6 motive pentru a consuma lactate

Generalitati

Sus
6 motive pentru a consuma lactate

Lactatele degresate ofera multe beneficii pentru sanatate. Probabil ca multe persoane prefera consumul de lapte. Totusi, multi dintre tinerii din zilele noastre aleg sa serveasca mancarea de tip fast-food sau iau masa la restaurantele din centrul orasului. Cu siguranta, in aceste conditii lipseste din meniu paharul cu lapte rece, indiferent de perioada zilei. Important este un lucru: mamele au dreptate.

Produsele lactate sunt foarte sanatoase (mai ales cele cu un continut scazut de grasime). Statisticile au demonstrat ca preferintele pentru branza si inghetata au crescut in ultima perioada, in timp ce interesul pentru consumul de lapte integral si unt s-a diminuat. Vestea buna este ca pot fi comercializate produse lactate din ce in ce mai diversificate pentru gusturile tuturor: de la sortimente cat mai variate de iaurturi, la branzeturi cu un continut redus de grasime.
Secretul este un nivel scazut de grasime

Un studiu recent a demonstrat ca in cazul in care un adult consuma mai multe lactate, nivelul grasimilor saturate din totalul caloriilor, creste (un aspect, negativ, cu siguranta). Dar pe de alta parte, aportul de substante nutritive cheie, cum ar fi: proteine, calciu, magneziu, acid folic,vitaminele B1, B2, B6, B 12 si vitaminele A, D, E, creste impreuna cu numarul portiilor de lapte.

Care este cea mai buna metoda de a beneficia de toate aceste elemente nutritive importante din lactate fara alte efecte negative? Raspunsul este: se va consuma doar lactate degresate. Pe masura ce cantitatea de grasime din produsele lactate scade, se diminueaza numarul de calorii, grasimi saturate si colesterol in timp ce valorile calciului si a celorlalte vitamine si minerale raman ridicate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. 6 motive pentru a consuma mai multe lactate
  3. Articole similare

6 motive pentru a consuma mai multe lactate

Sus

Calciu si proteine
In compozitia lactatelor se gasesc intr-o cantitate impresionanta calciul si proteinele. Din pacate, inghetata se incadreaza printre lactatele din aceasta categorie, dar laptele degresat, iaurtul, branza telemea si alte tipuri de branza cu o valoare scazuta a grasimilor ofera organismului o cantitate semnificativa de proteine si calciu. O ceasca de iaurt degresat ofera o treime din aportul zilnic de calciu recomandat, impreuna cu 17% din totalul de proteine necesar intr-o zi, organismului uman.

Produse cantitate Calciu (mgs) Proteine (grams)
Branza crema (kraft) iute cheddar 2% 28 grame 200 7
Branza mozzarella degresata 28 grame 207 8
Lapte degresat o ceasca 301 8.4
Lapte 1% grasime, imbogatit cu vitamins A si D o ceasca 270 9
Branza de vaci 2% grasime o ceasca 180 26
Iaurt simplu 2% grasime o ceasca 448 13
Iarut degresat cu zmeura o ceasca 350 8


Vitamina D
Multe tipuri de lactate sunt imbogatite cu vitamina D (lapte, iaurt). Vitamina D este foarte importanta pentru organism, iar multi dintre oameni nu reusesc sa acopere necesarul zilnic. Corpul nostru poate produce vitamina D daca este expus la lumina solara, dar acest lucru este o problema pentru cei care lucreaza mult timp in interior sau care traiesc in zone in care soarele nu este prea intalnit. Consumul de lapte fortificat cu vitamina D, degresat, este o modalitate comoda si eficienta de a oferi corpului vitamina D. De multa vreme se cunoaste faptul ca vitamina D contribuie la sanatatea oaselor datorita rolului ei de a facilita absorbtia calciului. Cercetarile recente au demonstrat ca aceasta este utila si in alte cazuri: de la reducerea riscurilor aparitiei cancerului pana la scaderea tensiunii arteriale.

Densitatea osoasa
Consumul de calciu din alimente, fata de utilizarea suplimentelor medicamentoase pare sa aibe o actiune mai buna pentru sistemul osos. Conform unui studiu care a analizat modificarea consistentei si densitatii osoase la fetele cu varsta cuprinsa intre 10-12 ani ale caror diete au fost completate cu branza, calciu sau calciu cu vitamina D - s-a demonstrat ca grupul care consuma mai multa branza avea cresteri mai mari ale masei osoase fata de celelalte doua.

Tensiunea arteriala
Cercetatorii spanioli au realizat un studiu pe un lot de peste 5000 de adulti si au descoperit ca cei care au consumat produse lactate degresate sau cu un nivel redus de grasimi, aveau cu 54% mai putine sanse sa dezvolte hipertensiune arteriala in urmatorii doi ani, decat cei care au consumat cantitati mici de lactate degresate. Se presupunea ca intre calciu si tensiunea arteriala exista o stransa legatura. Dar specialistii au demonstrat ca doar calciul prezent in produsele lactate cu un nivel scazut de grasimi poate sa influenteze valoarea tensiunii arteriale. Explicatia ar fi ca proteinele din lactatele degresate sau cu un continut scazut de grasime (cazeina si zer) au o actiune similara cu cea a medicamentelor care contribuie la scaderea tensiunii arteriale.

Sindromul metabolic
Cercetatorii au confirmat in urma unor studii de mare amploare ca persoanele care consuma multe produse lactate degresate (lapte, iaurt, branza) sunt mai putini susceptibili sa se ingrase si sa manifeste sindrom metabolic - un grup de simptome care s-a dovedit a creste riscul dezvoltarii diabetului si a bolilor cardiovasculare.

Greutatea
In urma unor analize recente, specialistii au remarcat ca desi o analiza a consumului global de calciu nu poate fi asociata cu scaderea in greutate, exista totusi tot mai multe dovezi ca, calciul continut de produsele lactate are un rol important in mentinerea greutatii corporale. Orice persoana ar trebui sa consume zilnic lactate cu un continut redus de grasimi (degresate sau cu 1% grasimi), de la iaurt, lapte, telemea, etc.

Citeste si

Arhiva
  • Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei C Sfaturi de nutritie pentru controlul...

    Generalitati Persoanele diagnosticate cu hepatita C trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei. Hrana si bauturile consumate afecteaza in mod direct functionarea ficatului, cu atat mai mult atunci cand exista o afectiune la acest nivel. O dieta atent...citeste mai mult

  • Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic Carbohidratii sanatosi pe care ar...

    Generalitati Carbohidratii fac parte din categoria macronutrientilor de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Daca proteinele si grasimile sunt necesare pentru productia de energie utilizata lent, carbohidratii satisfac necesitatile...citeste mai mult

  • Cum sa alegi lactatele cele mai potrivite pentru tine Cum sa alegi lactatele cele mai...

    Calciul, vitaminele si mineralele sunt nutrienti prezenti in toate produsele lactate , insa cantitatile lor si proprietatile difera in functie de felul in care acestea sunt preparate sau depozitate. De aceea, consumarea unor astfel de produse ar trebui facuta in...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
+2
Vezi toate clinicile
Mai putin
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK