Alimentatie pentru o viata lunga

Antioxidantii si imbatranirea

Sus
Alimentatie pentru o viata lunga

Consumati alimente bogate in antioxidanti pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen ce contribuie la procesul de imbatranire.

Antioxidantii pot fi gasiti in legume si fructe colorate precum fructe de padure, sfecla, rosii, etc. Pentru o dieta echilibrata si pentru a va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer sau boli de inima, adaugati in dieta zilnica intre 5 si 9 portii de fructe si legume.

Cuprins articol

  1. Antioxidantii si imbatranirea
  2. Benefiicile uleiului de masline pentru sanatate
  3. Beneficiile fructelor de padure
  4. Importata pestelui pentru sanatatea creierului
  5. Fasole si fibre
  6. Importanta consumului de legume
  7. Nucile si alimentatia
  8. De ce sunt recomandate lactatele?
  9. Articole similare

Benefiicile uleiului de masline pentru sanatate

Sus

Uleiul de masline este o grasime monosaturata gustoasa, care poate influenta memoria in sens pozitiv. In uleiul extra-virgin de masline se gaseste un compus numit oleocanthol, un antiinflamator natural ce produce efecte similare ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene.

In urma unui studiu s-a constatat ca subiectii care au consumat ulei de masline extra-virgin, aveau o crestere a HDL-ului, colesterolul bun ce curata grasimea de pe peretii vaselor de sange - afectiune cunoscuta sub numele de ateroscleroza.

Beneficiile fructelor de padure

Sus

Fructele de padure sunt o sursa importanta de antioxidanti. Capsunele, afinele si fructele de acai, sunt doar cateva exemple de astfel de fructe bogate in polifenoli.

Chiar si in stare inghetata ele contin polifenoli. Cumparati aceste fructe din magazine si includeti-le in dieta dumneavoastra pe tot parcursul anului.

Importata pestelui pentru sanatatea creierului

Sus

Adaugati mai degraba in compozitia salatelor ton sau somon in loc de pui. Pestele este considerat hrana pentru creier datorita acizilor sai grasi, DHA si EPA, importanti pentru dezvoltarea sistemului nervos al creierului.

Consumul de peste de cel putin doua ori pe saptamana, reduce riscul aparitiei dementei. Grasimile omega-3 provenite de la pestii grasi, pot diminua colesterolul si trigliceridele si pot contribui la reducerea inflamatiilor ce provoaca ateroscleroza.

Fasole si fibre

Sus

Adaugati in dieta dumneavoastra fasole bogata in fibre. Fibrele ajuta la scaderea tensiunii arteriale, imbunatatrea colesterolului, previn constipatia si ajuta digestia.

Adaugati naut in salate si inlocuiti carnea din supe cu fasole. Fasolea contine glucide complexe ce ajuta la reglarea nivelului de glucoza, aspect important pentru persoanele care sufera de diabet zaharat.

Importanta consumului de legume

Sus

Legumele contin fibre, fitonutrienti si o multime de vitamine si minerale care protejeaza impotriva bolilor cronice. Frunzele de culoare verde inchis contin vitmina K, recomandata pentru oase puternice.

Cartofii dulci si morcovii contin vitamina A, care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si pielii si reduce riscul unei infectii.

Nucile si alimentatia

Sus

Consumate intregi sau sub forma de pasta, nucile sunt bogate in proteine vegetale fara colesterol si alti nutrienti importanti pentru organism. Migdalele au un nivel crescut de vitamina E, care poate ajuta la scaderea riscului de accident vascular cerebral la femei.

Grasimile nesaturate din nuci pot ajuta la reducerea LDL si la cresterea HDL-ul colesterolului.

De ce sunt recomandate lactatele?

Sus

Consumul de bauturi ce contin vitamina D fortificata precum laptele, ajuta la cresterea absorbtiei de calciu. Acesta este important mai ales pentru cei cu risc de osteoporoza sau subtierea oaselor. Vitamina D poate ajuta, de asemenea, la diminuarea riscului de cancer de colon, de san si de prostata.

Sfatulmedicului.ro angajeaza programator PHP

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Deficitul de vitamina D Deficitul de vitamina D

    Generalitati O persoana care nu isi expune corpul la soare, sufera de alergii la produse lactate sau urmeaza un regim vegetarian strict, prezinta riscuri crescute de a dezvolta deficit de vitamina D. Vitamina D, numita si vitamina soarelui, este produsa de...citeste mai mult

  • 6 moduri delicioase de a va bucura de fructele de padure proaspete 6 moduri delicioase de a va bucura de...

    Generalitati Fructele de padure proaspete sunt alimente recomandate in cadrul unei diete sanatoase, nu doar pentru continutul lor caloric inferior, ci si pentru efectele pozitive pe care au asupra organismului. La sfarsitul verii, fructele de padure sunt...citeste mai mult

  • 6 motive pentru a consuma lactate 6 motive pentru a consuma lactate

    Generalitati Lactatele degresate ofera multe beneficii pentru sanatate. Probabil ca multe persoane prefera consumul de lapte. Totusi, multi dintre tinerii din zilele noastre aleg sa serveasca mancarea de tip fast-food sau iau masa la restaurantele din centrul...citeste mai mult