Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (DZ tip 2)

Publicat la data de: 11 Iulie 2007 | Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (DZ tip 2)

Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei.

Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial.

Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente bogate in carbohidrati
  3. Metode de masurare a carbohidratilor
  4. Sfaturi utile
  5. Citeste pe aceeasi tema

Alimente bogate in carbohidrati

Sus

Alimentele bogate in carbohidrati sunt:
- fructe si legume
- lapte si iaurt
- fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul)
- dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri).
Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate, persoanele cu diabet zaharat pot consuma alimente care contin zahar. Cu toate acestea, daca in dieta unei persoane cu diabet zaharat predomina alimentele cu concentratie crescuta de carbohidrati, probabil ca acea persoana nu consuma de ajuns alte alimente mai bune din punct de vedere nutritiv.
Se pot folosi indulcitori artificiali (Sucrazit) care nu contin zahar. De asemenea, se pot consuma bauturi alcoolice care contin zahar, diferite tipuri de indulcitori care nu au in compozitie zahar, numiti „fara zahar", bomboane, prajituri si racoritoare. Bauturile alcoolice care contin zahar reprezinta, de asemenea, un tip de carbohidrati.

Metode de masurare a carbohidratilor

Sus

In continuare, sunt enumerate metodele care ajuta la masurarea carbohidratilor din alimentele consumate si repartizarea acestora de-a lungul intregii zile:
- mese la intervale regulate
- cel putin 3 mese principale pe zi care sa contina o cantitate crescuta de carbohidrati; aceste mese trebuiesc planificate la aceeasi ora in fiecare zi.
- prepararea unor cantitati mai mari de mancare si conservarea celei ramase pentru mesele urmatoare
- reevaluarea meniului.

Masurarea carbohidratilor

Masurarea carbohidratilor si respectarea unei diete echilibrate se realizeaza prin:
- sfatuirea cu un nutritionist: nutritionistul poate ajuta persoana cu diabet zaharat sa isi stabileasca cantitatea totala de carbohidrati pe zi, precum si numarul de carbohidrati consumati la fiecare masa sau gustare.
- consumarea unor unitati glucidice (UG) de carbohidrati din alimente: fiecare portie sau unitate glucidica (UG) contine aproximativ 15 grame de carbohidrati; alimentele care contin carbohidrati nu trebuie cantarite sau masurate de fiecare data, insa la inceput cantarirea sau masurarea alimentelor care contin carbohidrati ajuta la deprinderea persoanei cu cantitatea din fiecare aliment care reprezinta o unitate glucidica (UG) de carbohidrati
- calcularea fiecarui gram sau portie de carbohidrati: nutritionistul ajuta persoana respectiva sa stabileasca ce cantitate de carbohidrati este necesara pentru fiecare masa sau gustare, incluzand si dulciurile
- consumul unor portii standard de alimente care contin proteine: alimentele care contin proteine (carnea si branza) reprezinta o componenta importanta a unei diete echilibrate
- restrictia consumului de grasimi: o dieta echilibrata contine o cantitate redusa de grasimi; este necesar consultul unui nutritionist pentru a stabili cantitatea de grasimi ce pot fi consumate.

Sfaturi utile

Sus

Alte sugestii folositoare pentru masurarea carbohidratilor sunt:
- citirea etichetelor de pe alimente pentru a cunoaste continutul acestora in carbohidrati: trebuie citite cu atentie etichetele alimentelor pentru a stabili ce cantitate din aliment contine o unitate glucidica (UG) de carbohidrati
- verificarea nivelului glicemiei: determinarea glicemiei inainte de masa si la 1 ora dupa masa, ajuta persoana respectiva sa inteleaga cum influenteaza alimentele nivelul glicemiei
- pentru controlul cat mai riguros al valorilor glicemiei trebuie folosit un caiet de autocontrol in care se noteaza ora meselor si gustarilor, cantitatea de carbohidrati pe fiecare masa si gustare si valoarea glicemiei; la vizitele periodice efectuate la nutritionist sau oricand persoana cu diabet zaharat considera ca are nevoie de o ajustare a dietei, trebuie consultat caietul de autocontrol.
Pentru informatii suplimentare sunt puse la dispozitia persoanelor interesate carti si brosuri care ajuta la masurarea carbohidratilor, cantarirea si masurarea alimentelor precum si interpretarea etichetelor de pe alimentele. Cu toate acestea, este necesar consultul unui nutritionist sau a unui educator pentru stabilirea dietei adaptate nevoilor fiecarei persoane.
In urma informarii din carti, brosuri, internet sau alte materiale educative persoana respectiva este pregatita sa stabileasca numarul de mese si gustari pe zi, orarul acestora si cantitatea totala de carbohidrati pe zi. Pentru acestea, trebuie consultat medicul specialist de nutritie si boli metabolice.
In cazul in care pacientul in urma informarii despre dieta are unele nelamuriri trebuie consultat medicul. Aceste nelamuriri trebuie notate si chiar subliniate pe materialul informativ. In cazul in care apar probleme in masurarea carbohidratilor sau in planificarea meselor trebuie cerut sfatul unui specialist. Daca in caietul de autocontrol sunt notate informatii suplimentare privind alimentele consumate si cantitatea la fiecare masa, se recomanda prezentarea acestuia medicului.


Medici specialisti Endocrinologie-Diabet

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba) Ingrijiri pentru diabeticii cu...

    Generalitati Ingrijirea propriei persoane in cazul prezentei diabetului zaharat este destul de dificila. Daca bolnavul de diabet are si o vedere slaba, atunci trebuie acordata o atentie sporita la controlul glicemiei (nivelul glucozei in sange). Odata cu timpul,...citeste mai mult

  • Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Complicatiile cronice ale diabetului...

    Generalitati Diabetul non-insulino-dependent (DZ de tip II) apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau rezistenta celulelor organismului la actiunea insulinei este crescuta. Insulina asigura necesarul energetic celular, facilitand...citeste mai mult

  • Calmantele indicate in functie de tipul durerii Calmantele indicate in functie de...

    Generalitati Analgezicele sunt medicamentele administrate pentru calmarea durerilor. Aceste medicamente pot fi achizitionate de la farmacie si sunt eliberate fara prescriptie medicala. Chiar daca sunt usor de procurat, din cauza reactiilor adverse multiple si...citeste mai mult