Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire

Publicat la data de: 25 Iulie 2018 | Actualizat la data de: 25 Iulie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire

Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau bauturi care contin toxine, bacterii, virusuri sau paraziti daunatori.

In timp ce multe alimente contin organisme potential daunatoare, acestea sunt de obicei distruse in timpul prepararii termice. Cu toate acestea, depozitarea inadecvata a alimentelor, dar si igiena necorespunzatoare a mainilor pot determina contaminarea.

Femeile gravide, copiii, persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome ale toxiinfectiei alimentare
  3. Alimente susceptibile de a provoca toxiinfectii alimentare
  4. Cum poate fi redus riscul imbolnavirii?
  5. Citeste pe aceeasi tema

Simptome ale toxiinfectiei alimentare

Sus

- dureri abdominale si crampe;
- diaree;
- dureri de cap;
- varsaturi;
- febra;
- frisoane;
- slabiciune si oboseala;
- greata;
- dureri musculare.

Alimente susceptibile de a provoca toxiinfectii alimentare

Sus

Carne. Carnea cruda de pui, rata si curcan prezinta un risc crescut de a provoca intoxicatii din cauza celor doua tipuri de bacterii, Campylobacter si Salmonella, care se gasesc frecvent in intestinele acestor pasari.

Bacteriile contamineaza adesea carnea proaspata de pasare in timpul procesului de sacrificare si pot supravietui pana cand sunt distruse in urma prelucrarii termice.

Legume. Salata verde, spanacul, varza, telina si rosiile sunt o sursa comuna de intoxicatii alimentare, mai ales atunci cand sunt consumate crude. Acestea pot fi contaminate cu bacterii daunatoare precum E. coli, Salmonella si Listeria.

Contaminarea poate aparea din cauza apei care patrunde in sol, dar si a ustensilelor murdare utilizate in timpul prelucrarii. Frunzele verzi sunt deosebit de riscante, deoarece sunt adesea consumate crude.

Peste si fructe de mare. Pestele care a fost depozitat la temperaturi necorespunzatoare prezinta un risc ridicat de a fi contaminat cu histamina, o toxina care nu este distrusa de temperaturile normale de gatit si care poate cauza scromboidoza, o reactie toxica alimentara.

Fructele de mare prezinta, de asemenea, un risc alimentar, intrucat algele consumate de crustacee produc o serie de toxine periculoase.

Mezeluri. In timpul procesarii, sunca, parizerul, salamul sau crenvurstii pot fi contaminate cu bacterii daunatoare, inclusiv Listeria si stafilococul auriu. Contaminarea poate aparea prin contactul direct cu carnea cruda contaminata sau prin igiena precara a personalului sau a echipamentelor din fabrica de procesare.

Lapte crud. Pasteurizarea este procesul de incalzire la temperaturi inalte al unui lichid sau a unor alimente pentru a ucide microorganismele daunatoare. Producatorii pasteurizeaza produsele lactate, inclusiv laptele si branza, pentru a fi consumate in siguranta.

Pasteurizarea ucide bacteriile daunatoare si parazitii, cum ar fi Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria si Salmonella.

Oua. Pot fi daunatoare atunci cand sunt consumate crude sau slab preparate.

Cum poate fi redus riscul imbolnavirii?

Sus

- Persoana care prepara alimentele trebuie sa practice o buna igiena, sa se spele temeinic pe maini inainte si dupa ce a atins carnea si legumele crude.

- Sa se evite spalarea carnii crude, intrucat aceasta nu ucide bacteriile, ci determina extinderea lor la alte alimente, ustensile de gatit si suprafete de bucatarie.

- Sa nu se consume alimente dupa expirarea termenului de valabilitate.

- Carnea trebuie sa fie bine preparata termic.

- Alimentele trebuie pastrate in frigider, la +4 grade Celsius.

- Achizitionarea alimentelor trebuie sa se faca doar din magazine verificate.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua Cum prevenim toxiinfectia alimentara...

    Generalitati Ouale trebuie sa fie depozitate in mod corespunzator, in scopul de a se evita aparitia anumitor boli sau a intoxicatiei alimentare. Multe frigidere sunt dotate cu suporturi speciale pentru oua, care se afla pe usa frigiderului. In realitate, aceste...citeste mai mult

  • Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic Cancerul de col uterin –...

    Generalitati Cancerul de col uterin reprezinta o problema de sanatate publica in Romania, decesele consecutive acestei afectiuni inregistrand nivelele cele mai ridicate din Europa datorita diagnosticarii tardive a bolii, stadiu in care posibilitatile terapeutice sunt...citeste mai mult

  • Sangerarea rectala Sangerarea rectala

    Generalitati Sangerarea rectala cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de hematochezie, se refera la eliminarea de sange (adesea amestecat cu resturi ale scaunului si/sau cheaguri de sange) din tractul digestiv, prin rect. Poarta denumirea de sangerare rectala...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate