Tensiunea arteriala

Generalitati

Sus
Tensiunea arteriala

Generalitati

In mod ideal, tensiunea arteriala ar trebui sa masoare sub 120/80 mmHg. Aceasta este tensiunea arteriala recomandata in general persoanelor care doresc sa aiba o stare buna de sanatate. La acest nivel exista un risc mai scazut de dezvoltare a bolilor de inima sau de accident vascular cerebral.

In cazul in care tensiunea arteriala este optima, inseamna ca aveti un stil de viata sanatos si este indicat sa il urmati in continuare. Daca tensiunea dumneavostra este mai mare de 120/80 mmHg, trebuie sa faceti tot posibilul sa o diminuati.

Masurarea tensiunii arteriale

Pentru masurarea tensiunii arteriale se foloseste un tensiomentru, care contine o manseta dintr-o tesatura care este infasurata in jurul bratului si apoi este umflata cu aer. Presiunea arteriala se masoara, in special de catre medic, cu ajutorul unui indicator atasat la manseta.

Cele doua valori cu ajutorul carora se masoara tensiunea arteriala se scriu sub forma de fractie. Se considera a fi normala tensiunea arteriala situata in jurul valorii de 120/80, desi ar putea fi sanatoasa orice tensiune situata intre 90/60-120/80.

Primul numar este cel care masoara presiunea sistolica (si poarta denumirea de tensiune arteriala sistolica), cea din interiorul vaselor de sange din momentul in care se contracta inima (se afla in sistola). Al doilea numar este reprezentat de valoarea presiunii diastolice care masoara presiunea in vasele de sange intre bataile inimii, atunci cand inima se odihneste - aceasta este tensiunea arteriala diastolica.

Factorii care afecteaza valorile normale ale tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala a unei persoane se schimba frecvent pe tot parcursul unei zile. Printre factorii care pot modifica in cateva minute tensiunea arteriala se numara:

In unele familii, tensiunea arteriala poate fi scazuta, iar in altele ridicata. Prin urmare, este important sa cunoasteti istoricul familial, sa evaluati starea generala de sanatate, stil de viata si dieta atunci cand comparati tensiunea dumneavoastra arteriala cu cea considerata normala. Acesti factori pot determina valori mai mici sau mai mari ale tensiunii arteriale, fata de cele la care se face referire ca fiind normale.

Pentru ca tensiunea arteriala se poate modifica destul de des pe parcursul unei zile, cel mai bine ar fi sa aflati, care ar fi in cazul dumneavoastra tensiunea arteriala medie.

Tensiunea arteriala se poate incadra in urmatoarele intervale:

• normal
tensiunea sistolica mai mica de 120 mm Hg si tensiunea diastolica mai mica de 80 mm Hg

• prehipertensiune
tensiunea sistolica cu valori intre 120-139 mm Hg sau tensiunea diastolica intre 80-89 mm Hg

• hipertensiune stadiul I
tensiunea sistolica cu valori intre 140-159 mm Hg sau tensiune diastolica intre 90-99 mm Hg

• hipertensiune stadiul II
tensiunea sistolica cu valori peste 160 mm Hg sau tensiune diastolica mai mare de 100 mm Hg

• urgenta
tensiunea sistolica mai mare de 180 mm Hg sau tensiune diastolica mai mare de 110 mm Hg.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Masurarea tensiunii arteriale
 3. Factorii care afecteaza valorile normale ale tensiunii arteriale
 4. Articole similare

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Hipotensiunea arteriala la varstnici – o problema la fel de importanta ca si hipertensiunea arteriala? Hipotensiunea arteriala la varstnici...

  Generalitati Hipotensiunea arteriala (posturala sau postprandiala) reprezinta o alterare a reglarii tensiunii arteriale, frecventa cu inaintarea in varsta. Poate fi asimptomatica, dar reprezinta o cauza frecventa de sincopa (pierdere tranzitorie, autolimitata, a...citeste mai mult

 • Hipertensiunea arteriala - generalitati Hipertensiunea arteriala - generalitati

  Generalitati Tensiunea arteriala are doua componente: - tensiunea arteriala sistolica (numarul mai mare) care reprezinta presiunea inimii generata pentru a pompa sangele de la inima spre celelalte organe - tensiunea arteriala diastolica (numarul mai mic) care...citeste mai mult

 • Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica) Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea...

  Generalitati Pseudotumor cerebri mai este cunoscuta in literatura de specialitate si sub forma hipertensiunii intracraniene benigne sau idiopatice si reprezinta, de fapt, o boala neurologica ce se caracterizeaza prin presiune intracraniana crescuta in absenta unei...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+2
Vezi toate serviciile
Mai putin