Regim alimentar pentru diabetul de tip 2

Publicat la data de: 04 Martie 2013 | Actualizat la data de: 04 Martie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Regim alimentar pentru diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este o afectiune care se dezvolta lent. Este mai frecvent intalnit decat diabetul zaharat de tip 1, reprezentand aproximativ 75% din totalul cazurilor de diabet. Diabetul de tip 2 apare adesea mai tarziu in viata, desi exista cazuri ale bolii, intalnite si in randul copiilor (in special, obezi) si la adultii tineri. Diabetul zaharat de tip 2 este puternic asociat cu obezitatea.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 trebuie, in primul rand, sa faca modificari in dieta si stilul de viata pentru ca boala sa fie tinuta sub control. In cazul bolnavilor de diabet zaharat, devine esentiala o gestionare eficienta a aporturilor de carbohidrati, fibre si grasimi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Carbohidratii in dieta persoanelor care prezinta diabet zaharat de tip 2
  3. Fibrele si nutritia diabeticilor
  4. Grasimiele in dieta diabetului zaharat de tip 2
  5. Citeste pe aceeasi tema

Carbohidratii in dieta persoanelor care prezinta diabet zaharat de tip 2

Sus

Carbohidratii reprezinta una dintre cele mai importante categorii de alimente (celelalte fiind proteinele si grasimile) in dieta persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Carbohidratii ofera energie organismului, sub forma de glucoza. Glucoza este principala sursa de energie pentru toate celulele corpului.

Carbohidratii au un efect imediat asupra nivelului de zahar din sange, deoarece acestia sunt descompusi direct in glucide, in timpul digestiei. Carbohidratii se gasesc in principal in urmatoarele grupe de alimente:

  • fructe
  • lapte si iaurt
  • paine, cereale, orez si paste
  • legume bogate in amidon, cum ar fi cartofi, porumb si fasole.

Fibrele si nutritia diabeticilor

Sus

Fibrele sunt o parte nedigerabila din alimentele vegetale. Acestea joaca un rol important in procesul digestiv, deoarece ajuta la miscarea alimentelor prin tractul digestiv, adauga consistenta materiei fecale (care poate trece mai repede prin intestine catre anus, fiind mai usor de eliminat prin procesul defecatiei).

In plus, dietele bogate in fibre ajuta la diminuarea riscului de obezitate, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral. Fibrele mai au si alte beneficii pentru sanatate, precum:

  • incetinesc absorbtia zaharului in sange (un real avantaj pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2)
  • pot reduce nivelul colesterolului rau din sange
  • sunt surse bune de vitamine si minerale
  • ajuta la prevenirea constipatiei si reduc riscul declansarii anumitor tulburari intestinale
  • promoveaza pierderea in greutate (ajuta la reducerea aportului caloric).

Expertii in nutrite recomanda consumul a 30 de grame de fibre in fiecare zi. Cel mai bun mod de a creste aportul de fibre, ca parte a planului de gestionare a diabetului zaharat de tip 2, este de a consuma mai multe din aceste alimente:

Grasimiele in dieta diabetului zaharat de tip 2

Sus

Deoarece diabetul zaharat creste riscul declansarii de boli de inima, este important sa includeti in dieta dumneavoastra alimente scazute in grasmi - in special grasimi saturate. In plus, limitarea aportului caloric de grasimi va poate ajuta sa reduceti din greutatea corporala, mai ales atunci cand apar si exercitiile fizice regulate.

Iata cateva modalitati prin care puteti sa beneficiati de un aport zilnic sanatos de grasmi:

  • optati pentru carne slaba de pasare si peste si consumati mai multe proteine din surse vegetale
  • consumati lactate degresate, cum ar fi branza, lapte si iaurt - toate cu continut scazut de grasimi
  • utilizati uleiuri vegetale atunci cand gatiti si evitati sa consumati margarina
  • evitati consumul de sosuri din comert.

Medici specialisti Endocrinologie-Diabet

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2 Complicatiile asociate diabetului...

    Generalitati Diabetul creste riscul multora dintre problemele de sanatate. Bolnavii care sufera de diabet zaharat de tip 2 au o rata mai mare de deces decat cei care nu sufera de aceasta boala, indiferent de varsta, sex sau prezenta altor conditii. Bolile...citeste mai mult

  • Regimul alimentar pe perioada unei boli Regimul alimentar pe perioada unei boli

    Generalitati Vechiul dicton “esti ceea ce mananci” este cu atat mai adevarat atunci cand o persoana nu se simte bine. In aceasta perioada este indicat ca regimul alimentar sa fie unul corespunzator pentru pastrarea fortei, a imunitatii organismului si...citeste mai mult