Clickmed
programare rapida la medic

Boli asociate diabetului zaharat

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2022

Ce este diabetul zaharat

Sus
Boli asociate diabetului zaharat

Diabetul zaharat reprezinta o boala metabolica complexa, cu numeroase implicatii asupra altor organe si sisteme. In plus fata de complicatiile uzuale, precum retinopatia (patologie a retinei), nefropatia (patologie renala) si piciorul diabetic, exista cateva afectiuni frecvent asociate cu diabetul zaharat.

Aceste afectiuni sunt:
Boala celiaca
Afectiunile tiroidiene
Sindromul ovarului polichistic
Diabetul insipid
Afectiuni musculare
Probleme dentare
Hemocromatoza
Pancreatita

Diabetul creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer

1. Boala celiaca

Boala celiaca este o boala autoimuna ce afecteaza 1 din 100 de oameni, insa nu toti ajung sa primeasca un diagnostic corect. In cadrul acestei boli, pacientii au intoleranta la gluten. Glutenul declanseaza o reactie imuna in organismul lor, distrugand mucoasa intestinala.

Boala celiaca este mai frecventa in randul persoanelor cu diabet de tip 1, intrucat ambele au o componenta autoimuna. Enteropatia glutenica sau boala celiaca se diagnosticheaza de catre un medic gastroenterolog, in urma unei analize specifice din sange si in urma uneia sau mai multor endoscopii.
Ghidurile clinice actuale recomanda testarea tuturor copiilor cu diabet de tip 1, pentru boala celiaca.

2. Afectiuni tiroidiene

Exista doua tipuri principale de patologie tiroidiana: hipotiroidism (cand nu se produc suficienti hormoni tiroidieni) sau hipertiroidism (cand se produc cantitati excesive de hormoni tiroidieni).
Aceste doua patologii sunt mai comune in randul persoanelor diabetice, decat in populatia generala, in special in randul persoanelor cu diabet de tip 1. Atat adultii, cat si copiii pot fi afectati. Niciuna dintre cele doua, hipo sau hipertiroidismul, nu pot fi vindecate. Acestea sunt insa eficient controlate prin tratament medicamentos.

Cuprins articol

  1. Ce este diabetul zaharat
  2. 3. Sindromul ovarului polichistic
  3. Concluzie
  4. Citeste pe aceeasi tema

3. Sindromul ovarului polichistic

Sus

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afectiune din ce in ce mai frecventa, afectand pana la 10% din totalul femeilor. In acest caz, nu diabetul zaharat duce la dezvoltarea acestui sindrom, ci invers. Pacientele cu SOP au risc crescut de a dezvolta toleranta la insulina, niveluri crescute de insulina in sange si ulterior, diabet zaharat de tip 2. Aproximativ 10-20% dintre pacientele cu sindrom de ovar polichistic, dezvolta eventual si diabet zaharat.

Aceasta afectiune poate fi tratata, dar nu vindecata. Optiunile de tratament implica in primul rand mentinerea unei greutati optime si evitarea sedentarismului, uneori fiind nevoie si de tratament medicamentos hormonal.

4. Diabet insipid

Diabetul insipid apare atunci cand nu exista secretie suficienta de vasopresina, numit si hormon antidiuretic, sau atunci cand vasopresina nu mai are actiune suficienta asupra rinichilor. Acest lucru inseamna ca organismul va produce cantitati crescute de urina, intrucat rinichii nu mai pot absorbi apa. Diabetul insipid si diabetul zaharat sunt doua patologii separate, diferite din multiple puncte de vedere. Totusi, pacientii cu diabet zaharat pot dezvolta si diabet insipid.

5. Afectiuni musculare

Afectiunile musculare si osteo-articulare pot afecta pe oricine, insa pacientii cu diabet zaharat au risc crescut de a dezvolta urmatoarele probleme.

• Mobilitate articulara limitata. Articulatiile isi pierd din flexibilitatea normala, devenind mai putin mobile. Desi afecteaza mai frecvent articulatiile mainii, poate afecta si incheietura, cotul, genunchii, gatul si spatele inferior. Deseori este asociata si cu alte complicatii ale diabetului, precum retinopatia si nefropatia.

• Umar inghetat. Umarul inghetat reprezinta o problema a articulatiei umarului, caracterizata prin rigiditate, durere si mobilitate foarte limitata la acel nivel. Apare frecvent in randul persoanelor care au avut diabet timp de multi ani. Necesita tratament antialgic si chiar interventie chirurgicala.

• Contractura Dupuytren. In cadrul acestei afectiuni, apare o contractie specifica a degetelor, in special a degetelor 4 si 5 ale mainii.

• Sindrom de tunel carpian. Simptomele acestui sindrom includ durere, amorteala, durere si parestezii la nivelul mainii si incheieturii. Durerea se inrautateste noaptea.

6. Probleme dentare

Afectiunile dentare sunt mai frecvente in randul pacientilor diabetici. Este estimat ca persoanele cu diabet sunt de 3 ori mai susceptibile la afectiuni stomatologice, decat populatia generala. Riscul este si mai mare in cazul pacientilor cu diabet de tip 1.

Afectiunile ce pot aparea sunt diverse si au cauze variate. Astfel, este important sa vizitati medicul stomatolog cu regularitate, o data la 6 luni minim, si sa il informati ca suferiti de diabet zaharat.
7. Hemocromatoza

Hemocromatoza reprezinta o afectiune cu transmitere ereditara. In cadrul acesteia, exista o productie crescuta de fier, care se acumuleaza in organism si se depune la nivelul unor organe: ficat, inima, pancreas. Este deseori asociata cu diabetul zaharat, din cauza depunerii de fier la nivelul pancreasului si lezarii, in acest fel, a celulelor insulare.

8. Pancreatita

Pancreatita este inflamatia pancreasului, un organ de dimensiuni mici, situat in portiunea posterioara a cavitatii abdominale. Pancreasul este sediul de producere a insulinei, produsa si secretata de celulele insulare de tip beta. Pancreatita poate fi acuta sau cronica.

Pancreatita acuta

Aceasta apare atunci cand pancreasul se inflameaza sever, intr-o perioada scurta de timp. Semnele si simptomele comune ale acestei patologii acute includ:
• Durere abdominala foarte intensa, care nu lasa pacientul sa doarma noaptea
• Greata, stare de rau
• Dificultati de digestie
• Diaree

Diagnosticul si tratamentul de specialitate, intr-un spital, sunt esentiale. Totusi, recuperarea este destul de rapida si prognosticul este bun.

Pancreatita cronica

Daca pancreasul se inflameaza si ramane asa timp de mult timp, celulele pancreatice se lezeaza, uneori ireversibil, si nu isi mai pot desfasura functiile. In plus fata de simptomele pancreatitei acute, in varianta cronica, mai apar:
• Scaune cu continut ridicat de grasimi
• Scadere neintentionata in greutate

Pancreatita cronica necesita tratament de lunga durata, pentru a preveni complicatii severe precum cancerul pancreatic. De asemenea, 1 din 3 pacienti cu pancreatita cronica dezvolta diabet zaharat, asa-zis diabet de tip 3.

Concluzie

Sus

Diabetul zaharat are numeroase consecinte asupra organismului si starii generale de sanatate. Astfel pot aparea alte afectiuni la acesti pacienti. In acelasi timp, din cauza altor patologii, unii pacienti pot dezvolta diabet zaharat. Conexiunile dintre diabet si alte boli sunt importante pentru stabilirea diagnosticelor cat mai curand, si pentru cunoasterea propriilor riscuri, sau riscurile persoanelor apropiate diagnosticate cu diabet.

Bibliografie:
https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/related-conditions
https://www.webmd.com/diabetes/guide/diabetes_general_related


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate