum prevenim toxiinfectia alimentara...

    Generalitati Ouale trebuie sa fie depozitate in mod corespunzator, in scopul de a se evita aparitia anumitor boli sau a intoxicatiei alimentare. Multe frigidere sunt dotate cu suporturi speciale pentru oua, care se afla pe usa frigiderului. In realitate, aceste...citeste mai mult

  • Intoxicatia alimentara cu salmonella Intoxicatia alimentara cu salmonella

    Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei salmonella.Intoxicatia alimentara cu salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si...citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK