Inseminarea artificiala intravaginala (IVI)


Generalitati

Sus
Inseminarea artificiala intravaginala (IVI)
Sarcina este in general o perioada fericita pentru majoritatea cuplurilor. Oricum, pentru unele cupluri poate fi chiar dificil sa aiba un copil, in special daca au de-a face cu probleme ce privesc fertilitatea.

Daca ai dificultati in a concepe un copil, poate vei fi interesata sa incerci diferite tratamente pentru fertilitate, pentru a-ti creste sansele de a ramane insarcinata.

Inseminarea intravaginala (IVI) este un tip de inseminare artificiala care este folosita uneori pentru a ajuta cuplurile sa aiba un copil. IVI este o procedura non-chirurgicala si minim invaziva, care poate fi adesea efectuata in confortul propriei case si cu costuri foarte mici.

Inseminarea artificiala - AI

Sus


Inseminarea artificiala se refera actual la 4 proceduri diferite folosite pentru a facilita sarcina. Aceste proceduri folosesc metode, altele decat contactul sexual, pentru a depozita sperma in tractul reproducator al femeii. Cel mai comun tip de inseminare artificiala este IUI sau inseminarea intrauterina, in care spermatozoizii prelucrati sunt plasati direct in uterul femeii.

Alte tipuri de inseminare artificiala includ:
- inseminarea intratubara (ITI)
- inseminarea intracervicala (ICI)
- inseminarea intravaginala (IVI).

Inseminarea intravaginala (IVI)

Inseminarea intravaginala (IVI) este un tip de inseminare artificiala pe care o poti folosi pentru a-ti creste sansele de a ramane insarcinata. Desi este mai putin comuna decat alte tipuri de inseminare artificiala, IVI este o procedura de tratament valoroasa si foarte populara printre unele paciente. IVI plaseaza sperma direct in vaginul tau, pentru a-ti creste sansele de fertilizare. Aceasta poate fi efectuata la clinica de fertilitate sau in confortul propriului camin.

Indicatii

Sus
IVI este rezervata de obicei doar pentru cupluri cu probleme de fertilitate specifice. IVI este folosita tipic, in cazul in care partenerul femeii nu poate sa ejaculeze in timpul contactului sexual, dar femeia este sanatoasa si fertila. Procedura necesita ca tu sa fii capabila sa ai ovulatie regulata, fie natural fie cu ajutorul medicamentelor pentru fertilitate, cum ar fi Clomid. Daca ai dificultati in a avea ovulatie regulata, IVI nu este cea mai buna metoda de tratament pentru tine.
IVI poate fi, de asemenea, folosita cu:
- un inlocuitor
- un donator.

Mod de efectuare

Sus

Prelucrarea spermatozoizilor

Cand se efectueaza o IVI este important sa folosim spermatozoizi ce au o buna motilitate si morfologie. Pot fi folositi spermatozoizii partenerului tau sau cei ai unui donator. Spermatozoizii"cruzi" sau neprelucrati pot fi folositi in IVI, dar oricum aceasta poate reduce sansele de a ramane insarcinata dacamostrele de spermatozoizi cruzi pot contine spermatozoizi de calitate joasa. Folosind spermatozoizi care sunt prelucrati iti cresti sansele de a ramane insarcinata, deoarece procedura separa orice spermatozoizi morti sau inceti.

Programarea

Cheia succesului IVI este programarea procedurii. Indiferent daca IVI este efectuata acasa sau de catre medicul tau, este obligatoriu ca aceasta sa se petreaca aproximativ in acelasi timp cuovulatia. Pentru a afla cand este momentul ovulatiei pot fi efectuate teste de urina, pentru a verifica cresterea nivelului de hormon luteinizant (LH). Aceasta crestere indica inceputul ovulatiei. IVI este efectuata in general la 24 de ore de la cresterea nivelului LH.

Proceduri de inseminare intravaginala

Sunt doua metode de IVI:

Metoda seringii: metoda seringii poate fi efectuata acasa sau in clinica de fertilitate. Foloseste o seringa sterila fara ac, pentru a depozita spermatozoizii in interiorul vaginului tau.
Procedura este dupa cum urmeaza:
- sperma sau mostrele de spermatozoizi preparati sunt aspirate cu un ac steril
- orice bule de aer din interiorul seringii sunt impinse afara pentru a preveni ca aerul sa patrunda in vagin
- in timp ce tu stai intinsa intr-o pozitie confortabila, seringa este plasata usor in interiorul vaginului pana cand atinge cervixul
- mostra de sperma este depozitata langa cervixul tau.

Metoda capsulei cervicale: metoda capsulei cervicale se foloseste in general acasa si implica folosirea unei capsule cervicale pentru a insera specimenele de spermatozoizi cat mai aproape de cervix. Poti sa obtii o capsula cervicala special adaptata de la medicul tau.
Procedura este dupa cum urmeaza:
- capsula cervicala este umpluta cu o mostra din spermatozoizii partenerului tau
- dupa ce impachetezi capsula cervicala in jumatate, insereaza-o in vagin sau pune-l pe partenerul tau sa o faca
- capsula cervicala ar trebui lasata pe loc pentru 2 sau 3 ore; orgasmul ajuta uneori spermatozoizii sa ajunga in uter odata ce capsula cervicala este pozitionata.

Eficacitate

Sus
Rata de succes asociata cu IVI nu este mare, deoarece spermatozoizii trebuie sa traverseze cervixul si sa ajunga in uter si apoi in trompele uterine. Oricum, in general, IVI are 10% sanse de a produce o sarcina la fiecare ciclu. Daca folosim spermatozoizi preparati sau medicatie pentru inducerea ovulatiei, rata de succes creste la 30% pe fiecare ciclu de tratament

Costuri

Sus
IVI este una dintre cele mai ieftine proceduri de inseminare artificiala. Daca se efectueaza acasa, fara a se folosi medicamente pentru fertilitate sau donatori de spermatozoizi, singurul cost al procedurii include pretul seringii sau al capsulei cervicale si un container steril pentru pastrarea spermatozoizilor. Daca te hotarasti sa faci IVI folosind medicamente pentru fertilitate si donator de spermatozoizi, costurile unui ciclu pot sa creasca.46159 vizualizari, 02 Noiembrie 2006

Citeste si

Arhiva
  • Fertilizarea in-vitro (FIV) – Informatii generale Fertilizarea in-vitro (FIV) –...

    Definitie FIV este simpla unire a unui ovul cu un spermatozoid in vitro (in laborator). Ulterior, embrionii sunt transferati in uter prin colul uterin si aceasta permite inceperea sarcinii. Procesul se face cu ajutorul inductorilor ovulatiei (medicamente...citeste mai mult

  • Sterilizarea femeii (Ligatura trompelor) Sterilizarea femeii (Ligatura trompelor)

    Generalitati Sterilizarea feminina este o forma eficienta si permanenta de contraceptie. Este o operatie relativ simpla, denumita si legarea trompelor, care implica taierea, ligaturarea sau blocarea trompelor uterine (tuburile care leaga ovarele de uter si prin care...citeste mai mult

  • Sarcina multipla: gemeni, tripleti Sarcina multipla: gemeni, tripleti

    Generalitati O sarcina cu doi sau mai multi fetusi este numita sarcina multipla. Fetusii pot fi monozigoti sau heterozigoti. Gemenii sau tripletii monozigoti provin din acelasi ou rezultat din fecundarea unui ovul de un spermatozoid. Din motive necunoscute...citeste mai mult