Sensibilitatea la cofeina

Publicat la data de: 07 Martie 2013 | Actualizat la data de: 07 Martie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Sensibilitatea la cofeina

Multi oameni consuma cofeina zilnic, pentru a creste nivelul atentiei si a-si imbunatati energia, desi pentru unii acest stimulent poate provoca reactii nedorite. Sensibilitatea la cafeina este o afectiune care implica simptome, cum ar fi anxietate sau iritabilitate.

Severitatea simptomelor de sensibilitate la cofeina poate varia de la o persoana la alta. Unii oameni sunt extrem de sensibili, chiar si la cantitati mici de cafea, iar altii pot ingera cantitati mari din aceeasi bautura, fara niciun fel de problema. Cofeina este prezenta in cafea, ceai negru si verde si alte produse (de exemplu, bauturile tip cola).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomele sensibilitatii la cofeina
  3. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele sensibilitatii la cofeina

Sus

Cele mai frecvente simptome ale sensibilitatii la cofeina sunt anxietatea si iritabilitatea. Acestea variaza in intensitate, in functie de persoana. Alte manifestari mai grave includ spasmele musculare, bataile nergulate ale inimii si greata. Durerile de cap sunt un alt semn comun al sensibilitatii la cofeina.

Desi cafeaua este un stimulent, unii oameni acuza senzatia de oboseala dupa ce consuma cafea sau produse ce contin cofeina. Cofeina poate afecta, de asemenea, calitatea somnului, provocand insomnii.

In timp ce sensibilitatea la cofeina este destul de frecvent intalnita in randul oamenilor si provoaca adesea doar simptome usoare, unele persoane prezinta manifestari grave si reactii adverse severe chiar si dupa ce consuma mici cantitati de cafea - acestia intra in categoria persoanelor cu intoleranta la cofeina.

Intoleranta la cofeina include toate simptomele de sensibilitate la cofeina, dar care se manifesta cu o severitate crescuta. Uneori, intoleranta la cofeina include simptome precum eruptii cutanate si convulsii.

Intoxicatia cu cofeina este un alt simptom destul de frecvent de sensibilitate la cofeina. Aceasta conditie este asociata cu un aport crescut de cofeina intr-o perioada scurta de timp. Deseori, 250 ml de cafea, consumati in termen de 2 ore, pot duce la intoxicatie cu cofeina. Intoxicatia cu cofeina include simptome asemanatoare cu sensibilitatea sau intoleranta la cofeina.

Oamenii care nu beau cafea sau bauturi cofeiniziate in mod regulat sunt mai susceptibili de a experimenta simptome de sensibilitate la cofeina. Alti factori care pot contribui la cresterea riscului de sensibilitate la cofeina includ stresul, greutatea corporala crescuta si fumatul. In plus, cei care au fost diagnosticati cu o tulburare nervoasa sunt mai predispusi la aparitia manifestarilor sensibilitatii la cofeina. Barbatii tind sa aiba un risc mai mare de sensibilitate la cofeina decat femeile.

Cel mai bun mod de a trata sensibilitatea la cofeina este de a reduce sau a elimina cofeina din planul dumneavoastra alimentar. Multe produse, cum ar fi ciocolata, ceaiul, cafeaua, sucurile acidulate tip cola si multe deserturi, contin cofeina. Cele mai multe bauturi energizante se bazeaza pe un nivel ridicat de cofeina, ca stimulent. Chiar si cafeaua decofeinizata si ceaiul verde pot contine cantitati mici de cofeina, suficient de insemnate ca persoanele cu sensibilitate la cofeina sa experimenteze simptomele conditiei.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Informatii surprinzatoare despre cofeina Informatii surprinzatoare despre cofeina

    Generalitati Cafeaua ofera o multime de beneficii pentru sanatate. Aceasta poate ajuta la prevenirea depresiei, imbunatateste fertilitatea si a fost asociata cu scaderea riscului de cancer de piele. Iata cateva informatii despre beneficiile cafelei pentru sanatate,...citeste mai mult

  • 8 motive intemeiate sa nu renuntati la cafea 8 motive intemeiate sa nu renuntati...

    Generalitati Daca va ganditi sa renuntati la cafea, cercetatorii japonezi v-ar sfatui sa pastrati aceasta bautura energizanta in meniul zilnic. In urma mai multor studii dedicate proprietatilor boabelor de cafea, au rezultat mai multe motive intemeiate pentru a...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate