Clickmed
programare rapida la medic

Siguranta alimentelor la gratar

Actualizat la data de: 08 August 2012

Generalitati

Sus
Siguranta alimentelor la gratar

Odata cu anotimpul verii incepe sezonul gratarului si al bacteriilor care se multiplica cu rapiditate in alimente, din cauza vremii calde. Astfel, creste si riscul aparitiei intoxicatiilor alimentare. Cu ajutorul a catorva masuri simple puteti preveni o experienta neplacuta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Intoxicatia alimentara
  3. Pregatirea carnii pe gratar
  4. Carnea cruda
  5. Citeste pe aceeasi tema

Intoxicatia alimentara

Sus

Toxiinfectia alimentara este de obicei usor de suportat si cei mai multi dintre oameni sunt vindecati in maxim o saptamana. Uneori aceasta poate fi mai severa, chiar mortala, de aceea este important sa se ia in serios riscurile acesteia.

Copiii, persoanele in varsta si cele cu sistemul imunitar slabit sunt deosebit de vulnerabile la intoxicatii alimentare. Pentru inceput trebuie sa va spalati pe maini cu apa si sapun, cel putin cu 20 de secunde inainte sa folositi alimentele.

Daca va aflati intr-un loc in care nu exista nicio sursa de apa curata, aprovizionati-va cu apa curata, sapun si prosoape de hartie sau servetele de unica folosinta ori gel dezinfectant pentru maini. Cel mai sigur este sa gatiti alimentele cu ajutorul cuptorului si sa adaugati apoi mancarea gatita pe gratar, pentru a-i oferi aroma specifica preparatelor la gratar.

Daca pregatiti mancarea pe gratar cele doua riscuri majore sunt:

  • gatirea insuficienta a carnii
  • raspandirea germenilor din carnea cruda pe alte produse alimentare care sunt gata pentru a fi servite.

Pregatirea carnii pe gratar

Sus

Cand ati gatit orice fel de carne pe gratar, cum ar fi carnea de porc, pui, hamburger sau carnati, asigurati-va ca:

  • lemnul de foc sau carbunii sunt inrositi si acoperiti cu o pelicula gri de praf, inainte de a incepe sa gatiti - acesta fiind semnul ca sunt destul de incinsi pentru a pune carnea pe gratar
  • carnea congelata este corect decongelata inainte de a gati
  • intoarceti carnea in mod regulat pentru a se gati uniform

Carnea este gata pentru a fi servita doar atunci cand:

  • nu este fierbinte in centru
  • nu exista carne roz vizibila
  • orice suc din carne este clar.

Carnea cruda

Sus

Germenii din carnea cruda pot fi transferati cu usurinta de pe mainile dumneavoastra pe orice altceva atingeti, inclusiv produse alimentare care sunt deja preparate si gata pentru mancat. Acest proces se numeste contaminare incrucisata. Contaminarea incrucisata poate avea loc in cazul in care o persoana atinge intai carnea cruda si apoi alimentele sau vesela.

Pentru a preveni contaminarea incrucisata trebuie sa:

  • va spalati intotdeauna pe maini dupa ce ati atins carnea cruda
  • sa utilizati ustensile separate pentru carnea cruda si pentru carnea gatita
  • sa nu puneti mancarea gatita pe o suprafata pe care a fost pusa anterior carnea cruda
  • sa pastrati carnea cruda intr-un recipient etans, departe de alimentele care pot fi deja mancate
  • sa nu asezati carnea cruda pe gratar langa carnea partial preparata
  • sa pastrati alimentele la rece.

Printre alimentele care trebuie sa le pastrati la rece pentru a preveni intoxicatiile alimentare si a evita multiplicarea germenilor se numara:

  • salatele
  • sosurile
  • laptele, smantana, iaurtul
  • sandwichurile
  • sunca si alte tipuri de mezeluri
  • orez fiert, inclusiv salate cu orez.

Nu lasati alimentele din frigider fara sa le consumati mai mult de cateva ore si evitati pastrarea acestora in soare.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate