Clickmed
programare rapida la medic

Colaborarea eficienta farmacist-medic de familie, un parteneriat in interesul pacientului

Actualizat la data de: 21 Martie 2012
Colaborarea eficienta farmacist-medic de familie, un parteneriat in interesul pacientului

In intervalul 24-26 februarie 2012 s-a desfasurat la Hotel Danubius Health&Spa Resort cea de-a IX-a editie a Simpozionului Farma Practic organizat de catre Houston, companie independenta de comunicare si organizare evenimente.

Actiunea a reunit peste 200 de farmacisti si asistenti de farmacie din judetele Brasov, Covasna si Harghita. Evenimentul a fost coordonat de catre Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu, decan al Facultatii de Medicina ”Iuliu Hatieganu” Cluj.

Programul conferintei a fost structurat pe doua zile, reusind astfel sa ofere un cadru propice de comunicare si schimb de feedback intre participanti si lectori. Printre lectorii care au sustinut prezentari in cadrul evenimentului s-au numarat:

  • Dr. Rares Barla,
  • Farm Sp. Geza Horvath,
  • Prof. Dr. Horatiu Bolosiu,
  • Farm Pr. Dr. Speranta Iacob,
  • Dr. Simion Baltes,
  • Farm. Sp. Adelaida Haiduc,
  • Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu,
  • Dr. Ioan Muresan,
  • Lector Univ. Dr. Olivia Timnea,
  • Farm. Rodica Aluas,
  • Conf. Dr. Paul Porr,
  • Farm. Ioana Cacovean
  • Dr. Adrian Cacovean.

Colaborarea farmacist-medic de familie a constituit una dintre temele abordate in cursul prezentarilor, generand numeroase dezbateri.

“Datorita faptului ca si medicii de familie si farmacistii au la mijloc pacientul, aceste intalniri sunt binevenite pentru ca in acest fel ne putem pune de acord cu problemele pe care le avem in comun, cum ar fi: relatia cu Casa de Asigurari, schimbarile frecvente de legislatie, accesul redus al pacientilor prin noul contract la serviciile medicale. In momentul de fata intre medicii de familie si farmacisti exista doua tipuri de relatii: una de colaborare si una de concurenta. De multe ori o buna parte din lucrurile care tin de medicina sunt preluate de farmacisti, iar pe de alta parte farmacistii sunt impotriva medicilor fiindca, spus in gluma, medicii scriu urat, nu stiu codurile de medicamente, nu stiu listele de medicamente si de multe ori le dau peste cap raportarea fata de Casa de Asigurari, care nu este deloc usoara” a declarat Dr. Ioan Muresan, medic de familie din Cluj-Napoca.

“Interactiunea dintre medic, farmacist si asistent de farmacie in cadrul evenimentelor dedicate este esentiala. De fapt aceasta activitate de a pune impreuna farmacisti, medici si asistenti de farmacie trebuie continuata si trebuie crescuta pentru ca de fapt echipa este formata din pacientul cu nevoie, medicul cu diagnostic si prescriptie si farmacistul cu ajutor. Relatia in acest triunghi va putea fi imbunatatita prin comunicare clara, pertinenta si prin informatii exacte, iar din pacate in ecuatia aceasta triunghiulara trebuie sa introducem un alt element, adica folclorul, internetul si alte informatii pentru pacient. Ori atata timp cat pacientii nostri se duc mai repede la un prieten sau la internet decat sa mearga la doctor pentru consult, atunci relatia va avea de suferit, pacientul va avea de suferit atat medical cat si financiar” a declarat Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu.

“Cred ca acest tip de evenimente este foarte important atat pentru farmacisti, cat si pentru asistentii de farmacie. In domeniul farmaceutic avem doua tipuri de evenimente, evenimentele stiintifice pure cum sunt congresele unde este redata si transmisa farmacistilor foarte multa informatie scrisa, insa de multe ori profesionistii din domeniu nu stiu cum sa aduca aceasta informatie sau cat de repede sa o aplice in practica farmaceutica. De aceea este bine sa existe si astfel de evenimente care ii ajuta mai bine pe farmacisti sa comunice si sa transpuna in practica informatiile si valorile cunoscute datorita cercetarilor in domeniu”, a sustinut farm. pr. Speranta Iacob, presedintele Colegiului Farmacistilor Cluj.

„Cred ca farmacistul trebuie sa joace un rol important. El este un actor, el nu este un factor pasiv. Se spune ca orice masina de curse are nevoie de un pilot si copilot. Medicul este pilotul, dar el nu se poate descurca singur, intotdeauna el are nevoie, fie ca o recunoaste sau nu, nevoie de copilot, care este farmacistul”, a mai adaugat farm. Speranta Iacob.

Simpozionul a oferit tuturor celor care au participat atat informatii legate de afectiuni si produse nou lansate pe piata, cat si teme de actualitate precum colaborarea dintre medic, farmacist, pacient si importanta unei bune coordonari manageriale in farmaciile de lant si cele independente.

Prof. Dr. Anca Buzoianu de la UMF “Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca a sustinut o prezentare pe larg cu privire la impactul farmacoterapiei in sarcina si lactatie. Statisticile arata ca folosirea medicatiei in sarcina si pe durata alaptarii este mai frecventa decat se credea, estimandu-se ca 50% dintre gravide folosesc minimum 4 medicamente pe perioada sarcinii (Mitchell et al -2011). Este recomandabil insa ca medicamentele sa fie luate la indicatia medicului chiar daca majoritatea produselor necesare in sarcina sunt sigure din punct de vedere al administrarii.

Organismele de reglementare in domeniul medicamentului au elaborat ghiduri privind clasificarea medicamentelor in functie de posibilele reactii adverse asupra sarcinii si fatului, monitorizarea sistematica si continua pre-, intra- si postpartum fiind obligatorie.

Dr. Rares Barla a demonstrat importanta folosirii produselor combinate, cu multiple componente active, in tratamentul anemiilor, medicamente care sa adreseze toate deficitele instalate in diferite conditii cum ar fi o alimentatie inadecvata, malabsorbtia, hemoragiile de diferite cauze, anemiile post-medicamentoase.

O prezentare care a generat un deosebit interes a fost cea sustinuta de Prof. Dr. Horatiu Bolosiu, de la UMF “Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca, despre medicamentele generice si biosimilare, evidentiindu-se clar diferenta dintre substantele medicamentoase produse prin sinteza chimica si cele rezultate in urma aplicarii tehnologiilor de bioinginerie.

Daca genericele sunt considerate copii fidele, usor de reprodus in conditii normale, ale unor molecule chimice, biosimilarele sunt ”urmase” ale medicamentelor produse prin biotehnologie, “versiuni aprobate oficial ale unei molecule biologice originare, puse pe piata pe baza pretentiei de avea proprietati similare acesteia”, dupa cum reflecta chiar definitia oficiala a acestei categorii de medicamente.

A fost mentionata de asemenea pozitia organismelor de reglementare in domeniul medicamentelor fata de generice si biosimilare ca si impactul economic al folosirii acestora in practica medicala.

“Farmacistii fara frontiere“ este o organizatie care a fost fondata in 1999 la Cluj Napoca, de catre farmacisti romani care au participat la actiunile organizatiei internationale “Pharmaciens sans frontieres”. Farm. Mihaela Mazare a prezentat programul social pe care il deruleaza, incluzand distribuirea de medicamente primite prin ajutor intern sau international in spitale, orfelinate, dispensare medicale urbane si rurale, ca si actiuni de educatie sanitara in randul populatiei.

“Evaluarea farmacistului - componenta a sistemului de asigurare a calitatii“, prezentare sustinuta de Farm. principal Speranta Iacob, de la Colegiul Framacistilor Cluj, a constituit unul dintre punctele de maxim interes pentru farmacistii si asistentii de farmacie prezenti la eveniment.

Sistemul de asigurare a calitatii are o acoperire nationala si include standardele de performanta, criteriile si procedura de evaluare a activitatii profesionale a farmacistilor, elaborate in conformitate cu legislatia farmaceutica in vigoare la nivel national.

In aceeasi linie a managementului farmaciei comunitare si a principalelor orientari de marketing in anul 2012, se inscrie si prezentarea d-nei Farm. Adelaida Haiduc, Colegiul Farmacistilor Cluj, ocazie de trecere in revista a legislatiei care reglementeaza activitatea celor aproximativ 7000 de farmacii comunitare din Romania. Contextul socio-economic actual impune o abordare antreprenoriala a managementului farmaciei, cunoasterea principiilor financiare, de marketing si de administrare a resurselor umane, care sa asigure un grad inalt de profesionalism si o dezvoltare profitabila a farmaciilor independente.

Farm. specialist Geza Horvath, din Reghin, a sustinut o sesiune interactiva in cadrul careia a abordat 13 teme – provocari, pentru farmacia de circuit deschis. Participantii la aceasta sesiune au avut ocazia sa-si verifice cunostintele cu privire la cateva dintre cele mai importante interactiuni medicamentoase, dar si cu privire la produse derivate ale gemoterapiei, care pot inlocui cu succes medicamentele de sinteza in afectiuni frecvente ca infectiile urinare, respiratorii, starile depresive sau tulburarile endocrine.

Intr-o maniera mai putin formala, Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu a abordat problema terapiei disfunctiei erectile, a principalelor “mituri” care insotesc perceptia publicului in general, dar mai ales a persoanelor care sufera de aceasta afectiune, subestimata din punct de vedere al impactului asupra vietii personale si sociale a acestora.

Alte afectiuni frecvente si actualitati in cea ce priveste abordarea lor farmacologica au fost tratate in prezentarile:

  • Conf. Dr. Camil-Eugen Vari, UMF Targu Mures – despre terapia antihipertensiva,
  • Conf. Dr. Paul Porr, Spitalul Judetean Sibiu – despre deficitul de magneziu, estimat a afecta in prezent 75% dintre adulti
  • Dr. Adrian Cacovean, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea – a trecut in revista principalele directii in terapia moderna a varicelor, afectiune profesionala frecvent intalnita in randul farmacistilor si asistentilor de farmacie.

Evenimentul a fost creditat EFC fiind acordate 12 puncte pentru asistentii de farmacie, respectiv 16 pentru farmacisti.

Urmatoarele editii Farma Practic sunt organizate la Poiana Brasov - Hotel Alpin, dupa cum urmeaza:

  • Editia X 16-18 martie 2012, dedicata farmacistilor si asistentilor de farmacie din judetele Maramures, Cluj, Bistrita Nasaud
  • Editia XI 30 martie-1 aprilie 2012, dedicata farmacistilor si asistentilor de farmacie din judetele Teleorman, Olt, Arges, Valcea, Dolj, Gorj.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate