Inca un motiv pentru a consuma iaurt

Publicat la data de: 28 Februarie 2013 | Actualizat la data de: 28 Februarie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Inca un motiv pentru a consuma iaurt

Iaurtul este un aliment mult mai usor de digerat decat laptele. Multi dintre cei care nu pot tolera laptele, fie din cauza prezentei intolerantei la lactoza sau din alte cauze, se pot bucura de consumul de iaurt.

Culturile vii active creeaza lactaza, o enzima care lipseste in cazul celor care sufera de intoleranta la lactoza, dar si o alta enzima numita beta-galactiozidaza, care ajuta la imbunatatirea absorbtiei lactozei in cazul persoanelor care au un deficit de lactaza. Enzimele bacteriene care iau nastere in urma procesului de cultura, digera partial cazeina, o proteina din lapte, fapt ce faciliteaza absorbtia iaurtului si scade probabilitatea aparitiei alergiilor.

Iaurtul favorizeaza sanatatea colonului prin contributia pe care o aduce la multiplicarea bacteriilor bune din intestine, este o sursa bogata de calciu si poate preveni aparitia osteoporozei, imbunatateste biodisponibilitatea altor elemente nutritive, contribuie la cresterea imunitatii organismului, accelereaza vindecarea dupa infectii intestinale, este o excelenta sursa de proteine, reduce nivelul colesterolului etc. In plus, de curand, cercetatorii au descoperit ca includerea iaurtului in dieta zilnica ajuta la scaderea hipertensiunii arteriale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Iaurtul este recomandat pentru scaderea hipertensiunii arteriale
  3. Citeste pe aceeasi tema

Iaurtul este recomandat pentru scaderea hipertensiunii arteriale

Sus

Conform ultimelor studii, se pare ca iaurtul ar putea contribui la prevenirea si scaderea hipertensiunii arteriale, ca parte a unei alimentatii sanatoase. In cazul oamenilor care au consumat cel putin o portie de iaurt la fiecare trei zile, probabilitatea de a dezvolta hipertensiune arteriala a scazut, comparativ cu situatia celor care nu au mancat iaurt deloc. Un efect mult mai puternic a fost constatat in cazul persoanelor care nu au folosit medicamente antihipertensive.

Iaurtul este un aliment care poate fi intalnit si in varianta cu putine grasimi. Aportul crescut de iaurt, ca parte a unei diete sanatoase, poate fi benefic pentru controlul si preintampinarea hipertensiunii arteriale.

Aceasta concluzie intareste rolul cunoscut al produselor lactate degresate in reducerea tensiunii arteriale.

Specialistii recomanda alegerea iaurtului fara grasimi sau cu o cantitate scazuta de grasimi si fara zaharuri adaugate pentru pastrarea in limite normale a consumului de calorii. Acest lucru este important, intrucat o dieta sanatoasa pentru inima presupune inlocuirea anumitor alimente din dieta, in scopul mentinerii unei greutati sanatoase.

De asemenea, expertii sustin recomandarile dietei DASH care incurajeaza consumul a doua-trei portii de lactate scazute in grasimi pe zi.

Incidenta hipertensiunii arteriale a crescut in cazul celor care nu includeau iaurtul in dieta lor zilnica, in timp ce tensiunea arteriala sistolica a crescut mai putin la persoanele care consumau in mod constant iaurt. De aceea, specialistii recomanda sa se consume iaurt, ca parte a unui stil de viata sanatos pentru inima.

Sunt necesare mai multe studii pentru a se constata daca scaderea treptata a tensiunii arteriale este doar rezultatul aportului constant si ridicat de iaurt sau este urmarea consumului aportului total de lactate.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Iaurtul - un nou aliat impotriva respiratiei urat mirositoare Iaurtul - un nou aliat impotriva...

    Generalitati si cauze Respiratia urat mirositoare, sau halena, cum este denumita in termeni medicali, ne afecteaza pe toti, la un moment dat in viata. Cauzele de aparitie ale acesteia sunt foarte diverse, si pot fi pasagere sau cronice. Halena poate sa fie...citeste mai mult

  • Intoleranta la lactoza Intoleranta la lactoza

    Generalitati Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Diferite etnii si rase sunt mai frecvent afectate decat altele. Pana la 75% dintre adultii afro-americani, mexicani, evrei si...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate