Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Publicat la data de: 13 Iulie 2018 | Actualizat la data de: 13 Iulie 2018

Generalitati

Sus
Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Porumbul dulce este o sursa bogata de carbohidrati. Acestia furnizeaza energie pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate de lunga durata.

100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu.

Toate aceste informatii nutritionale sunt valabile in cazul porumbului crud, insa cum acesta nu poate fi consumat ca atare, ci fiert sau copt, unele valori ar putea varia. Spre exemplu, vitaminele din complexul B, fiind hidrosolubile, se distrug prin fierbere prelungita. De aceea, porumbul copt ar putea sa conserve mai bine substantele nutritive decat cel fiert.

Stiuletii de porumb pentru fiert sau pentru copt sunt culesi cand inca sunt insuficient maturizati, adica atunci cand bobul inca elimina un lichid laptos in momentul in care este zdrobit.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Beneficiile porumbului dulce
  3. Citeste pe aceeasi tema

Beneficiile porumbului dulce

Sus

Sursa bogata de calorii. Un stiulete mare, care are in jur de 100 de grame de porumb, contine 350 de calorii. Cu toate acestea, prezinta un indice glicemic foarte scazut, ceea ce inseamna ca produce fluctuatii mai mici ale nivelurilor glucozei si insulinei, reducand riscul aparitiei diabetului de tip 2 si al bolilor cardiovasculare.

Bogat in vitamine din complexul B. Porumbul are un continut important de vitamina B1 (tiamina) si B3 (niacina). Tiamina este esentiala pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos si a functiei cognitive. Niacina creste nivelul colesterolului "bun" si reduce riscul dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare.

Porumbul dulce este o sursa buna de acid pantotenic (vitamina B5), un component al coenzimei A, care participa la producerea de energie din surse ca lipide, glucide si proteine.

Previne anemia. Vitamina B12 si acidul folic, care se gasesc in porumb, ajuta la prevenirea anemiei. Porumbul este, de asemenea, o sursa buna de fier, esential pentru ca organismul sa sintetizeze noi celule rosii in sange.

Imbunatateste nivelul colesterolului. Niacina sustine un nivel crescut de colesterol "bun" si reduce riscul de aparitie al unor probleme cardiovasculare, precum bolile cardiace si ateroscleroza.

Contine fibre. O ceasca de porumb dulce contine aproximativ 3,5 grame de fibre, un aport substantial pentru organism. Fibrele ajuta la stabilizarea nivelului zaharului din sange, la prevenirea constipatiei si la diminuarea colesterolului. De asemenea, confera o senzatie indelungata de satietate.

Ajuta la lupta impotriva cancerului. Porumbul este bogat in antioxidanti. Acestia lupta impotriva radicalilor liberi care cauzeaza cancer si pot declansa apoptoza celulelor tumorale. Porumbul este, de asemenea, bogat in acid ferulic, un agent anticarcinogen care s-a dovedit a fi eficient in combaterea tumorilor.

Sustine buna functionare a inimii. Potasiul este un mineral esential, pierdut insa frecvent prin transpiratie in timpul exercitiilor fizice intense. Este necesar pentru buna functionare a inimii, pentru contractiile musculare si forta osoasa. Porumbul are o cantitate moderata de potasiu. O ceasca contine 325 de miligrame.


Citeste si

Arhiva
  • Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase Castanele beneficii, informatii...

    Generalitati Castanele ofera numeroase beneficii sanatatii atunci cand sunt folosite in scop culinar. Informatiile lor nutritionale releva un continut important de acid folic si vitamina C, pe langa alti nutrienti esentiali care ar trebui sa se regaseasca in...citeste mai mult

  • Alimente bogate in fier Alimente bogate in fier

    Generalitati Cele mai multe dintre alimentele bogate in fier sunt de origine animala. Din acest motiv poate fi dificil pentru vegani, vegetarieni si oamenii care evita consumul de carne rosie, sa asimileze suficient fier pe parcursul unei zile. Din fericire...citeste mai mult

  • Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica Alimentele bogate in amidon si ce rol...

    Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este...citeste mai mult