Clickmed
programare rapida la medic

Cum sa va satisfaceti pofta de dulciuri in mod sanatos

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2013

Generalitati

Sus
Cum sa va satisfaceti pofta de dulciuri in mod sanatos

Daca trebuie sa aveti grija la caloriile pe care le consumati, partea cea mai problematica o reprezinta pofta de alimente dulci.

Corpul uman are o atractie puternica pentru produsele alimentare dulci, in mod principal ca urmare a faptului ca gustul dulce semnaleaza organismului faptul ca s-au consumat mai multe de calorii necesare pentru supravietuire.

Problema apare, desigur, atunci cand excesul de calorii nu este ars in mod corespunzator. Pentru acest lucru se pot lua masuri de reducere a poftelor de produse alimentare dulci si mai ales a cantitatii de calorii pe care o consumati. Iata cateva sfaturi pentru a tine sub control, pofta de dulce.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Modalitati prin care puteti tine sub control pofta de dulciuri
  3. Produse alimentare dulci care sunt sanatoase
  4. Citeste pe aceeasi tema

Modalitati prin care puteti tine sub control pofta de dulciuri

Sus

- Nu va privati de alimente dulci. Permitandu-va o portie mica de desert sau o gustare de dupa-amiaza puteti controla pofta de dulce si veti preveni cresterea haotica a aportului zilnic de calorii. Puteti savura desertul, iar apoi puteti echilibra lucrurile printr-o sedinta scurta de exercitii fizice. Secretul este moderatia si mai ales echilibrarea nivelului de calorii prin activitati fizice realizate in mod constant.

- Consumati mai multe alimente integrale. Atunci cand aveti pofta de o prajitura, mancati o prajitura! Dar optati pentru o prajitura sanatoasa - daca este posibil. Nu consumati prajituri care contin multe calorii, zahar sau grasimi. Este mai bine sa mancati o prajitura preparata cu ingrediente integrale si cat mai sanatoase, decat una cu un continut ridicat de ingrediente si arome artificiale. Versiunea artificiala va satisface pofta de dulce doar temporar si dupa un timp scurt va va fi si mai foame intrucat nu va oferi organismului nutrientii de care acesta are nevoie.

Studiile arata ca indulcitorii artificiali pot contribui efectiv la cresterea in greutate. Expertii explica gustul indulcitorilor artificiali, impreuna cu perceptia oamenilor ca produsul are mai putine calorii daca este indulcit artificial, determina consumul unei cantitati mai mari din aceste produse. Atunci cand o persoana mananca un aliment care are un gust dulce, dar care contine multe calorii si putini nutrienti, semnalele de satietate nu ajung la creier la fel ca si in cazul unei prajituri preparate cu ingrediente naturale. Preluati controlul si consumati produse alimentare dulci care sunt facute in cea mai mare parte din ingrediente naturale.

- Atentie la portii! Oamenii au o preferinta naturala pentru alimentele dulci. Si pentru ca sunt mai delicioase comparativ cu altele, avem tendinta de a manca mai mult din aceste alimente. Fara sa va dati seama, de la un fursec puteti ajunge la cinci fursecuri sau chiar mai multe. Ca orice aliment bogat in calorii este necesar acordarea atentiei la marimea portiilor.

Pentru inceput, taiati prajiturile sau gustarile dulci in mai multe portii mici (in loc sa taiati o tava de prajituri in 8 portii taiati-o in 16 portii mai mici). Alegeti portii de copii atunci cand mancati in oras. Dupa ce cumparati un aliment dulce, incercati sa aveti rabdare. Nu-l consumati imediat ce ati iesit din magazin si asteptati pana ajungeti acasa. Acesta este un exercitiu bun pentru ca organismul sa inteleaga ca nu are nevoie numai de calorii ca sa supravietuiasca.

- Optati pentru calitate si nu pentru cantitate. Daca doriti sa va rasfatati cu ceva dulce, alegeti produse de calitate care sunt ambalate, in general, in portii mai mici. O trufa cu ciocolata de calitate va fi mult mai satisfacatoare decat o jumatate de ciocolata de calitate mediocra.

- Transformati alimentele dulci in rasfat. Incercati sa nu consumati zilnic prajituri sau alte alimente dulci. Apelati la puterea autocontrolului si acceptati realitatea nu puteti avea parte de un desert in fiecare zi. Savurati o bucata de tort la o ocazie speciala sau la un interval de 2-3 zile. Responsabilizati-va si veti putea decide fara greutate ce si cand sa consumati. Este valabil si pentru alimentele dulci.

- Cititi cu atentie eticheta produselor. Uneori, oamenii consuma prea mult zahar fara sa constientizeze macar acest lucru. Producatorii de alimente dulci ascund acet luru prin modificarea numelor zaharurilor ce sunt utilizate in producerea dulciurilor - sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza poate suna mai sanatos decat termenul simplu de zahar. Cititi cu atentie eticheta produselor pentru a va asigura ca stiti totul despre produs inainte de a-l achizitiona si consuma.

Produse alimentare dulci care sunt sanatoase

Sus

Multi oameni au tendinta de a astepta cu nerabdare gustarea dulce de dupa-amiaza, cina sau gustarea dinainte de culcare. Daca aveti pofte regulate de dulce la pranz sau seara tarziu, optati pentru gustari sanatoase (care sa aiba maxim 150 de caloriiper portie), care nu numai ca va satisfac pofta de dulce, dar au si valoare nutritiva. Si daca pur si simplu nu puteti trai fara o gustare dulce dupa cina, alegeti un desert care este in mod natural sarac in calorii si de preferinta preparat in casa.

Iata cateva optiuni:

- Daca doriti sa luati o gustare sanatoasa, amestecati un pumn de cereale integrale, 1/4 ceasca de afine si 1/4 ceasca de fulgi de ciocolata. O astfel de gustare are apoximativ 130 de calorii.

- Daca va place iaurtul, atentie la produsele care sunt etichetate ca iaurturi light, care pot fi bogate in calorii si ingrediente artificiale. In schimb, va puteti face propriul iaurt cu fructe, chiar la dvs. acasa. Amestecati 1/2 ceasca de iaurt grecesc degresat cu o lingurita de miere si cateva fructe proaspete (pot fi si conservate). Un astfel de amestec este sanatos si contine aproximativ 100 de calorii.

- Daca aveti pofta de un baton de ciocolata, optati pentru 2-3 bucatele de ciocolata in loc sa mancati un baton de ciocolata cu nuci si caramel. Cel mai bine este sa alegeti ciocolata neagra, bogata in antioxidanti. 2-3 bucatele de ciocolata neagra contin doar 110-115 calorii (depinde de brand).

- Floricele de porumb cu fulgi de ciocolata. Amestecati fulgii de ciocolata (sau bucatele mici de ciocolata neagra) intr-un bol mediu de floricele de porumb si introduceti vasul in cuptorul cu microunde pentru jumate de minut. Lasati apoi sa se raceasca si savurati amestecul.

Indiferent de alegerile pe care le faceti, important este ca totul sa se desfasoare sub incidenta moderatiei. Chiar si gustarile dulci considerate mai putin nesanatoase pot fi o optiune atunci cand sunt consumate cu moderatie si la intervale mai lungi de timp.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate