Intoxicatia alimentara cu salmonella


Generalitati

Sus
Intoxicatia alimentara cu salmonella

Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei salmonella.Intoxicatia alimentara cu salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria salmonella, includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea orice alimente pot fi infectate cu bacterii de salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate.

In urma toxiinfectiei alimentare cu salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza a diverse boli cum ar fi HIV/SIDA, cancer, diabet sau urmeaza tratamente cu diverse medicamente, steroizi sau chimioterapie. O alta grupa de risc include adultii in varsta, sugarii, copii mici si femeile insarcinate.

Intoxicatia alimentara cu salmonella poate duce la agravarea starii de sanatate a unei persoane, implicand chiar si deshidratarea, sindromul reiter si artrita. De aceea, se va solicita serviciul medical de urgenta in cazul in care se supecteaza prezenta salmonellei. Diagnosticarea si tratamentul precoce pot diminua disconfortul provocat de boala si pot sa scada riscul de complicatii, ajutand la prevenirea raspandirii intoxicatiei alimentare cu salmonella.

Care sunt simptomele salmonelozei?

Sus

Simptomele intoxicatiei alimentare cu salmonella debuteaza in general, in decurs de 8-72 de ore de la ingerarea alimentelor sau bauturilor contaminate cu bacterii. In cazul in care se intervine cu o ingrijire corespunzatoare, care va include evitarea deshidratarii, adultii sanatosi vor observa o ameliorare a simptomelor, in cateva zile, iar recuperarea va fi completa in termen de aproximativ o saptamana.

Simptomele intoxicatiei alimentare cu salmonella includ:
- febra si frisoane;
- dureri de cap;
- episoade diareice, dintre care unele pot contine diaree cu sange;
- greata si varsaturi;
- dureri abdominale severe si crampe.

In unele cazuri, toxiinfectia alimentara cu salmonella poate produce complicatii grave sau care ar putea pune in pericol viata unei persoane. In oricare din urmatoarele cazuri se va solicita asistenta medicala de urgenta:
- modificarea nivelului de vigilenta, cum ar fi lipsa de reactie;
- schimnbari bruste de comportament, confuzie, delir, letargie, halucinatii;
- ameteala;
- buze, gura sau limba crapate;
- ochi iritati;
- la nou-nascuti: fontanela este moale, letargie, plansul este fara lacrimi si cantitatea de urina este scazuta;
- dureri articulare;
- dureri la urinat;
- slabiciune.

Care sunt cauzele intoxicatiei alimentare cu salmonella?

Sus

Salmoneloza este cauzata de infectarea cu variate tipuri de bacterii salmonella a tractului gastro intestinal sau a tractului digestiv. Intoxicatia alimentara se transmite prin consumul de apa de baut sau alimente contaminate. Nu doar ouale sau carnea de pasare insuficient preparata termic pot contine bacterii, ci si orice produs alimentar sau lichid in cazul in care sunt atinse de catre o persoana care nu si-a spalat mainile si a fost in contact cu produse alimentare sau materii fecale contaminate.Bacteriile salmonella pot fi depistate, adesea, in fecalele animalelor de companie care sufera de diaree, dar si in fecalele de reptile chiar daca acestea sunt sanatoase.

Factorii de risc pentru infectia alimentara cu salmonella

Sus

Toxiinfectia alimentara cu salmonella poate sa apara in cazul oricarei grupe de varsta sau de populatie, dar exista o serie de factori de risc care cresc riscul dezvoltarii bolii. Nu toate persoanele predispuse la aceasta boala o pot manifesta.
Printre factorii de risc care pot determina intoxicatia alimentara cu salmonella sunt:
- consumul de oua sau carne crude sau insuficient gatite;
- consumul de alimente expirate;
- resturi alimentare care au fost pastrate mai mult de doua sau trei zile;
- un sistem imunitar compromis din cauza a diverse boli, cum ar fi HIV/SIDA, diabet, cancer sau tratament contra cancerului si boli renale;
- lipsa de igiena a mainilor dupa folosirea toaletei, atingerea fecalelor animalelor de companie, manipularea reptilelor sau atingerea alimentelor crude sau contaminate cu bacterii salmonella.

Cum se va trata toxiinfectia alimentara cu salmonella?

Sus

Adultii sanatosi se pot vindeca de salmoneloza in cazurile usoare pana la moderate, fara tratament. Cu toate acestea, este intotdeauna recomandabil sa se solicite asistenta medicala daca se manifesta simptomele specifice bolii, cum ar fi: febra, varstaturi, diaree, crampe abdominale.

Tratamentul intoxicatiilor alimentare cu salmonella include:
- antibiotice, in cazurile moderate sau severe de intoxicatie alimentara cu salmonella sau atunci cand boala se manifesta la o persoana care are predispozitie catre dezvoltarea complicatiilor cum ar fi bolnavii de HIV/SIDA, cancer, diabet sau care folosesc medicamente, steroizi sau urmeaza chimioterapie, adultii in varsta, sugarii, copiii si femeile gravide;
- evitarea alimentelor solide pana cand simptomele par sa se estompeze;
- consumul unei cantitati mari de fluide pentru prevenirea deshidratarii;
- spitalizare si rehidratare cu lichide administrate pe cale intravenoasa, in cazul in care intoxicatia alimentara nu se trateaza rapid sau apare deshidratarea si alte complicatii;
- odihna.

Care sunt posibilele complicatii ale intoxicatiilor alimentare cu salmonella?

Sus

Complicatiile intoxicatiilor alimentare cu salmonella pot fi grave si pot pune in pericol viata unei persoane, in unele cazuri. Printre cei care sunt predispusi la aparitia complicatiilor grave sau a caror viata ar putea fi pusa in pericol de prezenta bolii se numara:
- copiii;
- bebelusii;
- adultii in varsta;
- persoanele care au un sistem imunitar compromis din cauza a diverse boli, cum ar fi HIV/SIDA, diabet, boli de rinichi, cancer sau tratament pentru cancer;
- femeile insarcinate.

Riscul dezvoltarii complicatiilor poate fi minimalizat prin respectarea recomandarilor medicului si urmarea planului de tratament. Complicatiile intoxicatiilor alimentare cu salmonella includ:
- dezechilibru electrolitic;
- sindrom Reiter;
- deshidratarea severa din cauza varsaturilor, diaree sau diminuarea dorintei de a bea lichide;
- soc.

16063 vizualizari, 16 August 2011

Discuta despre Infectioase

  • Urgenta.bube rosi mari pe corp 8 zile, 3 ore, 6 min

    Buna ziua.am si eu o problema urgenta cu mama mea care acum doua zile o durea rau de tot piciorul drept si seara a mers sa...

  • Ce sa mananc? 3 luni si 0 zile

    Buna seara, miercuri seara, am mancat o ciorbita de burta, salata de legume si o ceasca de suc de visine..si a fost...

  • Bubite rosii fara mancarimi 3 luni si 15 zile

    Buna ziua . de cateva zile mi-au aparut niste bubite mici si rosii pe maini . apoi am observat ca aveam pe tot corpul si...

  • Scaun moale si des. 5 luni si 6 zile

    Buna ziua. mama a fost operata la abdomen in urma cu o saptamana. de cca. 5 zile dupa reluarea tranzitului de la operatie,...

Toate posturile

Citeste si

Arhiva
  • Starea de voma (varsaturile) Starea de voma (varsaturile)

    Generalitati Varsaturile se definesc prin expulzarea fortata, pe nas sau pe gura, a continutului stomacal. Senzatia anterioara varsaturilor poarta denumirea de greata. Desi aceasta precedeaza emeza nu conduce, intotdeauna, la voma. Varsaturile se manifesta ca...citeste mai mult

  • Adevarul despre alimentele fast - food Adevarul despre alimentele fast - food

    Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si...citeste mai mult

  • Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua Cum prevenim toxiinfectia alimentara...

    Generalitati Ouale trebuie sa fie depozitate in mod corespunzator, in scopul de a se evita aparitia anumitor boli sau a intoxicatiei alimentare. Multe frigidere sunt dotate cu suporturi speciale pentru oua, care se afla pe usa frigiderului. In realitate, aceste...citeste mai mult