Sindromul neuroleptic malign

Generalitati

Sus
Sindromul neuroleptic malign

Sindromul neuroleptic malign reprezinta de fapt o reactie secundara la administrarea de neuroleptice.
Desi este foarte rara, ea poate fi fatala pacientului si poate sa apara la majoritatea antipsihoticelor si tranchilizantelor. Aceste medicamente sunt prescrise in mod frecvent pacientilor cu tulburari neurologice, psihoemotionale, schizofrenie dar si alte probleme psihice. Printre cele mai prescrise astfel de medicamente sunt: haloperidolul, clorpromazina, flufenazina, perfenazina.

Sindromul neuroleptic malign a fost asociat si cu administrarea de agenti farmacologici care blocheaza caile de actiune ale dopaminei, cum ar fi metoclopramida, anoxapina si litiul.

Din punct de vedere clinic sindromul se caracterizeaza prin:
- febra,
- rigiditate musculara,
- status mental alterat,
- disfunctii vegetative.
Aceste disfunctii sunt de fapt tulburari care apar in cadrul incorectei functionari a sistemului nervos vegetativ, ceea ce determina aparitia de variatii importante ale tensiunii arteriale, transpiratii excesive si secretie salivara crescuta.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Diagnostic
 4. Tratament
 5. Articole similare

Cauze

Sus

Sindromul neurolepetic malign apare destul de rar in cadrul populatiei tratate cu neuroleptice, in jurul de 0,1-0,2% fiind afectati.
Unii specialisti considera ca sindromul neuroleptic malign are si o cauza genetica, insa acest lucru nu a fost inca demonstrat. Este insa destul de clar faptul ca aparitia acestuia are la baza existenta unui defect in receptorii de dopamina. Acesta determina aparitia unei scaderi a neurotransmitatorului care se va reflecta din punct de vedere clinic prin rigiditate musculara, tulburari in termoreglare.

Rata mortalitatii este apreciata ca variind intre 7-11% (in trecut insa, peste 30% din pacienti mureau).
De obicei pacientii decedeaza din cauza:
- insuficientei respiratorii,
- colapsului cardiovascular,
- aritmiilor,
- coagularii intravasculare diseminate.
Morbiditati frecvente includ: pneumonii, convulsii, insuficienta renala, aritmii. Afectiunea se pare ca este mai frecventa in cazul barbatilor (cu o rata de 2:1), insa nu are predilectie pentru varsta.

Sindromul apare cel mai frecvent la debutul tratamentului neuroleptic sau la cresterea dozelor administrate (si tolerate corespunzator de catre pacient).
Debutul poate fi brusc (in decursul a catorva ore), insa de cele mai multe ori apare la 7-14 zile de la initierea tratamentului (aproximativ 90% din pacientii cu sindrom neuroleptic malign dezvolta simptome sugestive in primele 10 zile).

Diagnostic

Sus

Diagnosticul de sindrom neuroleptic malign se poate pune in prezenta a 5 criterii importante:
- tratament recent cu neuroleptice (in ultimele 4 saptamani)
- hipertermie (temperatura peste 38 de grade)
- rigiditate musculara
- minim 5 din urmatoarele: tahicardie, tremor, diaforeza, sialoree, hipertensiune/ hipotensiune, incontinenta urinara/fecala, acidoza metabolica, leucocitoza.
Semnele clinice pe care le prezinta un pacient cu sindrom neuroleptic malign sunt:
- hipertensiune
- transpiratii profuze
- rigiditate generalizata
- tulburari in statusul mental
- instabilitatea functiilor vegetative.

Factorii de risc frecvent asociati aparitiei sindromului includ:
- deshidratarea
- antecedente de sindrom neuroleptic malign
- catatonie
- cresterea rapida si exagerata a dozelor de neuroleptice/ debut brusc al tratamentului
- antecedente patologice de tulburari neurologice grave
- utilizarea concomitenta a unor medicamente ce pot sa creasca riscul (cum este cazul litiului, agentilor anticolinergici).

Tratament

Sus

Tratamentul nu este intotdeauna necesar, insa se recomanda instituirea lui precoce pentru ca pacientii sa nu fie in pericol de a dezvolta complicatii fatale.

Primul pas il constituie inlaturarea medicamentului din schema terapeutica a pacientului si apoi tratarea febrei.

Se recomanda de asemenea plasarea bolnavului intr-o unitate de terapie intensiva.
In functie de severitatea simptomelor pacientii pot fi ventilati mecanic (pentru a se evita un eventual colaps respirator) iar in unele cazuri se recomanda administrarea de benzodiazepine.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Mezoteliomul malign Mezoteliomul malign

  Generalitati Mezoteliomul malign este o tumora cu originea in celulele mezoteliale, care alcatuiesc majoritatea foitelor seroaselor ale organismului (structuri speciale, foarte fine, care delimiteaza cavitatile), inclusiv pleura, peritoneu, pericard. Mezotelioamele...citeste mai mult

 • Hipertermia maligna Hipertermia maligna

  Generalitati Hipertermia maligna reprezinta o tulburare genetica cu transmitere autozomal dominanta, in cadrul careia indivizii afectati sunt susceptibili la a dezvolta diverse efecte adverse, de intensitate mai mare sau mai mica, la anumite anestezice. Se considera...citeste mai mult

 • Hipertensiunea arteriala maligna Hipertensiunea arteriala maligna

  Generalitati Hipertensiunea arteriala maligna reprezinta o urgenta medicala caracterizata de o crestere brusca a tensiunii arteriale. In cazul in care nu este tratata, bolnavul poate intra in coma si poate muri in cele din urma. Chiar si cu tratament, la persoanele...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+2
Vezi toate clinicile
Mai putin
+2
Vezi toti medicii
Mai putin