Clickmed
programare rapida la medic

zaharul mare in organism

Piciorul diabetic, complicatia cronica a diabetului zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Termenul de picior diabetic sau sindromul piciorului diabetic defineste un spectru variat de afectiuni care pot aparea la persoanele cu diabet zaharat si care, netratate, pot duce la amputatia membrelor inferioare afectate. La ora actuala, riscul unui pacient cu diabet zaharat de a dezvolta o ulceratie este mult mai mare decat acela de a-si pierde vederea sau a ajunge in stadiul de insuficienta renala. Factori predispozanti - leziuni tegumentare; - traumatisme; - infectii; - vindecarea intarziata; - diagnosticarea intarziata a bolii. Depistarea piciorului diabetic are in vedere identificarea factorilor mentionati mai sus, insa rolul principal ramane in grija medicului si a investigatiilor efectuate. Acesta identificare incepe la 5 ani de la depistarea diabetului zaharat de tip 1 si din momentul diagnosticarii diabetului zaharat de tip 2, cel de tip 2 fiind cel mai frecvent la adulti si prezentand cele mai multe complicatii, de aceea se efectueaza anual controale... [continuare]

Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Martie 2019
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati Pentru multe decenii, diabetul de tip 2 a fost considerat a fi doar o afectiune a adultului. Din acest motiv, diabetul de tip 2 este cunoscut si sub denumirea de diabet zaharat al adultilor. Totusi, trebuie stiut ca ceea ce a fost odata o boala cu care se confruntau doar adultii, acum devine din ce in ce mai frecventa la copii. Diabetul de tip 2 este o afectiune cronica ce afecteaza modul in care organismul metabolizeaza zaharul, adica glucoza. Studiile au demonstrat ca doar intre anii 2011 si 2012, 23% din cazurile noi de diabet zaharat de tip 2 au aparut la copii. Pana in 2001, diabetul de tip 2 a reprezentat mai putin de 3% din cazurile noi de diabet la copil. Astazi, se estimeaza ca diabetul de tip 2 la copii reprezinta aproximativ 40-45% din cazurile de diabet. Cauze Este bine cunoscut faptul ca excesul de greutate este strans legat de dezvoltarea diabetului de tip 2. Copiii supraponderali au o probabilitate crescuta de a dezvolta rezistenta la insulina. Pe... [continuare]

Grasimile bune si rele prezente in organism. alimentatia cu rol protectiv

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Iunie 2019
Consultant medical:

Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog

Clinica: Spitalul Clinic Coltea

Colesterolul si trigliceridele Cele mai importante doua tipuri de grasimi din organismul uman sunt reprezentate de colesterol si trigliceride. Consumul regulat de mancare sanatoasa (protectiva) va tine concentratiile de colesterol si trigliceride intr-un interval benefic pentru sanatate. Ficatul, intestinele si chiar pielea contribuie la metabolismul colesterolului. Acesta este legat de proteine si transportat in intreg organismul formand astfel complexe numite lipoproteine. Colesterolul participa la o serie de procese din organism cum ar fi - intervine in procesul de formare al membranelor celulare, izoleaza fibrele nervoase, ajuta la formarea unor hormoni, a vitaminei D si a sarurilor biliare. Doua tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Unul cu potential daunator organismului - LDL colesterolul - si unul cu efecte benefice - HDL colesterol. Rolul colesterolului LDL este acela de a transporta grasimile de la ficat la nivelul intregului organism, unde vor... [continuare]

Diabetul zaharat latent autoimun al adultului (diabet lada)

Din Articole
Actualizat la data de: 05 August 2021

Ce este diabetul latent autoimun LADA inseamna Diabet latent autoimun al adultului. LADA este considerat un subtip al diabetului de tip 1 ce apare in viata de adult. LADA este definit ca un diabet zaharat ce initial nu necesita insulina (insulino-independent) al adultilor cu varsta intre 30 si 50 de ani, ce au anticorpi anti-GAD-decarboxilaza acidului glutamic. Din punct de vedere al naturii, acest diabet este o boala autoimuna, ce apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina, din cauza sistemului imun propriu ce ataca celulele producatoare de insulina. Comparatia diabetului LADA cu alte forme de diabet LADA este uneori numit diabetul de tip 1.5. Desi nu este o denumire oficiala, ilustreaza perfect faptul ca este o forma de diabet tip 1 ce include caracteristici ale diabetului de tip 2. Conform studiilor realizate pana in ziua de azi, incidenta LADA in randul adultilor de pana in 35 de ani diagnosticati cu diabet zaharat, este de 25%. Acest lucru inseamna... [continuare]

Dr. cristina blot, medic endocrinolog si diabet, ne vorbeste despre diabetul zaharat si cauzele instalarii diabetului

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Noiembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Cristina Blot
Medic specialist Endocrinologie, Medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Albion Medical

Ce este diabetul? Dr. Cristina Blot, medic specialist Endocrinologie, medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice Diabetul zaharat este o afectiune metabolica caracterizata prin cresterea cronica a glicemiei. Este cauzata de scaderea productiei de insulina si/sau rezistenta la actiunile insulinei. Ca urmare a hiperglicemiei, apar modificari ale metabolismului proteinelor, grasimilor, apei si electrolitilor. Diabetul zaharat produce o tulburare complexa a metabolismului energetic al organismului. De cate tipuri este diabetul? Dr. Cristina Blot, medic specialist Endocrinologie, medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice Exista cateva tipuri de diabet zaharat: 1.Tipul 1 – caracterizat prin absenta secretiei de insulina, avand cauze autoimune 2.Tipul 2 – caracterizat prin scaderea treptata a productiei de insulina pe fondul rezistentei la insulina 3.Diabetul zaharat gestational – diagnosticat in trimestrul 2 sau 3 de sarcina 4.Alte... [continuare]

Magneziul - un mineral esential pentru sanatatea organismului

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Noiembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Ce este magneziul Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente metalice din interiorul celulei, unde cantitatea sa este depasita numai de potasiu. De asemenea, este unul dintre cei mai importanti ioni bivalenti care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. Magneziul - element esential Magneziul este un element esential in procesele metabolice majore: sinteza ADN si ARN, sinteza proteinelor, transmiterea impulsului nervos, contractia musculara, transportul membranar, diviziunea celulara, fosforilarea oxidativa si fotosinteza. In plus, Mg este o componenta structurala a multor macromolecule si un constituent al centrului catalitic activ al enzimelor. Organismul adult contine aproximativ 1000 mmoli, din care aproximativ 50% se gaseste la nivelul oaselor, iar cealalta jumatate este distribuita egal intre muschi si alte tesuturi vitale. Numai 15-29 mmoli se gasesc in lichidul cefalo-rahidian (LCR), iar concentratia serica este de 0,8-1,2 mmoli/l. Cantitatea normala de... [continuare]

Remedii pentru a elimina toxinele din organism

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Septembrie 2022

Eliminarea toxinelor din organism Detoxifierea sau eliminarea toxinelor din organism este un proces din ce in ce mai popular. Acesta implica, de regula, urmarea unei diete specifice sau utilizarea unor produse special concepute pentru a elimina toxinele. Totusi, lucrurile nu stau intotdeauna asa. Organismul dumneavoastra este deja dotat cu propriul sistem de detoxifiere, ce include organe precum ficatul si rinichii, astfel ca nu are nevoie de alimente sau produse speciale, costisitoare, pentru a-si indeplini functia. Ceea ce puteti si ar trebui sa faceti periodic, este aplicarea masurilor de imbunatatire si sustinere a functiei de detoxifiere. Prin respectarea urmatoarelor recomandari, puteti spori capacitatea organismului de a elimina toxinele. Masuri de imbunatatire si sustinere a functiei de detoxifiere 1. Limitati consumul de alcool Ficatul metabolizeaza mai mult de 90% din cantitatea de alcool pe care o consumati. In urma procesului de metabolizare, se formeaza... [continuare]

Intarirea organismului in conditii de stres si oboseala

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Septembrie 2022

Intarirea organismului Atunci cand va aflati sub orice forma de stres, fie ca este un stres acut, amenintator de viata, fie ca este iritant, constant, organismul dumneavoastra intra intr-o stare de aparare. Aceasta stare este numita si raspunsul ,,lupta sau fugi’’, si reprezinta modul in care organismul se pregateste pentru un pericol. Modificarile ce au loc la nivelul celulelor si organelor in momentul unui stres cotidian, de zi cu zi, sunt aceleasi modificari ce ar avea loc daca v-ati afla in fata unui leu infometat. Glandele suprarenale sunt activate, tensiunea arteriala creste, digestia incetineste, muschii se contracta. Stresul ce apare intr-o situatie de urgenta este de scurta durata. Totusi, stresul dat de anxietate, ingrijorari sau furie, mentine organismul in starea de aparare timp de 24 de ore pe zi, in fiecare zi, timp de perioade mai lungi. Astfel putem intelege cat de daunatoare este aceasta stare pentru corpul si mintea umana, care, la un moment dat, obosesc.... [continuare]

Boli asociate diabetului zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Decembrie 2022

Ce este diabetul zaharat Diabetul zaharat reprezinta o boala metabolica complexa, cu numeroase implicatii asupra altor organe si sisteme. In plus fata de complicatiile uzuale, precum retinopatia (patologie a retinei), nefropatia (patologie renala) si piciorul diabetic, exista cateva afectiuni frecvent asociate cu diabetul zaharat. Aceste afectiuni sunt: • Boala celiaca • Afectiunile tiroidiene • Sindromul ovarului polichistic • Diabetul insipid • Afectiuni musculare • Probleme dentare • Hemocromatoza • Pancreatita Diabetul creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer 1. Boala celiaca Boala celiaca este o boala autoimuna ce afecteaza 1 din 100 de oameni, insa nu toti ajung sa primeasca un diagnostic corect. In cadrul acestei boli, pacientii au intoleranta la gluten. Glutenul declanseaza o reactie imuna in organismul lor, distrugand mucoasa intestinala. Boala celiaca este mai frecventa in randul persoanelor cu diabet de tip 1, intrucat ambele... [continuare]

Legatura dintre boala alzheimer si diabet zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 21 August 2023

Ce este diabetul de tip 3 Cu totii am auzit de diabetul zaharat de tip 1, de cauza autoimuna, si de diabetul zaharat de tip 2, produs in cadrul sindromului metabolic. In ultimii ani, cercetatorii au introdus termenul de ,,diabet de tip 3’’ pentru a se referi la boala Alzheimer, intrucat s-a descoperit ca aceasta boala neurodegenerativa este asociata cu rezistenta la insulina. Termenul utilizat si legatura dintre Alzheimer si diabet zaharat este mai mult utilizata in scop de cercetare deocamdata, mai degraba decat in scop medical. Pacientii cu Alzheimer au de cele mai multe ori rezistenta crescuta la insulina, un semn specific diabetului zaharat de tip 2. Astfel se considera ca cele doua patologii se potenteaza una pe alta. Pacientii cu insulinorezistenta ajung la declin cognitiv, boala Alzheimer sau alte tipuri de dementa. Consecinte La pacientii cu diabet zaharat de tip 2, organismul nu poate utiliza insulina in mod corect. Insulina este hormonul cu rol primordial in... [continuare]

Semne de boala la nivelul organismului

Din Articole
Actualizat la data de: 27 August 2021
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Clinica: Spitalul judetean Arad

Generalitati Deseori, organismul uman transmite semnale de alarma atunci cand simte un pericol, de la semne si simptome evidente precum febra - care de regula acompaniaza infectiile, si pana la semnale subtile, precum caderea parului de pe degetele de la picioare - semn precoce al bolilor vasculare. Unele semne care par alarmante, se pot dovedi inofensive: scaunele rosu deschis pot fi cauzate mai probabil de consumul de sfecla decat de o hemoragie intestinala. Cu toate acestea, in unele situatii, semne discrete pot fi produse de afectiuni severe. Punctele proeminente de culoare galbena pe suprafata ploapei, de exemplu, pot reprezenta depozite de grasime - semn al hipercolesterolemiei (nivel ridicat al colesterolului in sange), care poate duce la dezvoltarea unor afectiuni cardiovasculare. Alte semne par a nu avea nici un sens din punct de vedere biologic: sprancenele care nu se extind spre coltul ochiului pot indica o tiroida hipoactiva (hipotiroidism), iar cutele... [continuare]

Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2018

Generalitati Cheia unui organism sanatos este un sistem imunitar puternic, pregatit sa infrunte virusurile si bacteriile care ne inconjoara zi de zi, indiferent de sezon. Este important sa ne asiguram ca oferim organismului nostru toate vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a functiona in parametrii optimi. Chiar daca, in mod normal, organismul isi ia aportul necesar de vitamine si minerale din diverse alimente, exista situatii in care nu poate asimila corect toate substantele nutritive, iar acest lucru se intampla, de regula, din cauza unei carente de vitamine. Calciul, de exemplu, un mineral esential care contribuie la formarea tesutului osos si la rezistenta lui, nu poate fi absorbit suficient de catre organism fara vitamina D. In mare parte, vitaminele pot fi asimilate din alimentatie, insa exista si exceptii, cum este cazul vitaminelor D si K. Vitamina K, de exemplu, este produsa in organism doar in conditii speciale, de anumite bacterii produse in intestin.... [continuare]

Fructele care contin mult zahar, nerecomandate in curele de slabire

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Iulie 2017

Generalitati Fructele sunt sanatoase pentru organism si este indicat sa fie consumate oricat de des este posibil. Fructele contin fibre si alte substante nutritive, dar si zahar, unele mai mult decat altele. De exemplu, mango contine mult zahar, asa ca daca doriti sa va mentineti greutatea, nu este recomandat sa le consumati in exces. Cantitatea de zahar din fructe Strugurii . Reprezinta o sursa de energie, datorita zaharurilor. 100 g struguri contin 16 g de zaharuri, dintre care 8 g glucoza si 8 g fructoza. Cu toate acestea, indicele glicemic al strugurilor nu este foarte mare, ceea ce inseamna ca zaharul din struguri se asimileaza, insa persoanele care sufera de diabet zaharat trebuie sa ii consume cu moderatie, de preferat numai la recomandarea medicului diabetolog. Mai exact, strugurii ajung si la 32 g zahar per 100 g. Ciresele . Sunt destul de dulci, o ceasca continand 18 grame de zaharuri. De aceea, daca doriti sa slabiti, nu este indicat sa mancati foarte multe [continuare]

Cat de periculos este zaharul pentru organism?

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Octombrie 2017

Generalitati Zaharul si consumul de dulciuri in general induc o stare de bine, insa nu sunt benefice pentru sanatate, acestea putand declansa afectiuni destul de grave. Este dificil de eliminat zaharul din alimentatie, insa putem micsora efectele negative ale acestuia prin alegerea unor variante mai bune precum zaharul brun sau prin limitarea consumului zilnic. De cele mai multe ori, zaharul poate provoca alergii alimentare, ataca smaltul dintilor, duce la instalarea carentei de crom din organism, provoaca somnolenta, sustine retentia de apa, mareste ficatul, slabeste sistemul imunitar. Principalele efecte negative ale consumului de zahar • Ataca smaltul dintilor . Zaharul procesat, daca este consumat in fiecare zi, mentine aciditatea in corp, astfel ca organismul va incepe sa lucreze mai mult pentru a metaboliza aceste zaharuri, iar in timp va avea loc o decalcifiere osoasa, dar si carierea dintilor. • Provoaca unele carente de crom . S-a dovedit ca cei care consuma zilnic... [continuare]

Efectele zaharului din fructe asupra organismului

Din Articole
Publicat la data de: 10 Iulie 2019

Fructe cu un continut ridicat de zahar In zilele noastre, exista numeroase sfaturi cu privire la o alimentatie corecta. Numarul dietelor este in crestere si poate fi dificil de ales una adecvata, mai ales cand vine vorba despre zahar, deoarece organismul tinde sa metabolizeze diferit zaharul prelucrat sau adaugat, comparativ cu zaharul provenit din surse naturale. Toate fructele reprezinta surse naturale de zahar. Fructele foarte dulci, precum pepenii verzi si mango, au un continut relativ ridicat de zahar. Totusi, fructele tind sa contina mai putin zahar decat alimentele indulcite. Astfel, aproape toata lumea, inclusiv persoanele cu diabet, ar putea beneficia de pe urma consumului de fructe. Acest lucru se datoreaza combinatiei de apa, vitamine, minerale, fibre si fitochimicale pe care o contin. Fructele contin doua tipuri de zahar: fructoza si glucoza. Proportiile fiecaruia variaza, dar majoritatea fructelor contin aproximativ jumatate din cantitate de glucoza si jumatate de... [continuare]

Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului

Din Articole
Actualizat la data de: 31 Iulie 2019

Zaharul din nuca de cocos, din ce in ce mai folosit Zaharul din nuca de cocos se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare, deoarece exista multe persoane care pretind ca este o alternativa foarte sanatoasa la alte tipuri de zahar. Adevarul exact despre acest tip de zahar nu este pe deplin descoperit, iar consumul exagerat poate contribui la diferite afectiuni de sanatate. Este esential ca oamenii sa inteleaga atat beneficiile, cat si riscurile asociate consumului de zahar din nuca de cocos. Acest lucru este cu atat mai important, cu cat frecventa utilizarii acestui zahar este din ce in ce mai mare in randul persoanelor care doresc sa isi indeplineasca pofta de dulce fara a se simti vinovate. Ce este si cum se obtine zaharul din nuca de cocos? Zaharul de cocos provine dintr-o sursa naturala, adica de la palmierul de cocos sau cocotierul. Acest tip de zahar are denumiri variate, precum: - zahar din nuca de cocos; - zahar de cocos; - nectar din flori de cocos (forma... [continuare]

Dieta pe baza de plante reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2

Din Articole
Actualizat la data de: 08 August 2019

Legatura dintre consumul de vegetale si reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2 Expertii afirma ca nu toate dietele bazate pe plante sunt la fel. Astfel, efectele benefice maxime pot fi obtinute doar daca aceste diete sunt urmate in mod corespunzator. Unul dintre aceste efecte benefice consta in reducerea semnificativa a riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Dietele bazate pe plante sunt, in mare parte, cele care implica veganismul, dar care permit si consumul de alimente sanatoase si naturale care contin proteine animale si carbohidrati. Alimente procesate vs plante Dietele bogate in alimente procesate au un impact negativ asupra nivelurilor de zahar din sange, dar si asupra rezistentei la insulina. Dietele pe baza de vegetale reprezinta contrariul, iar specialistii sugereaza ca impactul lor benefic este mult mai larg. Astfel, dietele pe baza de plante pot reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 prin reducerea riscului de crestere excesiva in greutate.... [continuare]

Pepenele rosu - beneficii surprinzatoare asupra organismului

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Iulie 2017

Generalitati Pepenele rosu nu numai ca are un gust foarte bun, dar are si o serie de beneficii pentru care merita sa fie consumat zilnic pe timp de vara. Consumul de pepene rosu previne diabetul zaharat, obezitatea si bolile de inima. In plus, creste nivelul de energie din organism. Principalele beneficii • Intareste sistemul imunitar . Vitamina C din continutul pepenelui rosu imbunatateste sistemul imunitar, mentinand integritatea celulelor. Enzimele implicate in formarea colagenului nu pot functiona fara vitamina C. Bogat in potasiu, pepenele rosu regleaza activitatea nervilor si muschilor si determina gradul si frecventa cu care se contracta muschii. • Contine citrulina , care se gaseste in coaja, aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se in acest fel stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute in corp. • De asemenea, continutul sau scazut de grasimi si colesterol , dar si nivelul crescut de... [continuare]

Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Generalitati Diabetul zaharat este o boala genetica sau declansata, caracterizata prin tulburarea metabolismului glucidic, a celui lipidic si proteic, datorita unei carente absolute sau relative de insulina (hormon produs de pancreas), care are drept consecinta cresterea glicemiei (concentratia glucozei in sange), cu evolutie cronica si complicatii degenerative si infectioase. Cauze Diabetul zaharat primar este determinat genetic si are evolutie stadiala. Diabetul zaharat secundar apare in cursul vietii si se produce prin doua mecanisme: - lezarea pancreasului endocrin prin diversi factori: infectiosi, toxici, medicamentosi etc. - suprasolicitarea functionala a pancreasului endocrin prin exces de glucide sau obezitate. Clasificare A. Diabetul zaharat tip I insulinodependent (juvenil) Apare la copil sau adultul tanar (sub 40 de ani) si exista in acest caz o predispozitie genetica. B. Diabetul zaharat tip II insulinoindependent (de maturitate) Apare la bolnavi deseori... [continuare]

Energizantele si efectele lor asupra organismului

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Martie 2024

Generalitati Bauturile energizante sunt considerate mai ales de catre tineri o adevarata binecuvantare, iar producatorii sustin ca prezinta foarte multe efecte benefice. Cu toate acestea, mai ales daca sunt amestecate cu alcool si daca se face abuz, ele dauneaza organismului, fiind un adevarat pericol pentru sanatate. Trebuie sa retinem ca un consum indelungat de bauturi energizante poate cauza boli cardiovasculare, de ficat sau atacuri de panica. Nu sunt recomandate copiilor, gravidelor, femeilor care alapteaza, persoanelor cu intoleranta la cofeina, cu hipertensiune arteriala sau boli de inima. Ce substante contin bauturile energizante • Cofeina . Absolut toate bauturile energizante contin cofeina. Trebuie sa retinem ca 100 mg de cofeina stimuleaza activitatea cerebrala, iar 240 de mg cresc activitatea cardiovasculara. • Taurina . O cutie de bautura energizanta poate contine in medie de la 400 la 1.000 de mg de taurina. Aceasta este un aminoacid ce se gaseste in... [continuare]

Zaharul poate influenta nivelul colesterolului?

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2018

Generalitati Colesterolul este un tip de grasime prezent in toate celulele corpului si a carei functie este necesara pentru buna functionare a organismului uman. Cea mai importanta functie a colesterolului este formarea acizilor biliari. In plus, colesterolul prezinta un rol esential in formarea hormonilor sexuali si tiroidieni. Desi colesterolul este foarte important pentru buna functionare a mai multor organe, el se poate transforma intr-un dusman pentru sanatate atunci cand nu este tinut sub control. De regula, colesterolul poate fi monitorizat printr-o alimentatie echilibrata si prin tratamente specifice. Grav este insa ca multe persoane nu realizeaza ca prezinta un nivel ridicat de colesterol si continua sa aiba un regim alimentar haotic. Principalele probleme cauzate de un colesterol marit sunt cele situate la nivelul ficatului si la nivelul sistemului cardiovascular. Doar 30% din cantitatea de colesterol din organism provine direct din alimentatie, restul fiind... [continuare]

Alternative sanatoase la zahar

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Mai 2018

Generalitati Zaharul este recunoscut pentru efectele sale negative asupra sanatatii. Un consum exagerat de zahar duce in timp la acumularea de kilograme in plus, la fluctuatii ale indicelui glicemic, la aparitia cariilor dentare. Daca nu poti consuma anumite bauturi sau preparate in lipsa zaharului, poti incerca macar alternativele sanatoase ale acestuia. Principalii inlocuitori ai zaharului • Sirop de artar are o multitudine de beneficii pentru sanatate, deoarece are in compozitie nutrienti precum: antioxidanti, riboflavin, zinc si mangan, esentiali in desfasurarea proceselor metabolice. Mai exact, numeroase studii sustin ca acesta este bun in lupta cu osteoporoza, cancerul sau maladia Alzheimer. Se poate consuma dimineata, peste cereale, iaurt, clatite. Insa nu trebuie sa abuzezi de el fiindca are destul de multe calorii si silueta poate avea de suferit. • Zaharul de cocos se poate utiliza pentru indulcirea cafelei si a ceaiurilor, dar poate fi adaugat si peste dulciuri.... [continuare]

Gustari rapide indicate in diabetul zaharat de tip 2

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Septembrie 2018

Diabetul zaharat de tip 2 sau diabetul non-insulino-dependent este caracterizat prin faptul ca productia pancreatica de insulina este in continuare prezenta, uneori in cantitati chiar mai mari decat in mod natural. Organismul dezvolta rezistenta la efectele insulinei, astfel, in realitate existand un deficit insulinic. Carbohidratii reprezinta cea mai importanta categorie de alimente in dieta oamenilor, alaturi de proteine si grasimi, furnizand energie organismului, sub forma de glucoza. Carbohidratii au efect imediat asupra nivelului de zahar din sange, deoarece acestia sunt descompusi direct in glucide, in timpul digestiei. In cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 este esentiala o gestionare eficienta a aporturilor de carbohidrati, fibre si grasimi. In articolul urmator sunt prezentate 11 gustari rapide indicate in aceasta afectiune. Aceste gustari sanatoase si delicioase reduc foamea si ofera un impuls de energie pe parcursul zilei. 1. Nuci nesarate Desi toate... [continuare]

Depisteaza diabetul zaharat la timp

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Septembrie 2018

Generalitati Diabetul este o boala cronica ce se caracterizeaza prin tulburari ale metabolismului glucidelor, fapt care determina cresterea nivelului de zahar in sange. Diabetul afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Exista doua tipuri principale de diabet: de tip 1 si de tip 2. Nu exista niciun tratament pentru diabet. Persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa isi gestioneze boala. Acest lucru inseamna, in principal, schimbarea stilului de viata. Tipuri de diabet Diabet de tip 1 . Sistemul imunitar ataca si distruge celulele care produc insulina. In lipsa insulinei, nivelul glucozei creste, deteriorand o serie de organe. Diabetul de tip 1 este adesea cunoscut sub numele de diabet zaharat insulino-dependent, intrucat persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune au nevoie de injectii cu insulina pentru tot restul vietii. Mai poarta numele si de diabet juvenil, deoarece se dezvolta de regula inainte de varsta de 40 de ani, adesea in timpul... [continuare]

Zaharul - denumirile sub care se ascunde in alimente

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Generalitati Consumul mare de zahar este asociat cu afectiuni precum diabetul zaharat de tip 1 si bolile cardiovasculare. Mare parte din zaharul consumat este "ascuns" in alimentele procesate care se gasesc pe piata, astfel ca multe persoane nu sunt constiente de acest aport suplimentar. In timpul procesarii, zaharul este adaugat in produsele alimentare pentru a imbunatati aroma, textura, termenul de valabilitate sau alte proprietati. Zaharul adaugat este, de obicei, un amestec de zaharuri simple, cum ar fi glucoza, fructoza sau zaharoza. Alte tipuri, precum galactoza, lactoza si maltoza, sunt mai putin frecvente. Producatorii de alimente ascund deseori cantitatea totala de zahar prin inscrierea acestuia in tabelul de ingrediente sub cateva denumiri diferite, astfel ca este greu de identificat de catre necunoscatorii terminologiei. Glucoza sau fructoza? Glucoza si fructoza, chiar daca sunt frecvent intalnite si adesea chiar impreuna, au efecte foarte diferite asupra... [continuare]

Poftele alimentare si nevoile organismului

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Aprilie 2011

Poftele alimentare nu au nicio legatura cu vointa umana! In majoritatea cazurilor, dorinta de a consuma un anumit aliment nu apare ca urmare a unei tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie, obezitate), ci in urma unui dezechilibru hormonal cauzat de adoptarea unui regim alimentar necorespunzator. De asemenea, acestea se manifesta si in momentul in care glanda suprarenala nu mai functioneaza corespunzator - "oboseala suprarenala". In consecinta, manifestarea poftelor alimentare semnaleaza prezenta unui deficit de vitamine si minerale in organism. De exemplu, cand organismul este epuizat nivelul de zahar si/sau serotonina este redus, astfel se declanseaza pofta de dulciuri sau de carbohidrati. Potrivit ultimelor studii realizare in domeniu, un alt factor care declanseaza dorinta de a consuma un anumit aliment este imaginatia. Astfel, acest proces intelectual cognitiv numit imaginatie stimuleaza pofta unui aliment prin asocierea lui cu un eveniment placut, o perioada... [continuare]

Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Generalitati Care este diferenta dintre un sandwich care contine paine alba si altul care are in compozitie paine din cereale integrale? Sau care este diferenta dintre cartofii prajiti si salata cu spanac, rosii, morcovi si fasole? Toate alimentele enumerate mai sunt sus sunt carbohidrati. Dar a doua optiune include carbohidratii sanatosi (cereale integrale si legume). Carbohidratii: benefici sau nocivi? In ultima perioada s-au confirmat inclusiv in urma studiilor, efectele benefice asupra organismului obtinute in urma consumului de carbohidrati. In plus, consumul de carbohidrati a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a bolilor cronice. Carbohidratii pot fi atat benefici cat si nocivi Carbohidratii buni pentru organism contin fibre. Acestea sunt absorbite lent, evitandu-se astfel dezechilibrul nivelului de zahar din sange. Printre carbohidratii buni se numara cerealele integrale, legumele, fructele si fasolea. Se pot reduce la minim riscurile pentru sanatate... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)